Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnică agricolă avansată în câmpul de la Fundulea

Publicat: 08 august 2018 - 22:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ca la orice ediţie post-Agritechnica, producătorii şi importatorii de echipamente agricole s-au întrecut anul acesta în a prezenta la AgriPlanta - RomAgroTec cele mai noi soluţii în ceea ce priveşte tehnica mecanizată, unele dintre ele fiind expuse în premieră absolută. 

Deşi trecuse mai puţin de o lună de la Agraria, expoziţia soră pe care DLG Intermarketing o organizează în Transilvania, la Fundulea am remarcat o mobilizare exemplară din partea firmelor de profil, în goana lor după imagine şi contracte. Lucru de altfel lăudabil, pentru că, trebuie să recunoaştem, expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec seamănă tot mai mult cu marile evenimente „de câmp” organizate în vestul Europei. Am întâlnit fermieri care au străbătut distanţe de sute de kilometri pentru a afla care sunt ultimele noutăţi din piaţă. Iar unii dintre ei nu s-au întors acasă cu mâna goală.

Florin Neacşu (d) l-a convins pe George Muşat (s) de calităţile combinei Deutz-Fahr C9306 TS_b

Apetit pentru investiţii
George Muşat din Albeşti, judeţul Buzău, de pildă, a venit special pentru a-şi vedea ultima investiţie - o combină Deutz-Fahr C9306 TS, achiziţionată recent prin intermediul NHR Agropartners. După ce a plătit pe ea puţin peste 200.000 de euro, acesta abia aşteaptă să o pună la treabă. „Mai întâi vom recolta rapiţa cu ea, după care o vom folosi la culturile de cereale păioase. Am cumpărat această combină pentru a reduce timpii de lucru. Pe de altă parte, am preferat Deutz pentru că aveam deja în fermă o combină de acest fel, dar şi câteva tractoare ale aceluiaşi producător. E mult mai uşor de gestionat o flotă de utilaje dacă sunt monobrand”, ne-a mărturisit fermierul buzoian, care lucrează 300 de hectare. Director general adjunct la NHR Agropartners, Florin Neacşu l-a asigurat pe George Muşat că a făcut o alegere înţeleaptă. „Este modelul de combină lansat în toamna trecută la Hanovra. Dispune de un motor Mercedes de 400 CP, un buncăr de 10.500 de litri, având capacitatea de descărcare de 120 litri pe secundă. Deci în mai puţin de două minute toată cantitatea de boabe poate fi descărcată. Iar în cazul în care utilizatorul foloseşte o remorcă de transfer, recomandabilă din punctul meu de vedere, descărcarea se poate face din mers, deoarece motorul oferă un surplus de putere pentru ca operaţia de recoltare să continue. În astfel de condiţii, productivitatea combinei poate creşte cu până la 20%!”, afirmă specialistul. C9306 TS este o combină clasică, cu flux transversal, însă datorită prezenţei unui turbo-separator, aceasta poate lucra şi în condiţii de umiditate a boabelor mai ridicată decât e normal. Iar în cazul în care avem de-a face cu o cultură mai îmburuienată, această a treia tobă ajută foarte mult la separarea forţată a boabelor din spice.

Ricky Stein (s) şi Alessandro Maritano, la conferinţa de presă din standul AgroConcept_b

