Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Semănătoarea universală Tume Nova Combi

Publicat: 11 iulie 2012 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Schimbările climatice din ultima decadă, condiţiile agrotehnice specifice şi atipice şi situaţia economică defavorabilă impun fermierului român găsirea unor noi metode de eficientizare a lucrărilor agricole

Click pe poza pentru galerie!

Tume Nova Combi este o semănătoare universală pentru însămânţat şi fertilizare pentru toate metodele de cultivare a solului, de la semănarea direct în mirişte până la solul pregătit prin arătură minimă, tradiţională sau prin grăpare.

Nova Combi foloseşte sistemul Tume de mecanism canelat de avans cu role pentru coşuri de îngrăşăminte şi seminţe, cunoscute pentru acurateţea lor şi durata mare de viaţă. Mecanismul de antrenare foloseşte roata de antrenare montată pe partea stângă a utilajului, asigurând o putere de tracţiune uniformă. Adâncimea de semănare nu va fi afectată, fie că buncărul este plin sau gol.

Nova Combi este prevăzută cu echipament de testare a calibrării seminţelor, iar testarea este cea mai uşoară şi cea mai rapidă în acest moment pe piaţă.

Suportul osiei montate cu roţi foloseşte sistemul hidraulic brevetat pentru compensarea distribuţiei, care nu garantează numai stabilitatea în ceea ce priveşte nivelul terenului, chiar şi la terenurile înclinate, ci şi menţine utilajul în poziţie orizontală pe terenuri denivelate.

Toate componentele sunt rotative. Cele două discuri de brăzdar au diametre diferite şi se rotesc pe axe diferite, ceea ce face ca discurile să rămână curate.

Îngrăşământul se distribuie în sol sub nivelul la care se distribuie sămânţa, asigurând o valorificare mai bună a substanţei active şi reducerea daunelor provocate prin arderea seminţelor.

Brazda de semănare nu este mai lată decât e necesar datorită profilului exterior convex al discului, solul nu este mutat pe lateral aşa cum s-ar întâmpla în cazul discurilor drepte. Discul, crestat şi profilat, prevăzut cu dispozitiv pentru reglarea adâncimii de tăiere, pregăteşte solul pentru a acoperi seminţele şi îngrăşământul.

Perimetrul exterior al discului este zimţat şi cu diametre uşor diferite, asigurând o rotaţie excelentă, autocurăţare şi o pătrundere mai uşoară a solului. Datorită acestui fapt nu sunt necesari răzuitori suplimentari pentru curăţarea discurilor. Cele mai bune rezultate se obţin prin plasarea discului înaintea brăzdarului şi nu în spatele lui. Astfel, dacă în sol există pietre, discul ridică brăzdarul înainte ca acesta să lovească piatra.

Roţile din faţă păstrează tot timpul aceeaşi adâncime de însămânţare şi nu îşi schimbă poziţia dacă buncărul pentru seminţe şi îngrăşăminte este plin sau gol. Plăcile de uretan dintre discuri menţin separarea dintre fertilizator şi seminţe şi previn variaţiile de adâncime.

Semănătoarea Nova Combi nu presează solul mai mult decât este necesar. Părţile grele sunt totuşi durabile şi solide. Utilajul este foarte uşor de manevrat pentru utilizator, dar şi uşor de întreţinut. Un circuit este minimul necesar pentru sistemul hidraulic al tractorului.


Tandem cu cultivatorul modular Tume CultiPack

Semănătoarea Nova Combi poate fi utilizată împreună cu cultivatorul modular Tume CultiPack. Cultivatorul Tume CultiPack poate fi folosit fie ca utilaj independent, fie împreună cu brăzdarele.
La capătul terenului de arat şi în timpul transportului pe şosea nu este nevoie să se ridice utilajul. Prin urmare, greutatea pe axul din spate al tractorului nu creşte. CultiPack poate fi ridicat cu tractorul în trei puncte. Discurile din spate sunt rotative.

CultiPack este dotat cu cârlig de tracţiune pentru brăzdare, a cărui greutate maximă de tracţiune este de 3 tone. Deşi greutatea proprie a utilajului este mică, piesele de cultivare intră uşor în sol datorită formei discului de cultivare. La nevoie, se pot pune greutăţi suplimentare de 3 tone pentru solurile dure dar recomandarea este să nu se mărească greutatea proprie a utilajului.

Volumul total al buncărelor Nova Combi este 3000 l. Buncărele sunt împărţite în două compartimente care au un perete despărţitor ajustabil. Umplerea, de exemplu din saci industriali, este uşoară, uşile de umplere sunt mari, unitatea dispunând şi de copertine care se pot rula. Echipamentul de filtrare este dotare standard.

Tuma Nova Combi poate fi echipată cu un monitor computerizat Agrocont sau AgrocontPlus. Monitorul Agrocont prezintă funcţii de control la osie/stabilizare nivel, operaţia de marcaj, măsurare zonă şi, dacă se doreşte, aşa-numita semiridicare. Noile caracteristici includ un reglator uşor de folosit al presiunii discurilor pentru Nova Combi.


Performanţe dovedite în câmp

Semănătoarea Tume Nova Combi este folosită cu rezultate foarte bune în Finlanda, Germania, Norvegia şi Suedia, precum şi în Ungaria, Bulgaria şi România. Staţiunile de cercetare-dezvoltare în agricultură SCDA Drăgăneşti Vlasca şi INCDA Fuldulea exploatează semănătorile Tume Novi Combi atât în scop de cercetare cât şi pentru producţia agricolă.

Studiile efectutate în cultivarea grâului de INCDA Fundulea în perioada 2008-2010 demonstrează versatilitatea şi calităţile semănătorii Tume Nova Combi, în toate variantele tehnologice testate (însămânţare directă, însămânţare în arătură minimă sau însămânţate convenţională - arătură adâncă şi grăpare).

De peste o decadă, semănătoarea Nova Combi este prevăzută cu dispozitive de fertilizare pe rânduri. Metoda, care a fost brevetată de către Tume, se bazează pe crearea de rânduri pentru fertilizare în acelaşi timp cu cele de semănare. Acest lucru duce la o economisire semnificativă. Folosind o semănătoare Tume Nova Combi cu o lăţime de lucru de 3 m, în combinaţie cu o maşină de erbicidat de 15 m, rezultă o reducere a costurilor cu 3-5%.

De exemplu, dacă norma de fertilizare este de 450 kg/ha iar suprafaţa totală de teren este de 100 hectare, dispozitivul de fertilizare pe rânduri poate să economisească mai mult de 1.500 kilograme de îngrăşământ pe an. Fertilizarea pe rândurile unde vor fi urme tehnologice devine inutilă şi e o povară pentru mediu. În condiţiile crizei economice actuale, vă permiteţi să nu economisiţi atâţia bani?

 


AVANTAJELE NOVA COMBI

• Productivitate mare
• Adâncime de semănare precisă şi constantă
• Uşor de reglat şi utilizat
• Discuri cu sarcină intensă care nu se blochează
• Buncăre mari, lăţime de transport redusă
• Monitorizare computerizată
• Economie de costuri

Surse bibliografice: 
www.tumeagri.fi; www.munax.ro
http://www.incda-fundulea.ro/rar/nr27/rar27.10.Pdf
http://www.incda-fundulea.ro/rar/nr28/rar28.17.Pdf
http://www.incda-fundulea.ro/anale/79/79.10.Pdf

Vizualizat: 1295 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?