Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Selko Intellibond C: nutriţie minerală inteligentă

Publicat: 14 mai 2017 - 18:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cuprul este unul dintre microelementele esenţiale necesare animalelor de fermă, ca importanţă fiind al treilea microelement după fier şi zinc. Acesta este vital pentru organism, fiind o componentă principală a multor sisteme enzimatice implicate în transportul şi metabolismul fierului, în sinteza de colagen, elastină şi pigmenţi (Cater si Mercer, 2005). Este implicat atât în imunitatea mediată celular (controlul bacteriilor nedorite), cât şi în imunitatea umorală (producerea de anticorpi) (Cohen, 2010). 

Deficienţa de cupru determină o serie de simptome specifice, precum anemia, dezvoltarea deficitară a oaselor, dereglări ale răspunsului imun (Savage, 1966; Koutsos, 2011). În prezent, datorită suplimentării cuprului din diferite surse, aceste simptome sunt foarte rar întâlnite. Cuprul este inclus în aproape toate premixurile minerale atât pentru a acoperi cerinţele nutriţionale, cât şi pentru a spori sănătatea şi performanţele productive ale animalelor de fermă.
Ceea ce în 1992 a început ca un proiect de cercetare, ce urma să dezvolte un nou ingredient îmbunătăţit pentru hrana animalelor, a evoluat într-o fabrică de producţie Micronutrients, ce asigură mai mult de jumătate din cuprul utilizat în creşterea comercială a animalelor în SUA (Cohen, 2014). În prezent, compania Micronutrients a fost achiziţionată de Nutreco şi înglobată în divizia de nutriţie animală Trouw Nutrition. Intellibond C (Cu), precum şi restul de hidroxi microelemente: Intellibond Z (Zn) şi Intellibond M (Mn) fac parte din portofoliul de aditivi Selko.
În timp, accentul pus pe biodisponibilitatea mineralelor a determinat o trecere de la formele elementare, precum oxidul de cupru, spre utilizarea sulfatului de cupru ca sursă predominantă în hrana destinată animalelor. Din păcate, biodisponibilitatea îmbunătăţită a sulfatului de cupru a venit la pachet cu unele efecte secundare nedorite, cum ar fi interacţiunea cu alte ingrediente sau nutrienţi dintru-un amestec. Sulfatul de cupru este foarte higroscopic, astfel acesta atrage umiditatea pe suprafaţa fiecărui cristal. De asemenea, este un compus acid, şi astfel are un electron puternic acceptor. Într-un premix mineral, aceste proprietăţi pot duce la generarea de căldură şi la solidificarea amestecului, precum şi la apariţia proceselor de oxidare care afectează valoarea nutritivă şi integritatea premixului.

Biodisponibilitate ridicată şi interacţiune redusă cu ingredientele furajului
Datorită structurii chimice unice, Selko Intellibond C vine cu un cumul de proprietăţi, şi anume biodisponibilitate ridicată şi interacţiune redusă cu ingredientele sensibile din hrana animalelor. Hidroxi microelementele au o structură cristalină unică - fiind ca o matrice 3D - asigurată de o legatură covalentă între gruparea OH şi metal. Această legatură inteligentă diferenţiază hidroxi microelementele de alte minerale organice sau anorganice (Perryman, 2017). Selko Intellibond C s-a dovedit a avea o funcţie mai puţin distructivă asupra ingredientelor din furaj, atât datorită higroscopicităţii reduse, cât şi pentru că acţionează ca un donor de electroni. Rezultatul este o sare a cuprului insolubilă în apă, dar în acelaşi timp foarte uşor şi rapid solubilă la nivelul tubului digestiv animal (la un pH scăzut).
Datorită reactivităţii foarte scăzute, hidroxi microelementele (Intellibond C) ajută la menţinerea vitaminelor liposolubile în amestec, pe perioada stocării, la un nivel cu 10-30% mai ridicat comparativ cu sulfatul de cupru (Luo, 2005; Lu, 2010 si Koutsos, 2011).
Majoritatea surselor anorganice de cupru - sulfaţi, carbonaţi, oxizi - disociază şi generează un nivel ridicat de ioni liberi de cupru în stomac. La acest nivel, absorbţia cuprului este mult mai redusă decât în intestin şi de cele mai dese ori este îngreunată deformarea compuşilor insolubili de cupru, cuprul în exces fiind astfel legat. Selko Intellibond C este practic insolubil în mediu neutru. Atunci când este utilizat la un nivel ridicat, datorită eliberarii în straturi, nu are timp suficient pentru a se dizolva complet în mediul acid al stomacului şi nu generează un exces de ioni liberi. În intestin, produsul rămas nedizolvat va continua să se solubilizeze lent, datorită acţiunii agenţilor organici naturali prezenţi în secreţiile digestive. Astfel, se obţine o formă de eliberare controlată, oferind absorbţie şi eficienţă optime pe întreaga lungime a tractului intestinal (Cohen, 2010).
Atunci când hrăniţi porcii pentru a le satisface nevoile minerale, trebuie să înţelegeţi că suplimentarea oricărui element mineral din reţetă nu are valoare nutritivă până când acesta nu este absorbit în sânge. Combinaţia dintre solubilitatea scăzută a hidroxi microelementelor la un pH mai mare de 4,0 şi eliberarea susţinută a acestora în stomac asigură mai mult metal biologic activ absorbit în fluxul sanguin. Doar atunci organismul porcilor poate folosi metalul în toate procesele fiziologice şi enzimatice necesare unei sănătăţi şi performanţe optime. Rezultatele cercetărilor indică în mod clar că hidroxi microelementele furnizează mai mult metal pentru fluxul sanguin al porcilor decât unele surse minerale convenţionale (Perryman, 2017).