Strategia New Holland pentru piaţa românească
După ce a făcut senzaţie la Jucu, unde a prezentat în premieră naţională combina de recoltat struguri Braud 9060L, AgroConcept a venit în Câmpia Bărăganului cu cea mai mare flotă de utilaje New Holland expusă vreodată. Nu mai puţin de 12 tractoare, cu puteri cuprinse între 55 şi 557 CP, şi patru combine de game diferite şi-au făcut apariţia, „salutând” prezenţa în expoziţie a vicepreşedintelui New Holland, Alessandro Maritano. O dovadă clară a atenţiei pe care o acordă marii producători de maşini agricole pieţei româneşti. Italianul a susţinut chiar şi o conferinţă de presă, în care a vorbit, printre altele, despre şansa pe care România a pierdut-o la mijlocul anilor ’90, când s-a pus în discuţie achiziţia companiei Semănătoarea. Deşi nu s-a hazardat să ofere vreo promisiune, Alessandro Maritano nu a exclus ca pe viitor New Holland să deschidă o linie de producţie proprie în România, în condiţiile în care în prezent anumite componente sunt fabricate în ţara noastră special pentru această companie. „Dacă va apărea vreo oportunitate concretă de a investi în România, o vom evalua cu siguranţă. Deocamdată, însă, obiectivul nostru principal este de a avea aici cea mai bună reţea de distribuţie. Este prioritatea noastră în acest moment”, a declarat cel care este responsabil de marcă la New Holland pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Horsch Serto, o nouă semănătoare de păioase pentru exploataţii de mari dimensiuni_b

Horsch - soluţii de semănat inovative
La standul MEWI, lumea a venit să vadă, printre altele, semănătoarea de mirişte Avatar, creaţia producătorului german Horsch, anunţată ca un nou capitol în tehnologia no-till. O semănătoare echipată cu un nou tip de brăzdar, cu perturbare redusă a solului, care penetrează solul, introduce sămânţa şi îngrăşământul, iar după trecere îţi dă impresia că nu a mişcat pământul. „Cu Avatar se poate semăna foarte uşor în resturi vegetale sau chiar într-o mirişte ori într-un sol care nu a fost prelucrat. O altă particularitate a sa ar fi faptul că dispune de două rânduri de organe active şi putem semăna cu ea culturi intercalate. Spre exemplu, cu rândul din faţă putem semăna o plantă leguminoasă, iar cu partea din spate putem semăna rapiţă sau alte culturi tehnice care să asigure protecţia solului pe perioada iernii sau între culturi. Bazinul are o capacitate de 5.000 de litri, cu o suflantă acţionată direct, iar necesarul de putere este foarte redus. La o lungime de lucru de 6 metri, avem nevoie de maximum 200 CP”, ne-a explicat Constantin Curcă, reprezentant Horsch în România. Tehnologia de semănat cu brăzdar simplu disc are şi rolul de a reduce efectul unor buruieni care şi-au creat rezistenţă la anumite erbicide, cum ar fi iarba vântului, o buruiană foarte dăunătoare culturilor de grâu şi de orz, ce nu poate fi combătută foarte uşor.
Pe de altă parte, în câmpul de demonstraţii MEWI a prezentat semănătoarea Serto 10 SC, cu lăţime de 10 metri, un model inspirat de cel mai cunoscut produs Horsch, semănătoarea de păioase Pronto DC, şi „reinventat” pentru a putea termina repede însămânţatul, în condiţiile în care timpii optimi pentru această lucrare sunt tot mai scurţi. Brăzdarele de tip PowerDisc reuşesc să lucreze la o viteză de până la 20 km/h, păstrând uniformitatea de distribuţie a seminţelor. Serto este una dintre noutăţile pe care Horsch le-a prezentat la Agritechnica 2017. Deşi maşina este concepută pentru fermele mari, necesarul de putere este unul redus, permiţând astfel realizarea de economii de combustibil, după cum am aflat de la Ovidiu Ranta, cel care a coordonat, ca de obicei, partea de demonstraţii la Fundulea.

