Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnica de vârf a intrat la cules în viile Huşilor

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea strugurilor a început în data de 2 septembrie, în Punctul de Lucru Huşi al SC Vincon Vrancea, iar ultimii struguri, cei pentru masă, au fost strânşi în data de 25 octombrie 2017. Cu o acumulare normală de zahăr, recolta obţinută de podgorenii huşeni aduce mulţumire şi convingerea că, în acest an, calitatea vinurilor va fi deosebită.

În unitatea coordonată, de aproximativ patru decenii, de inginerul Victor Bordei, noutatea este faptul că recoltarea strugurilor pentru vin s-a efectuat în mod mecanizat. ”Nu am renunţat total la recoltarea manuală, chiar şi în acest an am lucrat cu echipe care vin aici de peste 20 de ani, din zonele Dagâţa, Ţibana, Ţibăneşti - judeţul Iaşi sau din Oşeşti, Iana, Doagele - judeţul Vaslui. Dar, de la an la an, se reduce efectivul fiecărei echipe, mulţi dintre muncitori plecând la lucru în străinătate. Având în vedere lipsa forţei de muncă, tot mai acută, Vincon Vrancea a achiziţionat mijloace mecanice pentru recoltat strugurii, iar noi am lucrat cu două asemenea combine. Au fost salvarea noastră, fiindcă anul trecut am pierdut o cantitate foarte mare de struguri, din cauza lipsei forţei de muncă”, menţiona inginerul Victor Bordei.

Combina de struguriClick pe poza pentru galerie!

Combinele PELLENC OPTIMUM 890 au salvat sute de tone de struguri
Pierderea din toamna anului trecut, de aproximativ şase sute de tone de struguri din soiul Tămâioasă Românească, într-o singură săptâmână -, a fost determinată de faptul că numărul mic de culegători nu a făcut faţă stricăciunilor produse de grauri. ”În intervalele cu vreme ploioasă, când graurii nu s-au mai putut hrăni în câmp cu resturile vegetale din urma combinelor, a plugurilor, a discurilor, aceştia au atacat viile. De vreo 2-3 ani am observat că au crescut coloniile atât de mult încât câte 3-4 hectare se înnegresc deodată cu aceste păsări. Distrugerile sunt foarte mari. Nu toţi strugurii sunt mâncaţi de grauri, dar cei atinşi nu mai pot fi folosiţi pentru obţinerea vinurilor şi, la 2-3 zile, pe toată suprafaţa pe unde au trecut graurii miroase a oţet. Iar, ca să pui plasă pe aproximativ 600 ha cu vie este imposibil. De aceea, posibilitatea de a recolta mecanizat şi repede ne ajută enorm”, explica specialistul huşean. Odată cu dotarea cu combina Pellenc Optimum 890 Selectiv’ Process 2 pentru recoltarea strugurilor, practic podgorenii le-au luat-o înainte graurilor, salvând producţiile.

Randament la recoltare: peste 100 tone/combină/zi
În viticultura huşeană exista pericolul dispariţiei activităţii de producere a strugurilor pe aceste terenuri dacă fostul Vidişamp Huşi, actualul Punct de Lucru Huşi al Vincon Vrancea, nu ar fi fost preluat de către unitatea de pe Milcov şi apoi, anul acesta, exista şi riscul unor pierderi majore de producţie din cauza crizei de forţă de muncă şi a atacului graurilor, dacă nu ar fi existat posibilitatea recoltării mecanizate. ”Apariţia acestor minuni, respectiv a combinelor pentru recoltat, pe noi ne ajută şi ne mulţumeşte enorm. Înainte de a le pune la lucru, aveam doar informaţii teoretice despre funcţionarea lor. Dar, acum, după ce le-am văzut în mişcare, mă declar extrem de mulţumit şi le recunosc utilitatea. Dincolo de faptul că nu mai apar discuţiile cu culegătorii, care nu recoltau corect sau care lăsau în urmă struguri, am constat că recoltarea mecanizată este foarte corectă şi calitativă. Deşi a fost primul an în care am lucrat în acest mod, am reuşit să obţinem productivitatea cea mai bună la recoltat, de peste 100 tone/combină/zi. Combinele au recoltat struguri din fermele amplasate pe vale, forţa de muncă manuală care ne-a mai rămas fiind dirijată către recoltarea strugurilor din zonele de deal, acolo unde combinele nu puteau intra”, preciza viticultorul.

