Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

T6 Methane Power - primul tractor de serie alimentat cu gaz metan

Publicat: 04 octombrie 2021 - 16:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

New Holland punctează decisiv pe segmentul tractoarelor de putere medie cu noul T7 Heavy Duty şi cu mult așteptatul T6 Methane Power, primul tractor de serie alimentat cu gaz metan. Evenimentul de lansare a avut loc în Germania.

Foto 3 T6_180_MethanePower_b

După mai bine de un an şi jumătate de conferinţe de presă desfăşurate doar în format digital, am avut în sfârşit şansa participării fizice la un eveniment de lansare organizat de New Holland, în Germania, nu departe de Leipzig. Însoţit de colegul de breaslă Arpad Dobre şi o parte din echipa AgroConcept, importator exclusiv al mărcii New Holland pe piaţa românească, am putut astfel asista de la faţa locului la o serie de premiere pe care renumitul producător de maşini şi echipamente agricole le-a pregătit pentru fermierii din întreaga lume. Acţionând sub bagheta magică a lui Ricky Stein, omul-orchestră de la AgroConcept, Jaydeep Singh, CEO-ul companiei, şi colegii săi Iulia Tudor, Adriana Mitran şi Florin Marin ne-au fost de mare ajutor în tot acest periplu, făcându-ne experienţa mai plăcută, ceea ce ne-a dat o rază de speranţă privind revenirea la normalitate. Orizont de aşteptare pe care cu siguranţă foarte mulţi din industrie îl împărtăşesc, după această lungă perioadă de socializare distanţată...


Inteligenţă şi respect pentru mediu


Prima deplasare externă de la debutul pandemiei a meritat însă tot efortul pentru că am putut astfel interacţiona direct cu tehnologia viitorului, aşa cum a fost imaginată şi dezvoltată de New Holland. Deşi au existat mai multe inovaţii pe care producătorul italian, parte a grupului CNH Industrial, le-a expus în premieră cu această ocazie, în cele ce urmează mă voi referi doar la aspectele legate de tractoare. Iar aici avem două noutăţi absolute:

1. T7 Heavy Duty cu PLM Intelligence şi cabina Horizon Ultra, un pas uriaş înainte în ceea ce priveşte confortul operatorului, care oferă o vizibilitate sporită şi monitor integrat în volan;

2. T6.180 Methane Power, soluţia propusă de New Holland pentru o agricultură mai prietenoasă cu mediul şi independentă din punct de vedere energetic. Dar hai să le luăm pe rând...

 

O cabină cu totul specială


Dacă discutăm despre noul T7 HD, nu trebuie să ai un ochi foarte bine format pentru a vedea că este vorba despre un tractor cu totul diferit, având o mulţime de elemente de noutate la exterior, dar mai ales la interior. De fapt, putem spune că noua generaţie T7 Heavy Duty este cu adevărat ancorată în ceea ce generic numim astăzi agricultura 4.0. E mai degrabă o revoluţie decât o evoluţie! Cea mai importantă schimbare este legată, desigur, de cabină, care acum îndeplineşte standarde din industria auto.

Horizon Ultra a fost proiectată pentru a oferi cea mai bună experienţă de lucru, cu spaţiul, confortul şi finisajele de calitate cerute de clienţi. Având un volum mai mare cu 7,5% şi cu 11% mai multă suprafaţă vitrată, aceasta este, se pare, şi cea mai silenţioasă cabină de pe piaţă, cu un nivel al zgomotului ce nu depăşeşte 66 dBA. Chiar şi suprafaţa acoperită de ştergătorul frontal a fost mărită cu 27%, tot ca o sugestie venită din partea utilizatorilor. Spaţiul interior a fost, de asemenea, lărgit pentru a oferi mai mult confort pasagerului şi pentru picioare. Există şi un compartiment de depozitare în spatele scaunului, cu un volum de 30 litri, şi un compartiment de răcire de 12 litri.

 Foto 2 T7HD-2_b


Ecranul din volan


Elementul de design cel mai distinctiv cu care vine noul T7 HD este acel ecran încastrat în mijlocul volanului, caracteristică unică în industrie, cu care New Holland cochetează de ceva ani, fiind prezentat pentru prima dată în 2018 pe un prototip. Display-ul CentreView înlocuieşte practic tabloul de bord, oferind astfel o vizibilitate sporită. În general, mediul de operare este unul extrem de intuitiv, cu elementele de comandă plasate ergonomic pe noua cotieră SideWinder Ultra şi afişajul IntelliView de 12 inci, cu o interfaţă uşor de înţeles de către şofer. Comenzile pot fi configurate în funcţie de preferinţe.

 

PLM Intelligence


În plus, T7 este acum echipat cu PLM Intelligence de generaţie nouă, care marchează trecerea de la practicile tradiţionale la agricultura 4.0, unde tehnologia de precizie şi interconectată ajută fermierii să-şi planifice toate operaţiunile în avans, să-şi gestioneze în timp real comportamentul şi performanţa fiecărui echipament şi să obţină o eficienţă maximă. De asemenea, încorporează noul receptor PLM Cygnus, care compensează variaţiile de teren şi ajută la obţinerea foarte rapidă a liniilor de ghidare, oferind o poziţionare precisă în câmp.

Foto 1 T7HD-1_b


O lansare îndelung aşteptată


Între timp pare să prindă contur şi ambiţiile New Holland privind lansarea pe piaţă a primului tractor de serie alimentat cu biogaz. Este vorba de T6.180 Methane Power.

Încă din 2006, când a lansat strategia Clean Energy Leader, New Holland şi-a exprimat în repetate rânduri angajamentul faţă de promisiunile cu privire la respectarea normelor de mediu şi reducerea emisiilor de CO₂. Prezentat şi în urmă cu doi ani la Agritechnica, T6.180 Methane Power este propulsat de un motor FPT NEF cu 6 cilindri recondiţionat, care produce 175 CP, la fel cât dezvoltă echivalentul său alimentat cu motorină. Aşadar, din punct de vedere al puterii, cuplului şi agilităţii, acesta nu ar trebui să fie sub nici o formă inferior omologului său diesel, dar în schimb promite un cost al exploatării cu 30% mai mic!

 

Pledoarie pentru un viitor sustenabil


Combustibilul este stocat în cele zece rezervoare dispuse în centrul şasiului. Opţional, se poate monta un rezervor suplimentar în faţă. Având o capacitate totală de 453 litri, echivalentul a 79 kg, tractorul deţine suficient carburant pentru aproximativ opt ore de transport rutier sau lucrul cu implementele. Comparativ cu normele de poluare Etapa V pentru motoarele diesel, aflate acum în vigoare, emisiile de monoxid de carbon provenite de la T6.180 alimentat cu metan sunt cu 80% mai mici, în timp ce nivelul de hidrocarburi nemetane este redus cu 90%.

 

TRACTORUL PE METAN ARE DEJA CLIENȚI ÎN EUROPA

T6.180 Methane Power va ieşi anul acesta de pe linia de producţie a fabricii din Basildon (Marea Britanie), ajungând în posesia primilor săi clienţi din Europa. Deşi nu s-a anunţat încă oficial preţul de listă pentru T6.180 Methane Power, se pare că acesta va fi cu 30% mai scump decât echivalentul unui tractor convenţional.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 957 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?