Gigante Pressure are o eficienţă dovedită chiar şi pe terenuri grele şi foarte grele_b

Gigante Pressure - pentru semănat în condiţii extreme
Tot în câmpul de demonstraţii, am putut urmări cum se comportă în condiţii reale de lucru şi semănătoarea de mirişte Gigante Pressure, pe care Maschio-Gaspardo a gândit-o pentru a fi adaptată tuturor tipurilor de sol. „Este evoluţia unei maşini pe care noi o avem în producţia de serie de mai bine de zece ani. Are o performanţă foarte bună la viteze mari de lucru şi posibilitatea de a lucra pe terenuri foarte dificile. Am dorit special să aducem această semănătoare la Fundulea pentru a fi testată pe un teren înţelenit. Poate fi utilizată atât la semănatul cerealelor păioase, cât şi al rapiţei. Cu aceasta se poate semăna în teren nelucrat, în teren cu o minimă pregătire sau chiar în condiţii de teren puţin umed. Distanţa dintre rânduri este de 18 cm”, ne-a explicat Paolo Rocchi, director general la Maschio-Gaspardo România. Buncărul acestei semănători este presurizat - o inovaţie Maschio Gaspardo -, pentru a asigura o precizie mai mare de distribuţie a seminţelor şi o răsărire uniformă. Este disponibilă cu distribuitoare de seminţe şi de îngrăşământ independente, pentru un semănat ce favorizează germinaţia. Secţia de semănat este întărită. Are un sistem cu dublu-arc, care apasă cu o forţă de 200 kg pe fiecare brăzdar. Este prevăzută cu tehnologie ISOBUS şi are nevoie de un tractor de cel puţin 220 CP. Gigante Pressure este disponibilă cu lăţimi de lucru de 4 şi 6 metri.

Presa de balotat BiG Pack 1290 HDP II XC de la Krone_b

Krone BiG Pack, noi standarde de productivitate
Tot în premieră naţională, la standul Munax am putut vedea presa de balotat BiG Pack 1290 HDP II XC de la Krone, cel mai avansat model de pe piaţă, cu o productivitate cu până la 70% mai mare şi baloţi mai compacţi cu până la 10 procente faţă de versiunea anterioară. Pentru a realiza acest lucru, Krone a dezvoltat tehnologia cu 8 înnodători dubli, sistem patentat, unic în lume. Performanţele sale deosebite au necesitat şi anumite upgrade-uri de design. În mod normal, dimensiunea balotului este de 2,4 metri lungime - 1,2 metri lăţime - 90 înălţime, dar în funcţie de configuraţie se poate ajunge şi la o lungime de 3,2 metri. „În condiţii normale, un balot de paie ajunge să cântărească 500 de kilograme. Factorul limitator este de cele mai multe ori tractorul, necesarul de putere fiind unul destul de mare. Noi recomandăm undeva la 300 CP. În mod normal, cu o astfel de presă putem realiza în medie pe zi undeva la 200 tone de paie sub formă de baloţi”, ne-a declarat Dragoş Unc, manager de produs în cadrul companiei Munax.

