Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Simion Ștef - omul care a plecat cu tractorul la pensie

Publicat: 15 septembrie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe Simion Ștef l-am vizitat în comuna Ohaba, în județul Alba. Cineva ni-l recomandase ca fiind „unul dintre cei mai harnici și destoinici tractoriști ai secției de mecanizarea agriculturii ante și post-decembriste. Cu diplome de fruntaș în producție”.

Click pe poza pentru galerie!

Simion Ștef are împlinită frumoasa vârstă de 64 de ani și de patru ani a ieșit din brazdă, fiind „tânăr” pensionar. A prins un culoar favorabil, încheierea activității salariale la 60 de ani cu grupa a doua de muncă. Pensia a fost mică, de câteva sute... Abia acum a ajuns la o mie de lei. Dar, ne spune el, banii îi sunt deocamdată suficienți!

 

A descălecat la pensie... călare!

Simion Ștef nu a „descălecat” la pensie, nu a plecat cu mâna goală! Nu și-a luat numai bastonul cu el, așa cum cere tradiția! Ci a plecat la pensie... călare pe caii-putere! Și-a luat cu el ce i-a fost cel mai drag pe lume: tractorul! „Am plecat cu tractorul care m-a slujit o viață întreagă: l-am cumpărat cu plug cu tot. Strânsesem cu mare greutate 50 de milioane de lei vechi pentru acest moment. E aicea, lângă mine, îl am la adăpost în curte, lucrez cu el numai pentru mine. Am câteva hectare de teren pe care cultiv mai mult plante furajere. Am mai cumpărat o remorcă de la un om din sat. Nu mă duc să fac ciubuc cu tractorul. Mai am căruță cu cal pentru alte treburi. Dani, armăsarul, mă ascultă!”, ne-a declarat mecanizatorul pensionar. 

 

În sufletul mecanizatorului, Gloria nu se casează niciodată

Agricultorul din Ohaba a lucrat toată viața la SMA Cunța. Mecanizator agricol. În anul 1968 s-a urcat pentru prima dată pe tractor. Între timp a urmat și o școală profesională de profil. „Am lucrat și pe primele combine românești Gloria C 12. Reușite, am ținut o Glorie până s-a casat. În campaniile agricole de vară, ziua seceram, noaptea eram cu plugul în brazdă! Abia dacă dormeam câteva ore. La semănat, am intrat în câmp și nu am mai ieșit aproape trei zile până ce nu am gătat lucrarea. La timp și de calitate, așa era deviza! Într-un an am fost detașat la sute de kilometri de casă, am ajuns până în Insula Mare a Brăilei, de județele Banatului nu mai vorbesc!”, a precizat fostul mecanizator agricol. 

 

Inașii, copiii și Dani

Cu vocea calculată, ne spune că „au fost la mine inaș (instruire, așa le zicem noi pe aicea) mulți tineri din comună care au devenit toți mecanizatori de bază și de vază, precum: Ion Melița, Irimie Dragomir sau Simion Melița”.

Copiii lui sunt mari, i-au zburat din casa părintească spre țările mai... calde! Sunt stabiliți cu serviciul prin Spania. Nu au ales să rămână în sat, să ducă pe mai departe mecanizarea. Și în fond nu aveau de ce! „Amândoi mi-au tot zis să duc pământul la asociație. Vor să vând și calul, dar nu pot să fac asta. Am cosit trei tone de iarbă pentru ca Dani - armăsarul - să aibă la iarnă ce mânca. Îl am de vreo opt ani și nu pot să mă despart de el”, ne-a destăinuit Simion Ștef.

Fermierul își amintește că, demult, a trecut prin multe cumpene ale vieții: „Eram la începuturile profesiei și am scăpat tractorul cu spatele prin niște râpe, era fără cabină și nu funcționau frânele; am căzut cu tractor cu tot, era să fiu mort”.

 

Armeana Ștef - o gospodină neîntrecută în Ohaba

Alături, soția care de-o viață i-a fost sprijin și sacrificiu. Armeana Ștef se pregătește să facă două nunți. În toamnă va fi soacră mare de două ori, pentru cei doi feciori ai lor. Știe să gătească toate mâncărurile din lume. La toate mesele colective din comună, marea gospodină este chemată să gătească. Prepară în mod deosebit sărmăluțe, dar și virșli - un preparat culinar tradițional în județul Alba, din carne de capră sau de oaie în amestec cu carne de porc, afumat și condimentat cu boia și usturoi, învelit într-o folie naturală protectoare cilindrică. 

Acasă, Armeana Ștef se ocupă de orătăniile din ogradă și cu grădina de legume. Întotdeauna este bucuroasă atunci când cineva îi trece pragul casei.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.15(176) 1 - 15 septembrie 2016

Vizualizat: 520 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!