Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologia viitorului în viziunea Monsanto

Publicat: 21 octombrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Între 24 şi 27 august, pe raza comunei Cărpiniş din judeţul Timiş, compania Monsanto, în parteneriat cu IPSO şi BASF, a organizat cea de-a doua ediţie a proiectului „Farm Progress”, acţiune dedicată informării fermierilor cu privire la ultimele noutăţi apărute pe piaţa tehnologiilor pentru culturile agricole.

Click pe poza pentru galerie!

Pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare, au funcţionat cinci ateliere de lucru: două dintre ele destinate culturii porumbului, altul pentru biotehnologii, unul dedicat chimicalelor şi un spaţiu amenajat pentru demonstraţii de utilaje şi maşini agricole.

Lider mondial în furnizarea de soluţii bazate pe tehnologie şi de produse pentru agricultură ce vizează îmbunătăţirea productivităţii şi calităţii hranei, Monsanto este una dintre cele două companii care au dreptul de a cultiva pe teritoriul României plante modificate genetic (OMG). În cazul său este vorba de porumbul MON 810, care dezvoltă o toxină ce ajută planta să reziste atacului viermelui sfredelitor al tulpinilor (Ostrinia nubilalis).

De altfel, Monsanto deţine 90% din portofoliul produselor modificate genetic la nivel global, iar în ţara noastră hibrizii de porumb sunt comercializaţi sub brandul Dekalb. Pe platforma experimentală de la Cărpiniş au fost prezentate cinci noi soiuri de porumb la care s-a intervenit pe cale genetică, hibrizi care au diferite proprietăţi de toleranţă şi/sau rezistenţă la dăunători (Diabrotica, Ostrinia), respectiv la utilizarea erbicidului glifosat „Roundup”.

 

Soluţii tehnologice de la BASF

Pentru ca porumbul Monsanto să atingă potenţialul maxim, iar beneficiarul să obţină recolte ridicate atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, BASF a venit cu soluţii tehnologice specifice, prin aplicarea fungicidului Opera, din gama AgCelence. Astfel se asigură o absorbţie îmbunătăţită a apei şi a nutrienţilor, o fotosinteză sporită, este prevenită coacerea prematură şi, nu în ultimul rând, rezultă un control optim al bolilor şi o toleranţă mai mare a plantelor la factorii de stres.

Concret, prin aplicarea acestui produs, se obţine o reducere semnificativă a pierderilor de recoltă şi, implicit, bani mai mulţi. Potrivit reprezentanţilor BASF, se poate înregistra un surplus de producţie de până la 30%. În orice caz, produsele din gama AgCelence pot fi aplicate şi la plantele sănătoase, pentru a le îmbunătăţi metabolismul şi a ajuta hibrizii sau soiurile din fiecare specie să-şi atingă potenţialul genetic pentru care au fost create.

Cu aceeaşi ocazie, compania germană şi-a prezentat cele mai noi produse pentru protecţia culturii de rapiţă: Caramba Turbo, un regulator de creştere ce îmbunătăţeşte rezistenţa la iernare, eliminând totodată întreaga gamă de boli, respectiv Butisan Max, un erbicid care îmbunătăţeşte spectrul de buruieni combătute.


Producţie dublă la porumb

În contextul unei creşteri de consum galopante la nivel mondial, compania Monsanto şi-a propus pentru următorii 15 ani să dubleze producţia la porumb. Una dintre verigile tehnologice prin care se urmăreşte atingerea acestui obiectiv presupune mărirea densităţii la hectar. Progrese semnificative s-au înregistrat deja la hibrizii din genetica nouă, care prezintă o inserţie a frunzelor la un unghi de 30 de grade.

Lotul demonstrativ prezentat la Cărpiniş a cuprins un număr de 21 de hibrizi pe care Monsanto îi propune spre comercializare în 2011, grupaţi în patru categorii: extratimpuriu, timpuriu, semitimpuriu şi semitardiv.

