Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Strategia investițiilor: fermierii schimbă tactica

Publicat: 24 ianuarie 2022 - 11:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Criza înseamnă şi oportunitate, dar, înainte de toate, în agricultură, planificarea din timp a activităţilor şi a investiţiilor este răspunsul cel mai potrivit pentru a face performanţă, consideră Leontin Coca, director de vânzări MEWI.

Cu toate neajunsurile şi dificultăţile generate de situaţia economică generală şi după seceta din 2020 care a afectat anumite regiuni agricole ale ţării, pentru Mewi, "2021 a fost un an mai complicat, dar lucrurile au mers foarte bine", ne-a declarat Leontin Coca.

Leontin Coca, director de vânzări MEWI_b

"Agricultura este o activitate cu cicluri lungi de producție, care necesită o planificare pe minim 4-5 ani. Tocmai de aceea fermierii trebuie să gândească mult mai bine ce nevoi au, în avans, pe un termen de cel puţin 1-2 ani de zile, dacă nu chiar mai mult. Şi mai ales să gândească pozitiv" - LEONTIN COCA, Director de vânzări MEWI

 

Planificarea investiţiilor e cheia succesului


După aceşti ultimii doi ani "s-a schimbat abordarea fermierilor în ceea ce priveşte planificarea investiţiilor, ceea ce este un lucru bun", apreciază Leontin Coca. "Se discută tot mai frecvent despre investiţii pentru o perspectivă pe termen mai lung. În urmă cu un an, doi de zile, fermierul venea, se uita în curte şi dacă nu găsea pe stoc utilajul căutat, se ducea la alt dealer. Acum a dispărut această abordare, s-a așezat cumva piaţa şi am ajuns să discutăm cu fermierii despre investiții pentru anul 2023, adică în perspectiva următorilor 2-3 ani, așa cum se face de mulți ani în Occident", a precizat reprezentantul MEWI.

Practic, fermierii profesionişti ştiu încă din vară, după prima campanie de recoltat, de ce au nevoie pentru anul viitor: "după ce vezi ce ai băgat în hambar, te gândești clar ce îți trebuie pentru ca la anul să recoltezi măcar aceeaşi cantitate, dacă nu mai mult. Ştii care sunt neajunsurile şi nevoile pe care să le plasezi în anul agricol care urmează, să cauţi soluții", consideră Leontin Coca.

 

Oferta este mult sub cerere


În perioada actuală, din cauza termenelor relativ lungi de livrare, dar și a modului de abordare de până acum a investițiilor, "oferta este mult sub cerere. O spun cu regret şi este frustrant. Vorbesc aici şi în numele colegilor din branșă. Iar piaţa va trebui să se obișnuiască cu modul acesta de lucru", a declarat Leontin Coca.

Dar mulţi dintre clienţii Mewi şi-au schimbat abordarea: "Prin comparație cu anii anteriori, încă din lunile noiembrie-decembrie 2021 s-au încheiat considerabil mai multe contracte pentru anul următor. De altfel, noi am atenţionat chiar de prin martie-aprilie (2021), atunci când au început să se lungească mult termenele de livrare, iar colegii din vânzări au transmis mai departe mesajul în piață, și anume că este nevoie de o previzionare a investiţiilor", ne-a declarat oficialul firmei.

 

Termene lungi de livrare


Cele două dificultăţi majore ale anului trecut au fost devansările termenelor de livrare şi, mai nou, creşterea preţurilor.

Cu toate eforturile făcute de echipa MEWI, în 2021 au existat unele întârzieri la livrări, care au creat şi situații mai delicate, dar în mare parte acestea au fost compensate cu alte utilaje date spre folosinţă. "Nu am avut nemulțumiri majore. Clienţii au reacţionat neașteptat de corect, în sensul că majoritatea au înțeles situația, și-au dat seama că nu e o situație generată de noi, ci au fost cazuri pe care nu le-am putut previziona. De altfel, tot sectorul s-a confruntat cu această problemă a întârzierilor", a motivat Leontin Coca.

tractoare Fendt senilate_b


Preţuri în creştere


În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, cel puțin la utilajele cu valori mari şi foarte mari, procentual majorările nu sunt mari, consideră Leontin Coca, cu excepția "produselor unde preţul conţine multă cheltuială directă cu materiale şi mai ales la mai micii producători. Marii producători nu au avut creșteri însemnate".

 

”Mergem spre normalitate”


Chiar dacă în 2021 nu au fost fonduri europene, vânzările Mewi au decurs normal iar facturarea efectivă a fost la nivelul anului 2019, un an normal. "Practic am revenit la normalitate: fermierii şi-a expus nevoile, noi am venit cu soluţiile tehnice şi financiare, iar lucrurile au decurs simplu. Fermierii chibzuiţi au avut banii necesari investiţiilor şi aceeaşi situaţie se previzionează și pentru 2022", afirmă Leontin Coca.

 Sediu MEWI Timis_b


Deprtamentul After Sales


În ultimii ani, ponderea service-ului și a pieselor de schimb s-a modificat față de valoarea vânzărilor, atât ca pondere, dar mai ales ca importanță. Din punct de vedere logistic, activităţile post-vânzare sunt extrem de sofisticate și de costisitoare, iar timpul și resursele alocate de către Mewi activităţilor post-vânzare au crescut.

Din noiembrie 2021 s-a luat decizia reunirii celor două mari divizii - Service și Piese de schimb - într-un nou departament: After Sales, al cărui director este Bogdan Balaban. Obiectivul companiei este "să existe o relaţie bună şi o comunicare eficientă între oamenii responsabili pe orice domeniu de activitate al Mewi și fermieri. La fel cum ne dorim să nu existe tractoare sau combine care să nu lucreze, să nu producă. Sunt convins că o reparație nu este neapărat scumpă, este mult mai costisitor un tractor care nu lucrează la potenţial", a declarat Leontin Coca.

 

Departament de irigații

 

Mewi are un portofoliu premium şi mediu pentru toată gama de maşini agricole. Chiar dacă acum se operează cu stocuri de avarie, principala preocupare a companiei este să acopere toate nevoile fermierilor, inclusiv cele legate de irigații.

Înainte de a face propuneri, Mewi oferă consiliere şi consultanţă pentru alegerea unor soluții tehnice complete, inclusiv prin nou creatul departament pentru sisteme de irigaţii, al cărui şef este Dănuț Andrei.

 

MODERNIZARE ŞI EXTINDERE

 

Odată cu extinderea echipei, la peste 250 de oameni, Mewi a finalizat modernizarea şi extinderea sediului central din Orţişoara (jud. Timiş) şi a sediului din Ovidiu (jud. Constanţa). Totodată, a devenit funcţional noul sediu din Buzău, iar în judeţul Cluj punctul de lucru a fost mutat de la Tureni la Grigoreşti.

Vizualizat: 1381 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?