Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tocătoarele Teagle Tomahawk

Publicat: 14 iunie 2017 - 01:22
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Firma Teagle Machinery Ltd a fost fondată în urmă cu peste 70 de ani, fiind o afacere de familie. La ora actuală are 150 de angajaţi, cei mai mulţi lucrând la fabrica de producţie din Cornwall, Anglia, care se întinde pe o suprafaţă de 14.750 mp. Primul tocător de baloţi Tomahawk a fost produs în anul 1983.

Utilajele Teagle de procesare a baloţilor se realizează în variantele: 400 (404/404M/4040), 500 (505/505M/5050) şi 500XL (505XL/505XLM/5050XL) şi sunt distribuite în România prin firma Farm Tech România.

Tocătoarele Teagle TomahawkClick pe poza pentru galerie!

Un singur utilaj, multiple întrebuinţări
Procesul de lucru presupune pre-procesarea paielor şi tocarea lor măruntă fără a deteriora calitatea alimentară a furajului, obţinând reducerea timpului de operare a utilajului de amestecare a furajului în vederea administrării la grajd şi prevenirea supra-procesarii. La realizarea aşternutului, avantajele sunt: paiele tocate mărunt absorb mai bine lichidele, întreţinând curăţenia în boxă şi economisind paiele (utilizatorii raportează în mod constant economii de până la 30% prin împrăştierea cantităţii corecte de paie, în mod egal, în zona de locuire), mai puţină forţă de muncă (o singură persoană poate, rapid şi facil, să asigure aşternutul întregului şeptel), siguranţă sporită (nu necesită intrarea în ţarc a personalului) şi paiele sunt încorporate în mod egal în masa bălegarului.
Aceeaşi maşină procesează deopotrivă aşternutul şi hrana. Dacă recolta este sub formă de baloţi, aceasta poate fi tocată simplu (furaj, materie însilozabilă în baloţi, fân etc.). De asemenea, se îmbunătăţeşte gustul hranei procesate - utilizatorii raportează o conversie mai bună a furajelor tocate însilozate în baloţi - şi reduce pierderile - alimentarea selectivă este redusă.
Utilajul Teagle Tomahawk are rotor, tambur şi jgheab. Rotoarele sunt de trei feluri: pentru măcinare, tăiere şi sfărâmare. Rotorul pentru măcinare este folosit pentru paiele scurte de cereale. Lamele sistemului de tocare procesează în mod rapid paiele până la 35 mm, fiind ideale pentru aşternutul părăsilor. Tamburul se alege în funcţie de tipul de balot. Acesta poate procesa baloţi din materiale însilozabile umede, de paie sau de culturi rădăcinoase, apoi le poate tăia uşor, ulterior împrăştiind materialul rezultat pentru un aşternut de calitate.
Ca funcţionare, atât în cazul procesării hranei, cât şi în cazul asigurării aşternutului, pur şi simplu se încarcă balotul în tambur, se porneşte rotorul de tăiere şi se setează viteza de rotire a tamburului. Rotorul are rolul de a elimina materialul pe una sau pe ambele părţi, în funcţie de tipul de jgheab ales. Jgheaburile se pot închide în mod independent. ~n timp ce balotul se roteşte odată cu tamburul, materialul este preluat de la capătul balotului. Un motor hidraulic învârte tamburul prin intermediul unor benzi de transmisie. Rata de producţie este controlată, în funcţie de reglarea unghiului tamburului şi a vitezei de rotaţie.
De exemplu, într-o fermă de creştere a vacilor de lapte, utilajul Teagle Tomahawk varianta 404 se utilizează pentru tocarea paielor şi livrarea lor în boxele de pe ambele părţi, în timp ce acesta parcurge culoarul central. Varianta 404M este dotată şi cu un dispozitiv de măcinare cu ciocane şi cu un filtru de 21 mm. Cum nu există lame de tăiere, atunci când apar pietre printre paie, utilajul nu se defectează, deci nu necesită atât de multă întreţinere.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 533 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
david
|
01. 18, 2018. Thursday 21:39

ce prêt ?
si catesite are?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!