Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TOPPS funcționează și în România

Publicat: 30 martie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul TOPPS Water Protection (protecția apelor) funcționează în 12 state, sub coordonarea Asociației Europene a Industriei de Protecția Plantelor (ECPA) și în colaborare cu partenerii locali. În România, coordonator al proiectului este Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, în cooperare cu AIPROM. Directorul programului este Ovidiu Ranta (foto), șeful departamentului de Științe tehnice și științele solului din cadrul USAMV Cluj.

Click pe poza pentru galerie!

Proiectul TOPPS urmărește diseminarea informațiilor privind bunele practici în domeniul siguranței utilizării pesticidelor (BMPs - Best Management Practices) și a recomandărilor pentru reducerea poluării apelor cu produse pentru protecția plantelor (PPP). Scopul principal este evitarea poluării apei prin surse punctiforme, drift (deriva de pulverizare) și infiltrare cu PPP, iar obiectivele cheie vizează comportamentul operatorului, utilizarea corectă și calibrarea echipamentelor și a infrastructurii. “Instrumentele” de acțiune ale proiectului vor fi materialele de instruire și de informare, trainingurile și demonstrațiile practice.
„Vom edita un ghid de bune practici pentru aplicarea substanțelor fitosanitare și un ghid de bune practici pentru lucrările solului și întreținerea solului, pentru a evita fenomenul de scurgere și de eroziune. Vor avea loc întâlniri cu fermieri, consultanți din domeniu, producători și comercianți de pesticide și de mașini agricole. Rolul principal este de a conștientiza pericolul reprezentat de contaminarea apelor cu pesticide, modul în care se pot polua sursele de apă, punctual sau difuz, prin distribuție pe suprafața solului sau punctual în fermă, ca urmare a unei alimentări incorecte a mașinii, prin spălarea sau alegerea incorectă a tipului de duză. Practic, demonstrăm operarea incorectă a substanțelor și a mașinilor de aplicare a pesticidelor cu exemple concrete. Departamentul de la USAMV Cluj are experiență în domeniu, precum și un stand pentru testarea echipamentelor de protecția plantelor”, ne-a declarat Ovidiu Ranta.
În cadrul proiectului vor fi cel puțin zece acțiuni cu actorii implicați, din care cinci se vor organiza în acest an. Există partea teoretică și una de demonstrații practice, unde vor fi prezentate concret umplerea și spălarea mașinilor de erbicidat, alegerea duzelor, diluția corectă etc.
„Cel mai important aspect este conștientizarea utilizatorilor de pericolul reprezentat de utilizarea necorespunzătoare a substanțelor fitosanitare, pe de o parte, și, pe de altă parte, a avantajelor pe care le oferă utilizarea corectă, atât pentru sănătatea mediului, a produselor agricole obținute și a consumatorului, precum și a celor care lucrează și manipulează aceste substanțe”, a mai spus Ranta.
De asemenea, calibrarea echipamentului de aplicare este esențială pentru eficacitatea tratamentului. Avantajele unei calibrări corecte sunt economia (reducerea costurilor), dar și pulverizarea uniformă, eficiența tratamentului și un impact minim asupra mediului înconjurător.
Impresia generală este aceea că în România suntem curați din acest punct de vedere, al poluării cauzate de folosirea în exces a PPP. Dar utilizarea incorectă (chiar în doze mici) a PPP poate polua. De asemenea, intervin și probleme de tasare și de compactare a solului.Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 909 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?