Flavius Parneu Tamaş este unul dintre jucătorii relativ noi pe piaţa comerţului internaţional cu cereale, însă performanţele obţinute în ultimii doi ani l-au propulsat în liga mare şi i-au consacrat deja notorietatea.
În 2021 a operat în baza de la Biled un volum total de 110.000 tone, iar un rol important în consolidarea afacerii l-au avut cele două încărcătoare telescopice Schäffer, care reprezintă un sprijin vital pentru asigurarea vitezei de manipulare a mărfurilor, recordul unei zile fiind de 2.000 de tone încărcate, echivalentul a 74 de camioane!
Într-un moment în care criza alimentară constituie o ameninţare cât se poate de serioasă, în fosta bază de recepţie a cerealelor din Biled, o locaţie poziţionată strategic în partea de nord-vest a judeţului Timiş, cu acces la şosea, dar şi la reţeaua naţională de căi ferate, tânărul de 42 de ani a construit o adevărată fortăreaţă ce se întinde pe 7,5 hectare, unde se află numeroase spaţii de depozitare şi patru silozuri a câte 5.000 tone fiecare, construite cu bani europeni. Capacitatea totală de stocare în baza de la Biled este de 50.000 tone. Aici, din biroul său, Flavius este conectat la marile burse de cereale, de la New York, Paris sau Londra.
Deşi este de profesie inginer horticol, s-a orientat mai mult spre latura agronomică. A avut la început o firmă de amenajare spaţii verzi, dar din cauza crizei economice din 2008-2009 a trebuit să renunţe. Ulterior a ajuns să lucreze la Timac Agro pe partea de nutriţie, după care s-a angajat la Brise Group, unde a activat timp de opt ani, până în 2017, când a decis că e timpul să lucreze pe cont propriu. „Aş fi dorit să mă ocup tot de nutriţie, dar mai mult pe partea de consultanţă. Neavând însă un capital de lucru suficient de mare pentru a atrage parteneri solizi cu produse de calitate, am zis că poate ar fi bine să încerc să fac comerţ cu cereale. Nu neapărat pentru a mă capitaliza, pentru că tradingul nu îţi oferă marje de profit foarte mari, dar era o modalitate de a creşte cifra de afaceri a companiei astfel încât să devină bancabilă”, a recunoscut bănăţeanul.
Şi-a înfiinţat două firme - Rom Farming, societate care se ocupă cu prestări de servicii în domeniul depozitării şi condiţionării mărfurilor, respectiv V&K Trading, care activează în domeniul comerţului cu cereale. „Până anul trecut ne-am focusat mai mult pe câştigarea cotei de piaţă, pentru a dovedi că avem capacitate logistică şi financiară să ne consolidăm poziţia, iar acum ne interesează şi marjele de profit. Înainte am lucrat mai mult pentru volume, dar între timp am schimbat strategia”, ne-a explicat directorul V&K Trading, companie care în 2021 a raportat o cifră de afaceri de 20 milioane de euro, iar estimările pentru anul acesta indică faptul că suma se va dubla.
Cunoşteam echipamentele Schäffer din experienţa mea de lucru anterioară. Ştiam că dacă vrei să ai un randament bun şi rezultate pe măsură, trebuie să lucrezi cu Schäffer. De aceea, le recomand oricui, chiar şi fermierilor, nu doar celor care se ocupă cu spaţii de depozitare
FLAVIUS PARNEU TAMAŞ
Tânăr antreprenor din Banat
Ceea ce este cu adevărat impresionant la un volum atât de mare e faptul că tot ce înseamnă manipulare de cereale în baza de la Biled se face cu două încărcătoare telescopice articulate Schäffer, model 8620T, achiziţionate de la Farm Tech, importatorul exclusiv al mărcii germane pe piaţa din România. „Din punctul meu de vedere, şi totodată al şefului nostru de siloz, a fost cea mai bună opţiune pentru ceea ce avem noi aici. E un utilaj fiabil, extrem de versatil, se strecoară foarte uşor în magazii. Halele de depozitare care sunt construite pe orizontală au foarte mulţi stâlpi de susţinere şi de obicei necesită o bună manevrabilitate. Modelele pe care noi le-am achiziţionat îşi fac foarte bine treaba”, susţine directorul V&K Trading. Şi, cu mâna pe inimă, vă mărturisesc că nu am văzut nicăieri o activitate mai intensă decât în baza de la Biled, unde cele două Schäffer lucrează aproape fără oprire şi cu o agilitate demnă de cele mai grele curse cu obstacole.
În tradingul cu cereale, capacitatea de a livra la timp şi de a opera cantităţi mari depinde foarte mult de cum te organizezi din punct de vedere logistic. Totul trebuie să fie bine calculat pentru că orice sincopă poate pune în pericol întreaga activitate. „Noi ne asumăm să încărcăm un tren în 48 de ore. Vârful de recepţie a mărfurilor într-o zi a fost în jur de 2.000 de tone. Asta înseamnă 74 de camioane. Vă daţi seama ce volum încarcă cele două maşini Schäffer. Sunt foarte agile. Dar şi cei care le manipulează au o dexteritate aparte. Lucrează la foc automat, cum se spune. Nu-şi permit timpi morţi. Odată încărcat un camion, urmează altul. Şi să nu uităm de confortul operatorului, care este un aspect extrem de important”, a remarcat tânărul antreprenor.
