Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tehnologia Himel asigură cash-flow-ul fermei

Publicat: 06 iulie 2022 - 13:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ferma Agriral Mercury Trade, administrată de Andrei Popa din Buta, jud. Argeş, îşi asigură cash-flow-ul cu tehnologie Himel. Cine este tânărul antreprenor și cum supraviețuiește din punct de vedere economic!

Andrei Popa Agriral_b


Reporter: Cine este Andrei Popa?

Andrei Popa: Sunt fermier în regiunea de sud a țării. Am preluat ferma tatălui meu (fie-i țărâna ușoară!), după care am făcut câteva proiecte. Desigur, cu greutățile aferente. Printre investiții se numără și o fermă de porci. Acum activitatea mea se restrânge la cultivarea a circa 850 hectare de teren plus valorificarea unor produse secundare.

 

Reporter: La ce produse secundare vă referiți?

Andrei Popa: Cultiv 400 ha de păioase, 400 ha de rapiță și 50 ha de lucernă. Pe lângă lucernă, trebuie să procesăm și paiele de grâu și tulpinile de rapiță. Ar fi păcat să nu le valorificăm superior, nu? De aceea, am realizat încă un proiect de investiții, în valoare de circa 600.000 de euro, într-o instalație de granulare fibroase (paie și lucernă), făcută cu firma HIMEL. Proiectul a inclus și achiziția câtorva utilaje absolut necesare în câmp.

 

Reporter: Care este beneficiul unei astfel de instalații?

Andrei Popa: Cel mai important beneficiu este acela că îți asigură un cash-flow, în condițiile în care fermierii realizează venituri de regulă de două ori pe an! Bine, încasez 750 lei/tona de așternut sau de combustibil - peleți din paie (eu fac 90% export de peleți pentru așternut) și 1200 lei/tona de peleți din lucernă. Nu e mult, dar ajută! Suntem pe profit și asta este cel mai important.

 

Reporter: De ce ați ales să mergeți împreună cu HIMEL pentru această investiție?

Andrei Popa: Am ales firma HIMEL pentru că este un partener în care și alți fermieri din România au avut încredere pentru acest gen de linii tehnologice. Am văzut câteva instalații și mi-am dat seama că la Himel sunt cel puțin pe două trenduri economice, așa că am decis să investesc în tehnologia lor pentru acest proiect. După punerea în funcțiune, echipa HIMEL ne ajută cu reglajele și cu piesele de schimb.

 

Reporter: Ce capacitate are instalația dumneavoastră și cu câți oameni lucrați?

Andrei Popa: Este nevoie de 1-2 oameni, inclusiv mecanicul de fork-lift. Din aceste utilaje am două, absolut necesare pentru acest proiect, precum și o presă de mare densitate. Într-un schimb reușesc să fac 6-9 tone, adică aproximativ două TIR-uri/săptămână. Pe viitor aș vrea să lucrez măcar în două schimburi.

 

Reporter: Cum e situația la peleții de lucernă? Se granulează mai greu decât paiele? Au trecere?

Andrei Popa: Este mai ușor. Cu această instalație realizez cu circa 20% mai mult decât în cazul paielor! Peleții de lucernă se caută foarte bine, dar în condițiile secetei din ultimii ani, trebuie să irigi și să strângi patru coase, pentru a ieși nu doar ușor profitabil, ci chiar să dezvolți noi proiecte.

 

Reporter: Apropo de noile proiecte: care sunt planurile de viitor din punct de vedere tehnologic?

Andrei Popa: Mă interesează o mașină de însăcuit la saci mici, pentru pet-shop-uri, și un by-pass, pentru a livra făină de lucernă către proprietarii de FNC-uri care știu cât de valoroasă este proteina din lucernă. Mai vreau să-mi mecanizez o hală pentru depozitarea cerealelor și să-mi reactivez micro-FNC-ul de furaje concentrate. Doresc să continui investițiile cu partenerii HIMEL, deoarece aceștia au experiența necesară și pe aceste direcții. Sunt mulțumit de instalația achiziționată și sper că și la noile proiecte de dezvoltare o să-mi fie satisfăcute cerințele atât din punct de vedere tehnic, cât și economic. 

 

un articol de

LIVIU CECLAN

mai multe pe această temă https://himel.de

Vizualizat: 1115 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?