Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tehnici pentru semănat

Publicat: 16 septembrie 2022 - 23:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Care este diferența dintre însămânțarea în mulci, însămânțarea în bandă și semănatul direct (no-till)? Fermierii europeni le practică din ce în ce mai mult, dar fiecare le interpretează diferit…

Tehnicile de precizie, mai rentabile și care economisesc resurse precum semințele și îngrășământul, sunt o temă centrală în agricultura modernă, mai ales din perspectiva economiei de apă și a protecției mediului.

Pe fondul propunerii de interzicere totală a erbicidelor, însămânțarea directă, unde solul nu este mobilizat absolut deloc, devine problematică. Aceasta ar putea fi o provocare pentru a crea noi nișe de produse, de exemplu noi tehnici sau alte procese nechimice pentru combaterea buruienilor. Acest articol nu are în atenție producătorii de echipamente specifice pentru semănatul direct sau în mulci, ci urmărește să aducă lămuriri asupra unora dintre tehnologiile și tehnicile disponibile atât pentru pregătirea patului germinativ pentru semănat, cât și pentru semănatul direct concomitent cu administrarea îngrășământului. Totodată, articolul oferă câteva recomandări în ceea ce privește aceste domenii de aplicare a tehnicii prezentate.  

 

TREI SISTEME PRACTICE LA ÎNSĂMÂNȚAT

 

1. Brazdarele de semănat

Unii producători oferă instrumente pentru modernizarea sistemelor de semănat existente. Unul dintre aceștia este producătorul canadian Bourgault Tillage Tools, care oferă brăzdare adaptate la geometria fiecărei mașini. Montarea și alinierea organelor de lucru trebuie luate în considerare la modernizarea sistemelor existente.

Însă folosirea brăzdarelor pentru semănat direct are problemele ei. Resturile vegetale și plantele înalte pot crea blocajul mașinii. Prin urmare, este bine să aveți montat cel puțin un disc de tăiere în fața brăzdarului, pentru a tăia materialul vegetal și a permite deschizătorului de brazdă să treacă. Procedând astfel, soluția este să folosiți discuri cu auto-ascuțire de cea mai înaltă calitate, deoarece o lamă tocită ar putea apăsa reziduurile de plante în brazda de semințe. În cel mai rău caz, acest lucru poate împiedica germinarea seminței.

De asemenea, este important să monitorizați în mod regulat discurile și, dacă este necesar, să se înlocuiască la timp organele de tăiere.

Unele sisteme permit ajustarea brăzdarelor la diferite condiții și tipuri de semințe. De exemplu, îngrășământul poate fi plasat la adâncimi diferite. Acesta este un criteriu important în alegerea unui sistem, mai ales în ceea ce priveşte riscul ca semințele să fie în contact cu îngrășămintele agresive, care pot duce la arderea lor. Și lățimea benzii de semințe este adesea variabilă. În plus, brăzdarele pot crea canale suplimentare care facilitează drenajul sau creșterea rădăcinilor.

Tehnici pentru semanat 1_b


2. Discurile de semănat

Folosite de obicei în tandem și concepute pentru a fi ușor concave, aceste discuri deschid o brazdă în care se pot pune sămânţa sau îngrășământul. Discurile vin în diferite variante:

Unele au o margine netedă, în timp ce altele sunt ușor dințate.

Unele semănători au un singur disc, acesta acţionând ca un curățitor în faţa distribuitorului special de seminţe, care are de obicei un strat de metal dur pentru a preveni uzura. Când se folosesc două discuri, racleta este adesea ghidată separat deasupra brazdei de semințe de pe discuri. Discurile au avantajul major de a putea pătrunde în orice sol și de a tăia reziduurile de cultură.

Există o gamă largă de echipamente pe piață pentru crearea brazdelor pentru semănat. În ultimii ani, varianta hibridă brăzdar deschizător/disc a devenit din ce în ce mai populară. Ea creează o brazdă dublă prin utilizarea unui brăzdar despicat și a unui disc de brăzdar care rulează între ele, ceea ce permite ca îngrășământul să fie pus pe o parte și sămânța pe cealaltă. Se realizează astfel o separare curată între sămânță și îngrășământ. Amplasarea rândurilor de semănat în raport cu adâncimea de tăiere a discului brăzdarului garantează, de asemenea, că nicio materie organică agresivă nu intră în contact direct cu sămânța.

tehnici pentru semanat -_b

3. Distribuitoarele de semințe

Distribuitoarele de semințe sunt destinate pentru a fi montate pe un cultivator tipic. Prin utilizarea unui mic distribuitor pneumatic pe cultivator, se permite însămânțarea unei culturi în timpul prelucrării solului. Distribuitoarele sunt disponibile în diverse modele și lățimi de lucru. Atașate individual sau în perechi la organul principal în spatele unui brăzdar (larg sau îngust), acestea permit însămânțarea direct în sol. Dezavantajul acestui tip de echipamente este insuficienta reconsolidare a solului de către cultivator, fapt care este asociat cu răsărirea slabă a culturii și cu pierderile prin împrăștiere și prin daunele produse de păsările sălbatice, care, deoarece adâncimea semințelor este imprecisă, iar unele boabe sunt rămase la suprafață, pot fi mai mari decât în cazul semănatului cu semănătoarea.

Tehnici pentru semanat 3_b

 

 

un articol de

Industriehof Scherenbostel

mai multe pe această temă www.industriehof.com/ro/

Vizualizat: 724 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?