Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluţiile NHR Agropartners I - mai puţin pesticid, tratamente mai eficiente

Publicat: 23 august 2019 - 13:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Reducerea consumului de pesticide nu este un scop în sine, ci o necesitate, atât pentru diminuarea poluării, cât şi pentru scăderea costurilor şi creşterea profitabilităţii în fermă.

Fermierii se găsesc într-o situaţie delicată, pe de o parte trebuie - pentru a hrăni populaţia în creştere - să producă mai mult pe suprafeţe mai reduse ca urmare a urbanizării, industrializării sau deşertificării, reducând impactul asupra mediului. Pe de altă parte, le revine sarcina să găsească soluţii pentru creşterea profitabilităţii activităţilor agricole.

Soluţiile NHR AgropartnersFoto 1: Principiul aplicării dozelor variabileClick pe poza pentru galerie!

Deşi sunt mai multe posibilităţi care pot duce la atingerea acestor obiective, astăzi aducem în atenţia cititorilor doar trei căi care, prin creşterea eficienţei tratamentelor fitosanitare, permit reducerea dozelor, fără a pune în pericol dezvoltarea armonioasă a culturilor.
NHR Agropartners a identificat următoarele direcţii de acţiune:
• Folosirea pentru tratamentele fitosanitare a apei curate şi demineralizate, cu pH corelat cu tipul pesticidului sau al amestecului de pesticide;
• Utilizarea unor tehnologii şi a unor maşini de stropit care reduc pierderile de soluţie în atmosferă sau pe sol (reduc deriva, respectiv evaporarea soluţiei), permiţând diminuarea dozei de pesticide cu procente importante;
• Utilizarea elementelor care ţin de agricultura de precizie, cum ar fi sistemele de ghidare prin satelit, maşinile care asigură întreruperea distribuţiei pe secţiuni sau pe fiecare duză, pentru evitarea suprapunerilor peste zona lucrată la trecerea anterioară, şi capabile să distribuie doze variabile de fertilizant sau de pesticide corespunzătoare necesarului din fiecare punct al parcelei (Foto 1). Se pot adăuga sistemele digitale de monitorizare, senzori care transmit în timp real informaţii despre locul şi necesarul de substanţe în fiecare punct al parcelei, fie că vorbim de hărţi ale recoltei, hărţi ale conţinutului de substanţe minerale din sol, de scanarea solei, de monitorizarea varietăţilor şi distribuţiei buruienilor şi a bolilor etc.

Influenţa calităţii apei asupra eficienţei tratamentelor fitosanitare

Mai multe instituţii de cercetare din lume au studiat şi au confirmat importanţa crucială a calităţii apei folosite pentru diluarea pesticidului şi transferul la plantele, insectele, fungii sau bolile care trebuie controlate şi au arătat că aceasta este un factor important care contribuie la atingerea sau nu a scopului tratamentului fitosanitar. De obicei sunt luate în considerare trei caracteristici principale ale apei:
• Turbiditatea, care reprezintă starea de limpezime a apei, dată de cantitatea de particule de sol în suspensie din apă. Acestea se pot lega de moleculele de pesticid încărcate negativ, făcându-le indisponibile pentru a fi absorbite de către plantele ţintă. Din acest motiv este necesară o filtrare bună a apei înainte de a fi folosită la tratamentele fitosanitare. Implicit, o bună filtrare previne înfundarea şi degradarea duzelor maşinii de stropit.
• Conţinutul de minerale şi ioni de metale din apă (Ca, Mg, Fe etc.), care pot reacţiona cu molecula de pesticid, reducând capacitatea soluţiei de a-şi atinge ţinta.
• pH-ul apei (aciditatea, respectiv alcalinitatea apei), care poate duce la ruperea legăturilor chimice ale moleculei de pesticid (hidroliză), cu acelaşi efect privind realizarea scopului tratamentului. S-a demonstrat că în cazul unor pesticide eficienţa se poate reduce la jumătate în câteva minute la un pH foarte bazic (8-9), faţă de mai multe zeci de ore la un pH acid sau neutru.

