Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnică pentru descărcat

Publicat: 28 februarie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Iarna a venit cu zăpadă după o toamnă secetoasă, surprinzând plăcut cerealele păioase. Stratul consistent de zăpadă din majoritatea zonelor a adus un aport bun de umiditate pentru sol, de aici și confirmarea zicalei: "Iarna-i grea, omătu-i mare. Semne bune anul are"

Click pe poza pentru galerie!

Prima lucrare de la începutul anului, pentru cei care au culturi însămânțate din toamnă de grâu sau de orz, este aplicarea îngrășămintelor chimice granulate pe bază de azot. Lucrarea trebuie executată în perioada februarie - martie, în mustul zăpezii.

Pentru această lucrare este nevoie de un tractor care să lucreze în agregat cu mașina de fertilizat, purtată sau tractată și un tractor care să transporte cu ajutorul unei remorci îngrășământul chimic de la fermă în câmp, plus câțiva oameni care să descarce sacii din remorcă în utilajul de fertilizat sau un încărcător frontal care să facă acest lucru.

Una dintre soluțiile menite să ușureze lucrarea de descărcare a îngrășământului chimic din remorcă, încărcat din fermă în vrac prin răsturnarea lui din saci de 50 kg sau Big-bag-uri de 500 kg, este folosirea unui transportor elicoidal (șnec), montat pe oblonul din spatele remorcii, pus în mișcare de un hidromotor acționat de instalația hidraulică a tractorului.

Acest șnec are lungimea de 4 m, un diametru de 140 mm, iar pentru funcționarea în parametrii constructivi are nevoie de o capacitate a pompei hidraulice a tractorului de 20-40 l/h și de o presiunde de 10 MPa. Poate să descarce până la 25 t/h. Materialul din care este confecționat poate fi din metal galvanizat sau din inox, pentru a fi mai rezistent la coroziunea îngrășământului chimic.

Șnecul poate fi montat pe orice tip de remorcă care să aibă bascularea pe spate și șubăr de cereale pe oblonul posterior (în lipsa acestuia se poate construi prin decupare). Constructiv, șnecul este realizat în două variante - dintr-o bucată sau pliabil, în felul acesta ocupând spațiu mai puțin la deplasarea reorcii pe drumurile publice.

Șnecul hidraulic pliabil este prevăzut, la gura de descărcare, cu un furtun flexibil cu inserție metalică și un tub din PVC care dă posibilitatea ca materialul transportat să poată fi manipulat pe o zonă mai mare, fără mișcarea remorcii. Mai este prevăzut cu un comutator, ce acționează o electrovalvă, montat pe tubul din plastic în apropierea zonei de refulare, pentru pornirea și oprirea funcționării șnecului; în acest fel nu se risipesc îngrășământul sau sămânța.

Șnecul hidraulic cu construcție fixă - pentru pornirea și oprirea funcționării este prevăzut cu un robinet cu trei cai, montat pe cuva de alimentare a acestuia, iar dirijarea materialului descărcat în stânga și în dreapta se face cu ajutorul unui tub flexibil cu inserție metalică lung de 1 m.

Utilizarea șnecului acționat hidraulic, care se montează pe oblonul din spatele remorcii, pentru descărcarea sămânței de cereale în semănătoare sau a îngrășământului chimic în mașina de fertilizat este o soluție practică datorită costului de investiție mic și ușurării executării lucrării fără pierderi de produse transportate.

Vasile Cornel PĂDURARU

Vizualizat: 1357 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!