Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluții inedite pentru câmpuri mai productive

Publicat: 19 noiembrie 2016 - 21:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când agricultura intră în sfera interesului profesional, toate forțele se unesc într-o rezultantă pozitivă. Așa s-a întâmplat în ziua de 20 octombrie a.c., în ferma administrată de Arnaud Perrein - președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).

 

Evenimentul desfășurat în ferma Sopema, din localitatea Mihail Kogălniceanu, jud. Ialomița, a fost cu adevărat complex și profi. Peste două sute de fermieri au asistat la demonstrațiile cu utilajul care introduce cu lejeritate și eficiență deosebită furtunurile pentru drenaj în adâncime. Această operațiune a fost punctul culminant al unui eveniment interactiv și plin de sevă.
Printre cei prezenți i-am remarcat pe vicepreședintele LAPAR - Nicolae Sitaru (bun prieten al președintelui APPR), pe Emil Dumitru, președintele ProAgro, precum și pe mulți alți fermieri recunoscuți pentru rezultatele lor individuale în agricultură, cum ar fi Claudiu Davițoiu, Petrică Azoiței, Adrian Mocanu (președintele APA Prahova) sau Mihai Afiliu. S-au purtat discuții, iar oamenii nu s-au grăbit să părăsească locul demonstrațiilor. Asta arătând încă o dată interesul net al fermierilor pentru soluții tehnologice inedite.

Inter-Drain_bClick pe poza pentru galerie!

Inter-Drain 2050 CP - o investiție de 450.000 euro
La români contează și prețul unei achiziții. Chiar este un titlu de glorie uneori. Așa se face că dotările tehnice ale fermierilor cu dare de mână sunt deseori cu mult peste nevoile imediate ale fermelor. Arnaud Perrein nu este genul acesta de fermier. De obicei măsoară de șapte ori și taie o dată, cu chiverniseală.
Chiar și investiția în utilajul pentru drenat solul Inter-Drain 2050 CP (Made in Olanda), care ar putea părea mare, a fost atent socotită. Arnaud Perrein ar fi putut să facă aceste operațiuni de drenaj cu o firmă de prestări servicii din Occident, dar, conform afirmațiilor sale, l-ar fi costat undeva la 2.000 euro/ha, pe când așa, cu investiția proprie, costurile vor sări puțin peste 1.000 euro/ha. Din care circa 420 euro este costul tubulaturii care va fi montată pentru preluarea excesului de umiditate. Totul se poate amortiza în trei până la șase ani, doar din sporul de producție pe care ar urma să-l realizeze. Francezul afirmă că în terenurile cu băltiri pierderile de producție sunt semnificative. La porumb ajung chiar și la 4.000 kg/ha, ceea ce e aproape egal cu media producției naționale la porumb.

Cum lucrează utilajul pentru drenat solul?
Profilul topografic este important pentru plantarea sistemului de conducte perfect orizontal, indiferent de deformările suprafețelor de teren. Mașina se ghidează printr-un sistem laser format dintr-un emițător și un receptor. Brațul mașinii este fixat la început într-un șanț de circa 2 m, care se face cu un excavator. Adâncimea minimă de plantare este de 0,80 cm. Un operator fixează în șanțul de colectare emițătorul de laser la nivel iar apoi intră în acțiune mașina. Capul mașinii seamănă cu un element de scarificare uriaș, de care este lipit un dispozitiv de introducere a țevilor colectoare. Apoi utilajul se deplasează cu o viteză de 2-2,5 km/oră între cele două margini ale parcelei delimitate de șanțurile de colectare a apei. Diferențele de nivel se încadrează la maxim 0,2% din zece în zece metri. Dar despre detaliile tehnice scriem pe larg într-un text specializat. Atunci vom povesti de ce este extrem de important ca după ce se instalează sistemul de drenaj în teren, nu trebuie să semănați rapiță sau lucernă, pentru că aceste culturi au rădăcini foarte puternice, care pot ajunge până la furtun și pot produce înfundarea sistemului de drenaj. Dar și despre alegerea furtunurilor sau a sistemului de ghidare, deoarece pe lângă sistemul cu laser, se poate folosi și ghidarea cu GPS.

Inspecția utilajelor folosite la Sopema
De la utilajele mai vechi, cumpărate la mâna a doua la începutul activității în România, cum este utilajul Ford TW-25, până la un tractor Case IH Steiger de 450 CP, “altoit” cu două rânduri de pneuri pentru evitarea tasărilor. Combinele, echipamentele de recoltat, utilajele de prelucrat solul, semănătorile aduse de prin SUA, mai ales din Nebraska, dar și utilaje cu care Arnaud Perrein injectează fertilizatorii în stare lichidă pe rândul de porumb. Fermierii, mai ales cei ajunși pentru prima dată în ferma lui Arnaud Perrein, au văzut utilaje inedite aici, pe care le-am mai prezentat în revista noastră. Ca de altfel și despre spațiile de depozitare moderne, care permit atât descărcarea și condiționarea recoltelor de cereale, cât și încărcarea rapidă în camioane pentru momentul vânzării.
De remarcat au fost cele opt tractoare Landini, nou-nouțe, achiziționate anul acesta prin intermediul firmei Munax, numai bune să muncească cu spor de aici înainte. O alegere făcută în stilul deja cunoscut al fermierului Arnaud Perrein. Adică o decizie cântărită din toate punctele de vedere: calitate, preț, costuri de întreținere și servisare.
Demonstrațiile au fost precedate de seminarul despre sol, ținut chiar asupra unui profil de sol realizat ca și la AgriPlanta de la Fundulea, cu sprijinul Laurei Paulette, profesor la USAMV Cluj, care a avut alături un specialist în pedologie din SUA.
Concluzionând, a fost un eveniment de la care am plecat cu un sentiment de împlinire. Ceea ce, așa cum remarca și președintele APPR, se datorează și directorului executiv al Asociației, Alina Crețu, care „face ceea ce făceam și eu aici, la APPR, dar mult mai profesional”, a punctat Perrein.

Arnaud Perrein_t
Arnaud Perrein: “Investiția în utilajul Inter-Drain 2050 CP se poate amortiza în trei până la șase ani, doar din sporul de producție pe care urmează să-l realizez. În terenurile cu băltiri, pierderile de producție la porumb ajung chiar și la 4.000 kg/ha. Ceea ce e aproape egal cu media producției naționale la porumb”.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 551 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?