Dacă va creşte capacitatea de stocare, aşa cum şi-a propus, pe viitor acesta are de gând să mai cumpere câteva încărcătoare Schäffer.
Încărcătoarele telescopice Schäffer sunt ideale pentru condiţii de lucru în siguranţă la înălţimi de ridicare mari, în spaţii înguste sau chiar pe teren accidentat. Designul compact le face uşor de utilizat mai ales în zone dificile de acces. Puntea spate oscilantă şi cilindrul cupei protejat de brațul telescopic sunt caracteristici esenţiale. De asemenea, unitatea de tracţiune hidrostatică oferă forţe de tracţiune ridicate, combinate cu un consum foarte redus de combustibil. În plus de asta, poziţia confortabilă a scaunului garantează o muncă relaxantă şi productivă pentru operator.
Flavius Parneu Tamaş lucrează atât cu marii traderi, cât şi cu fermierii. Dacă aceştia din urmă nu doresc să-şi vândă producţia la recoltare pentru că preţul este prea mic, au posibilitatea de a stoca marfa la Biled şi să o vândă când consideră că merită. Din păcate, însă, piaţa este foarte volatilă în momentul de faţă. „Dacă în urmă cu trei ani puteau apărea fluctuaţii de 2-3 euro pe parcursul unei săptămâni, acum poţi avea o creştere de 10-15 euro pe tonă şi într-o oră să vezi că preţul scade cu 20 de euro. Vorbim de o instabilitate la nivel mondial. Practic, orice ştire pozitivă sau negativă poate avea impact asupra pieţei. Plus că foarte multe fonduri de investiţii s-au orientat spre activitatea comerţului cu cereale, astfel încât am ajuns să avem o piaţă foarte speculativă”, constată omul de afaceri.
Pentru 2022, acesta şi-a propus să ajungă la un volum tranzacţionat de 200.000 de tone. Recunoaşte însă că e dificil de atins această ţintă, în condiţiile în care recolta de porumb va fi semnificativ mai mică anul acesta din cauza secetei.
Numai în logistică a investit în jur de 700.000 de euro. Pentru achiziţia celor două încărcătoare Schäffer şi utilajele necesare, a benzilor de încărcare, pentru amenajarea birourilor, etc. Pe lângă investiţia iniţială în achiziţia bazei şi construirea silozurilor, care ajunge la 5 milioane de euro. Silozurile şiFNC-ul (care ar urma să devină operaţional din această toamnă) au fost incluse într-un proiect finanţat în proporţie de 50% din fonduri europene.
Ca planuri de viitor, şi-a propus să renoveze staţia de cale ferată, pentru a putea şi descărca trenurile, nu doar să le încarce. „Ne-ar trebui buncăr de descărcare sub vagoane. Asta ne-ar da mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte achiziţia de cereale. Pentru că am putea transporta din zone mai îndepărtate”, argumentează Flavius.
REGULA DE AUR A TRADINGULUI
În toţi aceşti ani de când se ocupă de comerţul cu cereale, Flavius Parneu Tamaş a învăţat faptul că tradingul e o combinaţie între calcule matematice mai mult sau mai puţin complexe, inspiraţie de moment şi risc, asumat într-o oarecare măsură. Practic, nu e suficient să ai iniţiativă, îţi trebuie şi fler pentru a performa în acest business. „E o regulă care spune aşa: cumpără cât vrei tu, dar să nu uiţi să vinzi! Asta o ştiu de la fostul meu patron. Şi atunci încerc să-mi stabilesc o ţintă de preţ sau o marjă şi în momentul în care ating acea marjă, vând. De altfel, eu vând foarte des, dar niciodată cantităţi mari. Şi încerc cumva să o fac când piaţa nu este pe minus. Dar sunt şi situaţii când nu am de ales şi îmi asum pierderea”, a ţinut să precizeze antreprenorul.
SCHÄFFER 8620T - CARACTERISTICI TEHNICE
• Motor: Deutz Common Rail Turbo cu Intercooler, în 4 cilindri;
• Puteri: 102 CP / 75kW, 122 CP / 90 kW, 136 CP / 100 kW;
• Viteza standard de operare: 20 km/h (opţional - 40 km/h);
• Înălţimea de ridicare: 5.200 mm;
• Capacitatea de ridicare: 4.200 kg;
• Raza de întoarcere interioară: 2.240 mm;
• Masa utilajului: 7.050 kg - 7.950 kg;
• Lungime (inclusiv cupa): 6.031 mm.
CONTACT FARMTECH ROMANIA https://www.farmtech.ro/contact.php
un reportaj de
LIVIU GORDEA