Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tractoare mici cu rezultate mari. Cum îl alegi pe cel mai bun?

Publicat: 05 februarie 2021 - 18:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cauţi tractoare mici, dar nu ştii ce să alegi? Stabilește bugetul şi identifică lucrările pe care le vei efectua - asta te va ajuta să restrângi oferta.

Ce vei găsi în articol:

  1. Generaliţăti despre tractoare mici
  2. Tractoare mici: care este cel mai bun?
  3. 4 criterii pentru alegerea modelului potrivit
  4. Ce avantaje au tractoarele mici?

 

"Viaţa la ţară" poate fi mai eficientă şi mai uşoară atunci când ai un "ajutor" de câțiva zeci de cai putere. Deşi au forță şi gabarit redus, tractoarele mici sunt ideale pentru gospodării şi ferme mici şi pot ajuta la efectuarea multor lucrări curente.
Pentru majoritatea oamenilor, primul lor tractor reprezintă o investiţie mare, iar mulţi fermieri începători au un buget restrâns. Dacă aveţi o mică fermă sau o fermă "de hobby", alegerea şi cumpărarea unui tractor poate fi şi o alegere dificilă.

tractoare mici colaj_b

Indiferent de brandul şi caracteristicile tehnice dorite, de multe ori există opţiunea cumpărării unui tractor nou sau folosit. În seria de articole care urmează, vă ajutăm să găsiţi răspunsuri la o parte dintre întrebările fireşti pe care le are orice cumpărător de tractoare de mică putere.

 

TRACTOARE MICI: CARE ESTE CEL MAI BUN?

 

Căutarea şi găsirea "celui mai bun/potrivit" tractor este dificilă, mai ales în condiţiile în care piaţa oferă o gamă foarte diversă de tractoare de mică putere. Dar răspunsul la această întrebare depinde (aproape) în totalitate de modul de utilizare a viitorului tractor şi de bugetul alocat investiţiei.
SFAT: Important este ca activităţile efectuate cu tractorul să ne uşureze munca, iar întreţinerea curentă să nu ne dea prea multe bătăi de cap.
Aplicaţiile curente ale unui tractor de mică putere sunt diverse: întreţinerea drumurilor/aleilor, îndepărtarea zăpezii, cosit/tuns (gazon, spaţii verzi, etc.), întreţinerea păşunilor, prelucrarea solului, lucrări de întreţinere livezi, sere şi solarii, transportul materialelor, etc.

tractoare mici 1_b 

 

4 CRITERII PENTRU ALEGEREA MODELULUI POTRIVIT

 

1. Puterea tractorului
Suprafaţa pe care veţi lucra, tipul lucrărilor, precum şi timpul în care doriţi să efectuaţi operaţiunile respective sunt factori determinanţi în alegerea tractorului. Necesarul de putere şi timpul de utilizare sunt în strânsă legătură cu aplicaţiile zilnice pe care doriți să le realizați cu tractorul respectiv.
Atunci când apreciaţi şi stabiliţi puterea viitorului tractor de achiziţionat, aveți grijă să nu subestimați volumul de muncă necesar. Nevoile imediate sunt binecunoscute, dar va trebui să previzionaţi şi gestionarea viitoarelor activităţi şi implemente pe care le veţi utiliza.
Gabaritul redus al tractoarelor de mică putere permit acestora accesul în spaţii înguste. Totuşi, spaţiul disponibil pentru depozitarea tractorului şi a implementelor, dar mai ales căile de acces, porţi şi uşi, precum şi înălţimea spaţiilor în care veţi intra şi lucra cu tractorul sunt factori de care trebuie să ţineţi seama.

tractoare mici 2_b

SFAT: Apreciaţi corect necesarul de putere şi includeţi o rezervă suplimentară de 10-20%.

2. Caracteristicile şi configurația tehnică
Alegerea caracteristicilor şi a configuraţiei tehnice ale tractorului, care să permită ataşarea şi lucrul cu implementele potrivite, vă vor ușura munca. De asemenea, dotările standard, precum şi cele suplimentare care pot fi adăugate ulterior sunt importante.
Tipul motorului, transmisia, cutia de viteze, ambreiajul, sistemul de rulare, şasiu, suspensia, sistemul de frânare şi de siguranţă, echipamentele de lucru (dispozitiv de remorcare/cuplă şi barele de tracţiune, priza de putere, instalaţia hidraulică, etc.) şi echipamentul electric sunt principalele aspecte tehnice de care trebuie să ţineți seama.

SFAT: Este de dorit să vedeţi "în lucru" tractorul, eventual să efectuaţi o probă de lucru înainte de achiziţie.

3. Accesorizarea tractorului
Tipul şi numărul implementelor care pot fi ataşate tractorului depind de caracteristicile tehnice şi de configuraţia tractorului, precum şi de echipamentele de lucru disponibile. Astfel, dacă veţi folosi tractorul pentru un număr redus de aplicaţii, atunci alegerea vă este mult uşurată. Pentru utilizări şi aplicaţii multiple, veţi avea însă nevoie să achiziţionaţi implementele şi aparatele respective, iar acestea pot fi uneori costisitoare sau mai greu accesibile.

tractoare mici 3_b

În general, pentru ataşarea directă este necesară o cuplă simplă (standard) şi/sau prindere universală în tiranţi, iar pentru acţionare este necesară priza de putere (PTO). De exemplu, montarea unui burghiu/freză pentru săpat gropi necesită prindere universală (în 3 puncte) şi antrenare prin cardan de la PTO, precum şi un anumit necesar de putere.

4. Service - întreţinerea curentă şi eventualele reparaţii
Toate utilajele necesită întreținere. Indiferent cât de bine întrețineți tractorul, veți avea nevoie de service și de piese de schimb. Frecvenţa lucrărilor curente de întreţinere depind de numărul de ore de funcţionare. Este important să luați în considerare dacă nevoile de întreținere ale modelului ales pot fi asigurate de către dvs. şi/sau de către vânzător/dealer.
E mai simplu să preluați piese sau să programați o reparație mai ușor și la timp atunci când vă aflați în aceeași zonă cu reprezentanța. Distanţa redusă dintre ferma dvs. şi dealerul de la care aţi achiziţionat tractorul poate fi un factor decisiv în alegerea viitorului tractor.

SFAT: Dacă alegeți un tractor nou, verificaţi în contract condiţiile de garanţie şi de service, precum şi disponibilitatea pieselor de schimb.

tractoare mici 4_b

Caracteristicile tehnice şi principalele branduri şi modele de tractoare de mică putere disponibile pe piaţa românească vor fi tratate în articole viitoare.

AVANTAJELE TRACTOARELOR MICI:
• sunt versatile şi mai ușor de manevrat comparativ cu tractoarele compacte;
• oferă o putere semnificativă atunci când sunt echipate cu instrumentele şi implementele potrivite;
• dimensiunea redusă - cu cât tractorul este mai mic, cu atât este mai ușor de manevrat în timpul lucrului.
• necesită spaţiu redus pentru depozitarea tractorului şi a implementelor;
• investiţie relativ redusă.

tractoare mici 6_b

Datorită ofertei diverse şi a multitudinii de modele şi de variante de echipare, tractoarele de 100 CP sunt acum accesibile și pentru fermierii mici. Vezi ce model ți se potrivește!


un articol de
GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 1564 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?