Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Semănăm direct în miriște cu Sky EasyDrill

Publicat: 06 noiembrie 2020 - 23:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Efectele secetei pot fi diminuate semnificativ prin semănatul direct în miriște, care păstrează apa în sol. Sky EasyDrill este echipamentul indicat pentru acest tip de lucrare. 

Foto 1 de impact TITAN - Easydrill presentation-6_b
Anul agricol 2020 este în continuare extrem de dificil din cauza secetei care a pus stăpânire pe multe suprafețe agricole ale țării. Specialiștii Titan Machinery România consideră că este un moment propice pentru a nu distruge ceea ce nu a reușit să elimine seceta și recomandă a păstra apa care a mai rămas în sol și a semăna direct în miriște. Acest lucru se poate realiza prin tehnologii avansate și echipamente pe măsură, care oferă o răsărire uniformă a plantelor.

MIRIŞTEA - O MINĂ DE AUR

Semănatul direct fără o cultivare prealabilă e o lucrare cu minimă deplasare a solului. Aceasta economiseşte umiditatea, care altfel ar fi dispărut cu fiecare operație în parte. Miriştea culturii precedente este lăsată ca strat de protecţie, ceea ce duce la crearea unui microclimat propice pentru noua cultură.
Într-un mediu uscat şi cald, miriştea protejează de soare plantele şi suprafaţa solului, în timp ce pe vreme mai rece menţine un strat protector de zăpadă în timpul iernii. Acest strat devine apă utilă în primăvară. Menţinerea unei mirişti pe suprafaţa solului descreşte, de asemenea, riscul eroziunii şi a pierderii de nutrienţi utili. Necultivarea solului previne scoaterea la suprafaţă a buruienilor îngropate adânc. Resturile vegetale de la recoltare limitează evaporarea şi umbresc solul, astfel că semințele buruienilor dependente de soare întâmpină dificultăţi la germinare.

Foto 5 TITAN - Easydrill presentation-23_b

SĂMÂNȚA E CASA, IAR PATUL GERMINATIV E TEMELIA EI

Cei mai mulți fermieri înțeleg importanța menținerii unei semințe sănătoase. Dacă sămânța este casa pe care ai construit-o pentru a favoriza dezvoltarea timpurie a culturii, e bine să ne gândim la patul germinativ ca la temelia acesteia. O pregătire necorespunzătoare a patului germinativ, cu atât mai mult acum, în condiții de secetă excesivă, realizată prin lucrări adânci, cu denivelări și mari pierderi de apă, face ca sămânța să fie încorporată la adâncimi diferite, cu germinarea și răsărirea eșalonate, goluri în cultură, nerealizarea densității și plante debilitate, ușor concurate de buruieni și atacate de agenți fitopatogeni.

ZECE PUNCTE FORTE ALE SKY EASYDRILL

Sky Agricultura este lider pe piața din Franța a echipamentelor de semănat plante păioase. Beneficiind de o experiență de peste 40 de ani de dezvoltare, semănătoarea Sky EasyDrill este vârful tehnologic al acestui producător francez și, totodată, noul reper în rândul multor fermieri profesioniști.
Să vedem care sunt punctele forte ale acestei semănători, în condițiile actuale din România:

1. Noul design al secției de semănat, compus din disc, brăzdar și prevăzut cu vidia, are o durată îndelungată de viață și plasează precis semințele. De asemenea, secția de semănat nu necesită întreținere.

2. Buncărul multiplu cu până la patru produse diferite și două circuite separate oferă două adâncimi de semănat diferite. Toate semănătorile Sky EasyDrill din seria 20 vin în configurația standard cu versiunea Fertisem (semințe + fertilizator). Pot fi folosite pentru semințe, peleți, fertilizator (inclusiv microgranulator), realizarea de covoare tehnologice.

3. Versatilitatea semănătorilor EasyDrill garantează o adâncime de semănat în teren prelucrat, folosind roțile de consolidare din față, în culturi tehnologice, dar și direct în miriște, folosindu-se de avantaje precum nedislocarea solului, presiunea de până la 250 kg/brăzdar și unghiul de înclinare de 3,5 grade pe fiecare disc.

4. Transferul greutății se realizează cu ajutorul cilindrilor hidraulici, care pot muta greutatea mașinii fie pe discurile de semănat, fie pe cele de adâncime. Semănătoarea se poate adapta la condiții umede sau uscate de semănat.

5. Opțiunea premium E-Drive include controlul electric al rândurilor din control box, mulțumită valvelor electrice montate pe distribuitorul principal.
Alte opțiuni sunt: lumini LED, camera video spate și anvelope de până la 710.

6. Sistemul universal tramlining permite închiderea oricărui rând. Asta presupune că poate lucra în orice configurație a mașinilor de fertilizat/erbicidat.

7. Controlul secțiunii poate fi acționat automat prin GPS cu închiderea automată a celor două jumătăți de secții de semănat, stânga/dreapta.

8. Terminalul ISOBUS Quartz de 8 inchi color permite controlul digital al rândurilor din cabină.

9. Senzori de monitorizare pentru semințe și fertilizator pot echipa semănătoarea.

10. Axa de transport oferă siguranță maximă în transport și este suspendată în modul de lucru, pentru a nu afecta cultura.

Foto TITAN - Easydrill presentation-21_b
FERMIERII ÎL RECOMANDĂ

Semănatul direct este, de fapt, cea mai simplă tehnică de înfiinţare a unei culturi, dar solicită mai mult decât alte metode. Cheia succesului este asolamentul corect, unde cerealele sunt alternate prin alte culturi. O structură bună a solului fără compactare şi suprafaţa relativ netedă sunt necesare, la fel ca şi o bună distribuţie a resturilor vegetale. Sky EasyDrill este recomandarea fermierilor profesioniști pentru semănatul direct.


AVANTAJELE SEMĂNATULUI DIRECT

Fermierii care au reuşit să creeze condiţiile propice acordă semănatului direct oportunitatea de a asigura înfiinţarea corectă a culturilor şi productivităţi bune la cele mai mici costuri şi în timpul cel mai scurt. Pe termen lung, semănatul direct are mai multe efecte pozitive, cum ar fi structura îmbunătăţită a solului, precum şi un trafic crescut de râme de pământ, ce duc la scăderea compactării și, în final, la creşterea productivităţii. Un număr mare de râme permite un drenaj mai bun al solului şi schimburi mai eficiente de gaze în sol.

un articol de
BOGDAN CONSTANTIN
PR & Communication Specialist
Titan Machinery România

Vizualizat: 1131 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?