Performanţa animalelor
Numeroase studii au demonstrat că sulfatul de cupru îmbunătăţeşte performanţa de creştere a porcilor atunci când este folosit în cantităţi mai ridicate. Comparând hidroxi microelementele - Selko Intellibond C cu sulfatul de cupru într-o serie de experimente, desfăşurate în Europa, a reieşit că se poate obţine aceeaşi eficacitate şi cu nivele mai scăzute de hidroxi microelemente, în reţetele perioadei de creşă ale purceilor.
Studiul desfăşurat în Franţa în 2014 pe purcei hrăniţi cu reţete suplimentate cu 155 ppm Cu, provenit din Selko Intellibond C şi sulfat de cupru, arată următorul fapt: Cu ca hidroxi microelement este mai eficient în promovarea aportului de hrană şi a creşterii în greutate la purcei decât sulfatul de cupru. La ieşirea din creşă, purceii hrăniţi cu Selko Intellibond C au fost în medie cu cca 882 g mai grei decât cei hrăniţi cu sulfat de cupru (Graficul 1)(Perryman, 2017).
În timpul unui nou studiu, în Germania - 2013, pe 192 purcei cărora le-au fost repartizate şase reţete experimentale formulate cu 15, 100 sau 150 ppm Cu din două surse diferite, rezultatele au arătat că purceii care au primit reţete cu 150 ppm Cu provenit din Selko Intellibond C au fost cu 1,2 kg mai grei (Graficele 2 şi 3) şi au avut o conversie a hranei cu 8 puncte mai mică decât purceii care au fost hrăniţi cu 150 ppm Cu din sulfatul de cupru (Perryman, 2017).
Oxidare. Un impuls-cheie în dezvoltarea Selko Intellibond C a fost acela că această formă ar fi mult mai puţin distructivă, atât datorită solubilităţii sale reduse, cât şi pentru că s-ar comporta ca o bază Lewis într-un furaj sau amestec de hrană pentru animale. În graficul 4 se compară mai multe probe de cupru într-un test Potential Redox (Cohen, 2010).

Proprietăţi fizice şi beneficii
• Particulele de Selko Intellibond C au o formă sferică, netedă cu dimensiuni între 30 şi 100 microni, ce permite o curgere uşoară şi o distribuţie uniformă în amestec/reţetă. Invers, majoritatea surselor de sulfat de cupru conţin particule mari, inegale şi inconsistente, a căror dimensiune variază pe o plajă de la cca 400 la 1000 microni.
• Stabilitate: produsul este foarte stabil, disociază în mediu controlat, nu distruge sau leagă substanţe nutritive esenţiale din hrana animalelor/premix, cum ar fi vitamine, enzime, grăsimi, probiotice etc.
• Higroscopicitate: comparativ cu sulfatul de cupru, Intellibond C nu este afectat de umezeală, rămânând neted şi cu dispersie bună înainte, în timpul şi după amestecare.
• Concentraţie: deoarece Intellibond Cconţine 55% cupru în raport cu sulfatul de cupru de 25,2%, acesta reduce cerinţele de stocare şi manipulare cu 50%.
Rezultatele studiilor arată că e posibilă înlocuirea în siguranţă a sulfatului de cupru cu Selko Intellibond C. O performanţă similară poate fi obţinută cu unele cantităţi mai scăzute de hidroxi microelemente, scăzând costurile cu asigurarea mineralelor pentru furaj şi pierderile de elemente minerale în mediul înconjurător.

Viorica POPA,
Ana NEAMŢU
Trouw Nutrition

 

GRAFICUL 1: GREUTATEA FINALĂ LA SFÂRŞITUL PERIOADEI DE CREŞĂ A PURCEILOR CARE AU PRIMIT ÎN HRANĂ DOUĂ SURSE DE CUPRU
(Selko Intellibond C, Trouw Nutrition)

 graf1ma2


GRAFICUL 2: GREUTATEA PURCEILOR HRĂNIŢI CU NIVELE RIDICATE DE CUPRU, DIN INTELLIBOND C ŞI SULFAT DE CUPRU

 graf2ma2

 

GRAFICUL 3: INDICELE DE CONVERSIE LA PURCEII HRĂNIŢI CU NIVELE RIDICATE DE CUPRU, DIN INTELLIBOND C ŞI SULFAT DE CUPRU

 graf3ma2


GRAFICUL 4: REZULTATELE TESTULUI ROTENTIAL REDOX PENTRU DIFERITE SURSE DE CUPRU

 graf4ma2

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 197 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!