Great Plains îşi consolidează prezenţa pe piaţa românească_b

Tehnologia „vertical tillage”
Pentru o gestionare eficientă a resurselor de apă, Great Plains a creat special o serie de echipamente adaptate aşa-numitei tehnologii verticale de prelucrare a solului (vertical tillage), prin intermediul căreia se urmăreşte înlăturarea straturilor compactate din sol, încorporarea reziduurilor vegetale şi asigurarea unui pat germinativ optim pentru însămânţare. Câteva dintre aceste utilaje le-am putut vedea şi la Fundulea, zonă în care schimbările climatice au o influenţă puternică asupra dezvoltării culturilor agricole. Sub-Soiler, de pildă, este un echipament care poate fi folosit în toate liniile tehnologice, de la lucrări convenţionale, la tehnologia minimum-till şi chiar no-till. „Rolul său este de a sparge terenul, provocând fracturi, dar fără a întoarce brazda. Pentru ca în momentul în care avem apă, aceasta să se poată infiltra până la o zonă confortabilă, de 25-30 cm adâncime. Această lucrare trebuie efectuată o dată la trei ani”, recomandă Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România. În plus, dacă vorbim de culturile de prăşitoare, unde avem multe resturi vegetale pe sol, Max-Chisel poate fi soluţia ideală. Mai agresiv decât un utilaj tradiţional, acesta are în dotare două rânduri de discuri concave, care înlătură rădăcinile, tăindu-le şi apoi încorporându-le în primii 10-15 cm, pentru a accelera procesul de descompunere. Astfel, dintr-o singură trecere, se poate ajunge la o încorporare de 85%, ne-a asigurat reprezentantul companiei americane. Pe de altă parte, mixarea se realizează cu un rând de ancore, iar nivelarea se face prin intermediul unui tăvălug sub formă de tamburi ca nişte elice, care presează pământul înapoi în tranşeu, pentru a evita evapotranspiraţia. De asemenea, tot în categoria utilajelor adaptate tehnologiei „vertical tillage” se încadrează şi Turbo-Max, un echipament cu discuri drepte, care permite totuşi o înclinaţie de 6 grade. Folosit pentru a crea o suprafaţă netedă şi un substrat lin pentru o însămânţare uniformă, acesta îndepărtează buruienile şi asigură o perfectă tocare a reziduurilor.
În concluzie, tehnica de prelucrare verticală a solului, aşa cum o propune Great Plains, elimină straturile cu densităţi diferite din sol, iar în acelaşi timp, prin împrăştierea resturilor vegetale pe suprafaţă, ajută la formarea unei bariere protectoare împotriva razelor soarelui, oprind evaporarea apei din sol.

Grebla de adunat cu bandă SIP Air 300 F, o premieră pentru piaţa românească_b

Soluţii pentru manipularea cerealelor
La standul Farm Tech mi-au reţinut atenţia câteva produse expuse în premieră, printre care şi încărcătorul frontal articulat 9640T de la Schäffer, lansat anul trecut la Agritechnica. Având o capacitate de ridicare de 4.200 kg, la o înălţime de 6,2 metri şi o putere de 136 CP, acesta este un utilaj preferat în special de către traderii de cereale. Cupa sa poate ridica dintr-o dată între 2,5 şi 2,7 tone de grâu, iar viteza de deplasare este de 35 km/h. Un manipulant priceput poate încărca un camion în 10 minute, ne spunea Bogdan Mavrodin, manager regional. Pe de altă parte, fiind articulat, asta înseamnă că se poate strecura foarte uşor în magazii printre stâlpi. Echiparea standard include cabina cu aer condiţionat, comandă dublă hidraulică pe faţă şi cuplă de basculare pe spate. Dacă mai punem la socoteală şi garanţia de doi ani pe care Farm Tech o acordă practic oricărui utilaj pe care îl comercializează, opţiunea devine foarte interesantă. Tot aici la stand am văzut şi o greblă de adunat cu bandă - SIP Air 300 F, ce poate lucra la viteze de până la 32 km/h. O soluţie simplă dar foarte eficientă pentru strâns lucernă sau alte plante furajere după cosire şi chiar paie sau resturi vegetale în urma recoltării. Se ataşează în faţa tractorului, pe tiranţi, dar există şi o variantă purtată, de 5 metri. Această tehnologie este diferită faţă de grebla rotativă clasică şi are marele avantaj de a nu scutura frunza de lucernă, unde se află proteina. Necesarul de putere al unui astfel de implement este de doar 80 CP, iar capacitatea de lucru, undeva la 6 hectare pe oră. După cum ne asigură producătorul sloven, acest sistem oferă performanţe ridicate şi reduce în mod semnificativ contaminarea.

Aşadar, tehnologia agricolă avansează cu un ritm alert, competiţia are efectele sale pozitive, de la un an la altul apar produse şi concepte noi, iar pretenţiile fermierilor au crescut şi ele. Din multe puncte de vedere, însă, România este încă deficitară la capitolul mecanizare, chiar dacă s-a putut observa în ultimii ani un oarecare reviriment.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

 

Vizualizat: 1360 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?