Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Semănătoarea de precizie Monosem pe 16 rânduri

Publicat: 18 februarie 2019 - 19:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rapiditatea cu care se execută lucrările agricole a devenit, în ultimii ani, una dintre priorităţile fermierilor profesionişti, deoarece campaniile de semănat şi de recoltat sunt tot mai limitate ca timp. "Fereastra" scurtă de semănat va fi, cel mai probabil, şi în campania de primăvară un factor decisiv pentru reuşita producţiei viitoare.

Monosem aduce în premieră în România semănătoarea de precizie pe 16 rânduri, prin firma Cons DDA. "Am pregătit pentru clienţii noştri încă un model mai special - semănătoarea Monosem de 16 rânduri, cu secţii NG Plus 4, care sunt echipate cu disc de tăiere (şi nu cu brăzdar deschizător de rânduri), tocmai pentru a putea lucra în regim direct sau în teren prelucrat. Pe şasiul propriu sunt plasate 4 buncăre de câte 600 de litri (2400 litri capacitate totală) pentru fertilizare. De asemenea, semănătoarea poate fie dotată cu sistem de management prin GPS, inclusiv sistem de întrerupere electronică a rândurilor.
De mai bine de doi ani de zile acest tip de semănătoare este în lucru în Rusia, iar de anul acesta am început ofertarea şi pentru piaţa din România", ne-a declarat Dan Goldiş, administrator al firmei Cons DDA.
Secţia de semănat NG Plus 4 este una consacrată pentru Monosem şi, deocamdată, şasiul nu permite montarea secţiei Monoshox NG Plus M. Semănătoarea este echipată cu turbofan cu debit mărit şi poate fi dotată cu marcatoare, dar dacă se optează pentru sistemul de ghidare prin GPS, marcatoarele nu mai sunt necesare.

Semănătoarea de precizie Monosem pe 16 rânduriClick pe poza pentru galerie!

Regim de lucru intens pe suprafeţe extinse
Tractorul necesar pentru această semănătoare trebuie să aibă 250-300 CP, ceea ce permite un regim de lucru intens şi pe suprafeţe mari. Pentru un bun acces în zona buncărelor, semănătoarea are o pasarelă pe care se poate urca din lateral, stânga/dreapta. Volumul celor patru buncăre a fost dimensionat special pentru big bags-uri (500-600 kg).
Semănătoarea are un şasiu 2x8, care se pliază stânga/dreapta. Practic, fiecare laterală, de fapt, este un şasiu «dublu bar» pe care sunt montate câte 8 secţii. Secţiile de semănat şi sistemul de fertilizare pot fi dotate cu sistem de management prin GPS, pentru orice tip de computer (al tractorului).
„Această semănătoare Monosem poate fi deja comandată, cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că termenul de livrare este de până la 6 luni de zile, deoarece şasiul nu este fabricat în Europa", a specificat Dan Goldiş.

2018 a fost un an extraordinar...
Întrebat despre evoluţia de anul trecut a pieţei de utilaje din România, Dan Goldiş a spus că, mai ales din punct de vedere al vânzărilor de semănători, 2018 a fost un an bun pentru Cons DDA. Compania a reuşit să atingă cifre frumoase cu Monosem. "Am vândut mai multe semănători dotate cu secţii Monoshox NG Plus M decât cu clasicele NG Plus 4, ceea ce înseamnă că fermierii au înţeles care sunt avantajele acestei secţii moderne. De altfel, cele mai multe dintre semănătorile vândute au fost cu dotare foarte apropiată de «full options». Ceea ce înseamnă că fermierii au început să aprecieze avantajele secţiei Monoshox. Adică fermierii au realizat ce înseamnă ca semănătoarea să fie dotată cu roată «Pro», calculator performant, sistem de întrerupere de rânduri, microgranulator cu debit mare şi altele", observa Dan Goldiş.
Roata «Pro» - sau roata de tasare - este plasată în spatele secţiei, înaintea celor două roţi de tasare laterale plasate în „V”. Aceasta este roata care tasează chiar vârful rândului. Se ştie că, în condiţii de umiditate scăzută primăvara, faptul că se tasează inclusiv vârful rândului ajută sămânţa de porumb să intre în contact cât mai repede cu solul şi să îi grăbească încolţirea şi intrarea în vegetaţie.

...2019 va fi unul interesant
Potrivit administratorului Cons DDA, 2019 se arată a fi un an mai delicat şi mai problematic, din cauza faptului că toamna a fost una foarte secetoasă şi sunt probleme cu răsărirea la rapiţă, la orz şi chiar la grâu. "Venim după anii de proiecte europene, într-un context în care şi cursul de schimb a luat-o razna. Mă aştept să fie un an cu investiţii destul de mici în agricultură, cum a fost de altfel şi în trecut, când, după anii cu fonduri, au urmat 1-2 ani de stagnare a investiţiilor în utilaje şi în dotarea tehnică. Este ca şi la alergare... În momentul în care alergi o cursă de 400 m, la sfârşitul cursei te opreşti..., nu mai alergi până la următoarea cursă. De fapt, totul se învârte în jurul preţurilor şi al producţiilor la cereale. Preţurile sunt acum destul de bune, vom vedea cum va fi producţia. S-a pornit cu un mare handicap din toamnă.
Va fi un an interesant... Noi suntem pregătiţi cu un portofoliu larg de utilaje. Din toamnă, am inclus şi utilajele MA/AG - foarte bune pentru pregătirea terenului. Şi suntem în negocieri pentru comercializarea unui brand de tractoare...", a încheiat Dan Goldiş.

 

ÎNSĂMÂNŢAREA RAPIŢEI CU SEMĂNĂTORILE DE PRECIZIE
„Anul trecut, a fost primită foarte bine şi inţiativa noastră de a livra, împreună cu semănătorile, discurile pentru rapiţă, deşi, iniţial, foarte mulţi au fost sceptici în ceea ce priveşte semănatul rapiţei cu semănătoarea de prăşitoare. În sezonul trecut mulţi fermieri au încercat, au semănat şi totul a fost o reuşită. Deci este o opţiune semănatul rapiţei cu semănătorile de precizie", este convins Dan Goldiş.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 468 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?