Rezultatele departamentului de cercetare au putut fi urmărite pe alte 21 de soiuri de porumb, aflate încă în stadiul de testare. Vizitatorii au putut astfel compara rezultatele experienţelor, ţinând cont de condiţiile privind desicarea, epocile de semănat, tratamentele şi fertilizările aplicate.

De asemenea, în sectorul biodiversitate am putut admira soiuri de porumb cu o altă destinaţie decât cele binecunoscute în România, şi anume biogaz sau bioetanol. O curiozitate aparte a reprezentat-o soiul de porumb alb, cultivat în special pe teritoriul Africii, unde poate atinge o înălţime de până la şapte metri!

 

Confort şi performanţă la superlativ

În ceea ce priveşte partea de tehnică agricolă, firma IPSO Agricultură a prezentat o gamă de utilaje şi maşini agricole menite să uşureze munca fermierilor în câmp. Printre cele mai admirate exponate s-au numărat combina de recoltat John Deere W 540, de fabricaţie germană, noul tractor 8345 R al aceleiaşi companii şi încărcătorul multifuncţional cu braţ telescopic - Manitou MLT 731 T „Evolution”.

Ieşit de pe benzile de producţie din SUA în urmă cu un an, cel mai tânăr membru al familiei de tractoare JD este acum prezent şi pe piaţa românească, prin Ipso Agricultură, deservind o categorie aparte de fermieri. Performanţele de top şi confortul deosebit al cabinei fac din 8345 R un competitor fără rival pe segmentul său de adresabilitate. Navigaţie prin satelit, sistem de comandă cu monitor color de 7 inch, interior îmbrăcat în piele, sunt doar câteva dintre dotările acestui tractor din gama lux.

Transmisia este complet automată, iar sub capotă se află un motor ce dezvoltă 345 cai putere. Un sistem de management inteligent al puterii face ca în realitate capacitatea motorului să crească cu 35 CP.

Maşina de erbicidat autopropulsată John Deere 4730 este o adevărată furnică muncitoare. Se pot erbicida cu ea până la 400 hectare în numai opt ore! Datorită suspensiei automate pe fiecare roată, această maşină poate lucra în câmp cu viteze de până la 30 km/h. Tratamentele fito-sanitare pot fi efectuate în orice stadiu de dezvoltare a culturii, datorită înălţimii standard de 1,5 metri pe care o are de la sol la şasiu. Cu ajutorul unor extensii speciale se poate ajunge chiar până la aproape 2 metri.

Având o putere maximă de 252 CP, un rezervor de 800 litri şi o capacitate a buncărului de seminţe de zece ori mai mare, combina de clasă medie John Deere W 540 se adresează agricultorilor mari şi mijlocii, pentru recoltatul porumbului sau a culturii de floarea-soarelui. O caracteristică importantă a acestei semănători este faptul că bătătorul are un diametru de 660 mm şi o lăţime de 1,4 metri, rezultând o protecţie sporită a seminţelor, în condiţiile în care viteza de batere este mai scăzută.

Alte utilaje prezentate de IPSO la Cărpiniş au fost: semănătoarea Kuhn Maxima pe 8 rânduri, dotată cu un buncăr de fertilizare având o capacitate de 1.350 litri şi buncăr de seminţe în volum de 52 litri; semănătoarea pentru plante păioase Premia 300 (Kuhn), cu 3 metri lăţime de lucru, o capacitate a buncărului de seminţe de 710 litri, cu 24 de secţii de semănat, distanţa între rânduri de 12,5 cm şi o rată de aplicare a seminţei între 1,5 şi 400 kg la hectar; semănătoarea pneumatică pentru plante prăşitoare John Deere Max Emerge 1770 FF, care are o lăţime de lucru de 9 metri, 12 unităţi de semănat cu discuri şi distanţa între rânduri de 75 cm; combinatorul Franquet Combigerm, pentru pregătirea patului germinativ, cu o lăţime de lucru de 5 metri; plugul Multimaster 152-6T, de la Kuhn.

Vizualizat: 686 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!