Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Steketee: Digitalizare la firul ierbii

Publicat: 30 ianuarie 2022 - 11:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Noile politici europene (PAC, Green Deal, Farm to Fork) pun un accent deosebit pe schimbările climatice și pe conservarea mediului. Ce soluții putem avea pentru noile provocări și ce utilaje putem folosi în acest sens!

Când ne gândim la digitalizare și la mașini agricole inteligente, avem cel mai adesea în minte tractoarele, combinele și eventual noii roboți agricoli dotați cu sisteme computerizate de control și de ghidaj. Însă, am putea avea același lucru și pentru utilajele tractate?

 

2 în 1: mecanic și chimic


La patru ani de la achiziția companiei olandeze Steketee, cei de la Lemken au decis să reunească într-un singur utilaj tehnologia de combatere mecanică a buruienilor cu cea chimică. Rezultatul este Steketee EC-Weeder cu SprayHub, o combinație între prășitoare și sprayer ce poate fi utilizată pentru diverse tipuri de culturi și adaptată pentru echiparea oricărui tip de tractor, inclusiv de putere mică.

 LEMKEN Steketee IC-Weeser_AI_1_b


Prășitoarea digitală EC Weeder


Pentru realizarea controlului mecanic al buruienilor în spatele tractorului este atașată prășitoarea EC-Weeder cu o lățime de lucru de până la 13 m (configurare standard 1,5-4 m) și o viteză de până la 15 km/oră, în funcție de teren și de cultură. Utilajul poate fi echipat cu o gamă variată de organe de lucru (grape, lame în L și în V de diverse adâncimi și lățimi, freze segmentabile, suporți de prindere rigizi sau vibranți, pentru o pătrundere mai bună în sol, discuri ascuțite sau în stea, ori cuțite mobile ce pot acționa până la o distanță de 1-2 cm de planta de cultură) și poate fi configurat pentru a lucra la un spațiu între rânduri de 15-100 cm.

 

Camere cu senzori de culoare


Însă ceea ce transformă EC-Weeder într-o prășitoare digitală și nu una mecanică este sistemul de camere cu senzori de culoare, care recunosc plantele de cultură. După cum susține Simon Kempken, Agratrainer Lemken, sistemul de recunoaștere funcționează „plecând de la patru culori de bază (albastru, galben, roșu și verde) și de la stadiul de dezvoltare al plantelor de cultură, respectiv de la distribuția lor pe rânduri. Ulterior sistemul computerizat combină cele patru culori și stabilește din peste 65.000 de nuanțe care este planta cultivată și care sunt buruienile, respectiv poziția acestora în spațiu. Tehnologia poate fi folosită și pentru plantele de cultura mare, precum porumbul, dar cel mai adesea ea este necesară în fermele de legume, în plantațiile de sfeclă de zahăr sau în cultivarea florilor. În plus, cu aceste camere se poate lucra 24 din 24 de ore pentru că sunt echipate cu un sistem de iluminare cu leduri”.

 LEMKEN_Steketee_SprayHub_EC-Weeder_1_b


SprayHub: pulverizare de precizie


Elementul de noutate al utilajului combinat îl reprezintă SprayHub, un rezervor cu o capacitate de 1.100/1.500 de litri, care este atașat în partea din față a tractorului și cu ajutorul căruia se poate face o erbicidare țintită acolo unde lamele prășitorii nu ajung.
Practic, SprayHub face parte din modulul SprayKit care echipează EC Weeder-ul cu duze de pulverizare controlate digital. Astfel, dintr-o singură trecere, se asigură o protecție completă a culturilor (atât mecanic, cât și chimic) cu o reducere de 40-60% a consumului de substanțe fitosanitare.
Pentru o aplicare rapidă și precisă a soluției, SprayHub este echipat cu un agitator și cu un sistem de curățare, acestea fiind controlate electronic prin ISOBUS sau prin aplicația MegaSpray. Electronic se face și calcularea necesarului de substanță, precum și procesul de amestecare/uniformizare a acesteia. Nu în ultimul rând, trebuie spus că rezervorul are încorporată o duză de inducție suplimentară pentru dizolvarea agenților solizi.

 

Sistemul inovator IC-Weeder


O problemă obișnuită a utilajelor mecanice de prășit este aceea că ele nu pot lucra eficient în interiorul rândurilor în primele etape de creștere a culturilor însămânțate, deoarece atât plantele, cât și buruienile se dezvoltă în același ritm. Cei de la Lemken au decis să răspundă acestei provocări prin noua versiune a utilajului Steketee - IC-Weeder cu Inteligență Artificială.

 

Combaterea buruienilor cu Inteligența Artificială


Asemenea celorlalte modele Steketee, și IC-Weeder folosește recunoașterea vizuală, însă, față de acestea, procesarea imaginilor se face cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială care recunoaște chiar tipul de cultură propriu-zis. „Utilajul are 6 camere video, fiecare cu un unghi de vizionare de peste 160 de grade, care transmit 30 de imagini pe secundă către computerul de bord. Acest computer are un algoritm de deep learningprin care sunt identificate exact plantele de cultură, fie că vorbim de sfeclă de zahăr, căpșune sau porumb. Este un algoritm care are la bază mii și zeci de mii de imagini ale plantelor aflate în diferite stadii de creștere și în condiții de mediu diverse, de la câmpuri cu un grad mare de înierbare, la cele umede sau extrem de secetoase”, ne-a declarat Rik Aelfers, Manager de produs al companiei Lemken.

 Foto 2 LEMKEN_Steketee_SprayHub_EC-Weeder_2_b


Rată de recunoaștere a plantelor de peste 95%


Față de alte modele, la Steketee IC Weeder, camerele sunt amplasate în interiorul unei carcase astfel încât vizionarea rândurilor de plante să fie făcută doar cu luminile led din dotare, fără interferențe din mediul înconjurător. Astfel se ajunge la o rată de recunoaștere a plantelor de peste 95%.
Capacitatea de lucru a IC Weeder este de aproximativ 10 ha/zi, cu o lățime de lucru de 1,5-6 m, la o viteză medie de circa 3 km/oră. Poate părea puțin, dar trebuie ținut cont de faptul că vorbim de un proces de combatere a buruienilor ce se desfășoară exclusiv mecanic și digital (fără aport de substanțe chimice) atât între rânduri, cât și în interiorul acestora. Cuțitele în formă de seceră, controlate pneumatic, acționează cu o precizie de până la sub 1 cm de plantă chiar și în câmpurile încărcate de buruieni. Însă punctul forte al IC Weeder este, după cum ne-a explicat și Rik Aelfers, adaptabilitatea: „acest utilaj poate fi folosit pentru aproape orice cultură dintr-o fermă, fie ea cultivată, plantată sau însămânțată. Vorbim de culturi de legume (morcovi, salată, varză, ceapă, ridichi), de căpșune, dar și de culturi mari în câmp (sfeclă de zahăr, tutun sau porumb). În plus, poate fi folosită și cu tehnologia de cultivare DeltaRow sau cu rânduri neregulate”.

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Vizualizat: 960 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?