Soluţii tehnice pentru corectarea calităţii apei de stropit

Este evident că producătorii de pesticide cunosc factorii care afectează produsele fito şi sunt interesaţi ca tratamentul să aibă efectul scontat. De aceea, unii dintre ei recomandă adăugarea în rezervorul maşinii de stropit a unor substanţe de condiţionare, aditivi sau adjuvanţi, în funcţie de calitatea apei şi de molecula de pesticid. Este foarte important să se respecte indicaţiile şi recomandările de pe etichetă sau din alte surse.
O altă soluţie este realizarea unei instalaţii care să asigure filtrarea apei, extragerea ionilor de metal şi corectarea pH-ului apei, care se poate face folosind o instalaţie precum cea din foto 1.
• Filtrarea. Unul sau mai multe filtre centrifugale cu autocurăţare sunt folosite pentru filtrarea primară. Când filtrele se colmatează, se comandă purjarea. Apa trece printr-un filtru sită de 50 de microni care reţine sedimentele, creând o diferenţă de presiune între cele două feţe ale filtrului sită. Când aceasta atinge o valoare prestabilită, comutatorul de presiune comandă autocurăţarea şi purjează sedimentele.
• Demineralizarea. Apa de la sursă trece printr-un schimbător de ioni compus din două rezervoare în care se află o răşină specială ce reţine ionii de metale din apă. În momentul când un rezervor se saturează cu ioni de metal, se comută automat pe cel de-al doilea rezervor care continuă extragerea ionilor de metal, iar acesta se regenerează cu ajutorul unei soluţii de clorură de sodiu.
• Corectarea pH-ului apei. Ultimul pas este corectarea pH-ului apei demineralizate, în funcţie de fiecare moleculă de pesticid, cu scopul menţionat de a reduce riscul de hidroliză, de rupere a legăturilor chimice din molecula de pesticide, cu influenţă negativă asupra tratamentului.
Apa astfel pregătită poate fi colectată direct în maşina de stropit sau într-un rezervor tampon. Instalaţia se poate monta într-o încăpere sau într-un container şi se cuplează la sursa de apă şi la electricitate.
Cercetări efectuate în România la firma Agricost, în Insula Mare a Brăilei, unde funcţionează de doi ani 30 de astfel de instalaţii, şi în alte ferme precum SC Jidvei, SC Viticola Avereşti, Înfrăţirea Carei (Satu Mare), Grasa Garbay (Tulcea), SC Trei Brazi (Neamţ), Ostrovit, Maria Trading (Călăraşi), au arătat că prin folosirea apei cu calitate corespunzătoare, performanţele tratamentelor sunt vizibile cu 1-2 zile mai devreme comparativ cu cele care au folosit apă netratată. S-a observat un control mai bun al tratamentelor, ceea ce permite reducerea dozelor de chimicale în medie cu 20-25%, atât la stropirile cu o singură substanţă, cât şi la amestecuri de pesticide, alese corect. În cazul Glifosatului, reducerea dozei poate fi de 40%.
În numărul viitor al revistei vom prezenta maşini inteligente care permit reducerea cantităţii de pesticide.

Florin NEACŞU

NHRAgropartners

Soluţiile NHR Agropartners_b
APLICAREA DOZELOR VARIABILE DE PESTICIDE

Principiul aplicării normelor variabile (Foto 3) constă în colectarea informaţiilor despre bolile, buruienile şi dăunătorii dintr-o parcelă, cu ajutorul unor senzori sau drone care scanează sola, apoi transferul acestor informaţii la maşina agricolă, capabilă să regleze din mers doza aplicată. Un sistem de ghidare este necesar pentru a recunoaşte fiecare loc din teren. Informaţiile sunt procesate şi transmise computerului maşinii de stropit, care-şi reglează automat parametrii de lucru, distribuind cantitatea de substanţe chimice necesară, acolo unde se cere.

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 47 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?