BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Smart Farm III: semănat cu rată variabilă

Publicat: 06 februarie 2021 - 16:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În luna octombrie 2020, proiectul SMART FARM, derulat de Titan Machinery,a intrat în a treia etapă, continuând cu semănarea grâului cu rată variabilă.

un articol de BOGDAN CONSTANTIN - PR & Communication Specialist Titan Machinery România 

smart farm proiect titan machinery (1)_b

Campania de înființare a culturii s-a desfășurat pe întreaga suprafață de 180 ha, însă variabil pe 103 ha din aceasta, diferența fiind semănată convențional pentru comparație.

Acțiunea a avut loc în localitatea Furculești din județul Teleorman, în perioada 19-21 octombrie 2020, și a avut la bază cele mai avansate sisteme și echipamente pentru Agricultura de Precizie.

 

4 OPERAȚII PREGĂTITOARE


Lucrările premergătoare operațiunii de semănat variabil au fost următoarele:

1. Pregătirea patului germinativ prin scarificare la adâncimea de 20 cm cu Väderstad TopDown, cu o lățime de lucru de 3 metri, și discuit la adâncimea de 10 cm cu Vogel&Noot Terra Disc 500;

2. Cartarea Agrochimicăîmpreună cu partenerul Cartagris, obținerea rezultatelor și a Planului de Fertilizare (în prima etapă a proiectului SMART FARM);

3. Scanarea prin inducție electromagnetică a solului cu Senzor SoilXplorer, prelucrarea datelor și obținerea hărților VRA și VSR (în prima etapă a proiectului SMART FARM);

4. Aplicarea de îngrășământ (compozit Fosfor și Azot) cu Rată Variabilă cu ferilizatorul Sulky X40 (n.r. vezi etapa a II-a a proiectului SMART FARM).

Toate aceste etape au un rol esențial în cadrul SMART FARM, în virtutea atingerii obiectivelor propuse: producție maximă și costuri reduse!

 

ECHIPAMENTE INTELIGENTE


Etapa a III-a a acestui proiect a pus din nou în prim-plan expertiza Titan Machinery România de Semănare cu Rată Variabilă, cu echipamentele inteligente de care dispune: semănătoarea ce beneficiază de cea mai înaltă tehnologie de semănat precis în regim de mare viteză, Väderstad Rapid A 600 (n.r. cu o lățime de lucru de șase metri), capabilă să aplice norme de semănat în b.g./mp (n.r. boabe germinabile/metru pătrat), respectiv tractorul Case IH Optum 270 CVX, echipat cu sistemul integrat de autoghidare ACCUGUIDE cu semnal de mare precizie RTK+, Terminal ISOBUX XCN 1050 CASE IH RTK +, pentru aplicarea Hărții de Variație.

 

CRITERII DE STABILIRE A RATEI VARIABILE


Alături de Titan Machinery România, ca și în anii precedenți, partenerii de la Limagrain au fost parte integrantă a acestei etape de semănare a soiului de grâu Avenue. Aceștia au livrat hărțile de semănat cu rată variabilă generate în platforma software Agrility-Easy VR. Ratele de variație s-au fixat în urma unor rapoarte detaliate cu privire la: evoluția culturilor premergătoare din ultimii cinci ani, suma temperaturilor şi precipitaţiilor înregistrate în aceeaşi perioadă de timp pe aceste suprafeţe și caracteristicile solului, ținând cont totodată și de particularitățiile soiului Avenue.

 

PRECIZIE GARANTATĂ DE TEHNOLOGIA SEEDEYE


Aceste hărți au fost prelucrate de către specialiștii Titan Machinery în programul AFS Software, după care au fost introduse în Terminalul ISOBUS XCN 1050 Case IH. Folosind tehnologia unică SeedEye de la Väderstad a semănătorii Rapid, ratele fixe au fost setate în valori de: număr de seminţe pe metru pătrat. Pe parcursul operațiunii de semănat, senzorii au măsurat precis numărul de seminţe trecute prin fiecare tub de semănat în parte. Prin combinarea acestor informaţii cu viteza de deplasare dată de Sistemul de GPS RTK+, rata a fost ajustată automat pentru a fi menţinută așa cum a fost fixată în hartă.

Smart Farm harta 1 semanat cu rata variabila_b

DENSITATEA DE SEMĂNAT

 

Semănatul s-a făcut la o adâncime de 4 cm, cu viteză de înaintare de 14 km/h. Tractorul a transmis prin Terminalul ISOBUS către semănătoare normele de semănat prescrise în hartă. Prima pacelă a fost semănată cu densități cuprinse între 355 b.g./mp până la 580 b.g./mp, iar martorul - semănat convențional cu Limagrain, pentru comparație - 12 ha, cu rată fixă de 390 b.g./mp.

Cea de-a doua parcelă a fost semănată cu densități cuprinse între 337 b.g./mp, până la 440 b.g./mp și parcela convențională semănată de fermier - 53 ha, fără a cunoaște datele ratelor prescrise de Software Agrility, cu doza de 200 kg/ha.

 

PRODUCȚIE MAXIMĂ, COST REDUS


Proiectul Smart Farm Titan Machinery reprezintă o premieră pe continentul european pentru RATA VARIABILĂ de semănat la cultura de grâu. Împreună cu colaboratorii Titan, vom implementa tehnologii pentru agricultura de precizie pe tot parcursul ciclului de producție.

Ne vom folosi de cele mai inteligente sisteme existente în lumea agriculturii avansate: roboți, senzori, drone, imagistică satelitară, utilaje autonome. Ca atare, fii pe fază să vezi cum se face o agricultură titanică, inteligentă, cu costuri minime și rezultate maxime, cu cele mai inovative soluții de pe piață și de la cap la coadă! 

 

 

Vizualizat: 773 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?