Numărul tratamentelor se va dubla
Din punct de vedere tehnologic, pentru podgorenii huşeni, anul 2017 a fost unul normal. ”În primăvară, din cauza îngheţului brusc şi târziu - în aprilie, au fost afectate vreo 30 ha de vie. Pe 6 ha îngropăm via, iar atunci, în primăvară, tocmai o dezgropasem, fiindcă se încălzise afară şi apărea fenomenul de clocire a ochilor. Acel îngheţ târziu de primăvară nu am putut să-l contracarăm cu nimic. Înainte de 1989, aveam acele lumânări fumigene ale Armatei. În ultimii ani, nu s-au mai procurat şi, oricât am încercat noi cu cauciucuri, cu gunoi, nu am reuşit să ajutăm prea mult”, îşi aminteşte Victor Bordei.
Totuşi, din primăvara 2017, folositor a fost aportul deosebit de apă - în aproximativ 24 de ore înregistrându-se 43 litri apă şi 33 cm zăpadă. “Dar după acele precipitaţii, a venit îngheţul. La brume, da, dar la îngheţ nu avem metode de combatere”, a precizat viticultorul.
De asemenea, a fost un an viticol solicitant din punct de vedere al tratamentelor. “Am început cu întreţinerea plantaţiei împotriva manei. A urmat problema făinării, după care a venit la rând molia viţei de vie. Acum observăm tot mai mult că molia şi-a dereglat ciclul biologic. Înainte, ştiam curba de zbor şi era controlată lesne. Acum, zboară cam toată vara şi trebuie sporit numărul tratamentelor. Clar, lecţia desprinsă din experienţa de până acum este aceea că, pentru anii următori, în regiunea noastră, va trebui dublat numărul tratamentelor împotriva moliei, spre a putea reduce numărul fluturilor care creează probleme în plantaţia viticolă”, menţiona inginerul Victor Bordei.
În plantaţia Huşi a SC Vincon Vrancea, în anul viticol 2016-2017, au fost executate, în total, 9 tratamente, dintre care unul a fost de iarnă.
Punctul de lucru Huşi al Vincon Vrancea are în exploatare aproximativ 600 ha de vie, din care 560 ha sunt în anii 3-9 şi cu noi sisteme de susţinere. Soiurile dominante pentru vin sunt Tămâioasa Românească, Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel, Feteasca Regală, Traminer, Riesling de Rin, Riesling Italian. 22 ha sunt cu struguri pentru masă, soiul Moldova.
Recent, la Huşi, a fost finalizată investiţia într-o cramă nouă, cu cele mai moderne dotări, cu fermentare dirijată şi în care, odată basculaţi şi desciorchinaţi, strugurii nu mai au contact cu aerul, pe tot lanţul până la obţinerea vinurilor dorite. Investiţia prioritară, pentru activitatea din cramă, este realizarea unui spaţiu nou de fermentare, unde întreaga activitate va fi automatizată.

 Victor Bordei_b

Victor Bordei: “Viitorul va fi al mecanizării viticulturii şi al întreţinerii cu erbicide. Cu excepţia lucrărilor de tăiere, legare şi primul dirijat, toate celelalte lucrări vor fi executate mecanic, acolo unde terenul va permite”.


SISTEM MECANIZAT DE ÎNTREŢINERE A VIEI
În acest an, SC Vincon Vrancea a achiziţionat trei combine pentru recoltarea strugurilor, procesul de dotare tehnică fiind continuat şi în 2018. Între investiţiile din anul 2017, a fost inclusă şi dotarea cu tractoare noi, fiind achiziţionate tractoare Kubota, echipate cu maşini şi instalaţii de erbicidat. ”Astfel a fost eliminat lucrul cu vermorelul şi a fost introdus sistemul mecanizat de întreţinere a sănătăţii plantelor şi a strugurilor. Au mai fost cumpărate, tot în 2017, maşini pentru cârnit, deoarece a devenit o foarte mare problema să găsim forţă de muncă spre sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august, atunci când trebuie efectuată suprimarea vârfurilor lăstarilor pentru a îmbunătăţi iluminarea şi aerisirea frunzişului rămas şi a strugurilor. Acum, când avem la dispoziţie aceste maşini, executăm 2-3 lucrări în sistem mecanizat, doar dirijatul executându-l manual. Astfel, menţinem şi foliajul tânăr, ceea ce ajută la hrănirea strugurelui”, explica inginerul Victor Bordei.
Din planul de investiţii mai face parte achiziţionarea unor noi remorci tehnologice pentru struguri, această dotare fiind înscrisă pe aceeaşi linie a mecanizării/retehnologizării pe fiecare etapă de lucru.


LUCRĂRI DE TOAMNĂ PENTRU PRIMĂVARĂ
Noul an de producţie 2017-2018 a pornit cu câteva priorităţi clare, între care se numără efectuarea arăturii de toamnă, pentru conservarea apei din ploile şi ninsorile care vor veni în perioada rece, precum şi fertilizarea de toamnă cu fosfor şi potasiu, necesarul de îngrăşământ fiind diferenţiat pe parcele şi stabilit în funcţie producţiile planificate şi de cartarea agrochimică – în medie, în zona Huşi, administrându-se aproximativ 120-140 kg fosfor substanţă activă/ha şi peste 200 kg potasiu s.a./ha. ”În raport cu vârsta viţei de vie, stabilim producţia pe care o putem obţine şi pe care o vizăm, urmând ca această producţie să fie urmărită şi dirijată prin fertilizare şi prin tăieri. Pe lângă arăturile de toamnă şi fertilizarea cu fosfor şi cu potasiu, imediat după ce se va scutura frunza, cei care au suprafeţe mai mari de vie şi care ştiu că nu vor avea suficientă forţă de muncă în primăvară, pot începe lucrările de tăiere, fără a le fi frică de îngheţuri. Cel mult se poate lăsa o încărcătură mai mare pe butuc, dar ceea ce s-a lăsat în plus anul acesta, se va pierde anul viitor, chiar dacă nu mai îngheaţă”, avertizează Victor Bordei.

 

 

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Vizualizat: 508 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?