Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Români la Eurotier

Publicat: 23 decembrie 2016 - 00:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Numărul fermierilor români care vizitează anual târgurile din Hanovra (Eurotier și Agritechnica) crește, ceea ce demonstrează un interes tot mai mare pentru informare din partea celor care practică agricultura. Anul trecut la Agritechnica, România a fost pe locul zece ca număr de vizitatori. Poziția s-a menținut și la Eurotier.

Revista Ferma li s-a alăturat și a aflat ce i-a interesat în mod deosebit, ce inovații i-a impresionat sau ce dotări sunt necesare în fermele lor.

În căutare de inovații

Marian Ioan
• Marian Ioan, fermier din Teiuș, jud. Alba, era pentru prima dată la Hanovra. A rămas plăcut surprins de măreția expoziției. „Cel mai mult m-a impresionat partea de igienă, de curățenie din fermă. Ar fi nevoie și la noi în fermă, pentru a avea o igienă mai bună, un confort mai bun al animalelor”, ne-a mărturisit fermierul.
Crescătorul întreține un efectiv de 380 vaci de lapte, dintre care 150 sunt la muls. „Mi-aș dori un robot de muls, pentru că angajații sunt tot mai puțini. Costă în jur de 70.000 euro. Recunosc, nu am fonduri. Dar cel mai mult mi-ar plăcea robotul de alimentat la viței. Într-o lună de zile aș vrea să-l luăm. Nu este o investiție mare, de la minim 3.500 euro, la 6.000 de euro”, ne-a dezvăluit Marian Ioan.

„Am învățat să iubesc și zootehnia”

Nelu Stamate
Nelu Stamate, administratorul firmei Top Zone, a plecat de la Eurotier cu o idee de bază - cerealele trebuie valorificate prin zootehnie, nu vândute ca materie primă. „Sunt pentru a doua oară la Eurotier și până acum nu am realizat ce potențial mare are zootehnia în agricultura europeană. Fermierul român nu mai trebuie să treacă cerealele doar printr-un siloz, după care să le vândă, ci mai trebuie să le treacă și prin stomacul unui animal. Eu sunt agronom de meserie, dar cred că de astăzi înainte am învățat să iubesc și zootehnia. Ne trebuie zootehnie, trebuie să vindem măcar carcasă, dacă nu chiar produse prelucrate”, consideră Nelu Stamate.

Mircea Dumitru si Zoltan Haller
În vizită de informare
L-am întâlnit și pe Zoltan Haller, vicepreședintele Asociației crescătorilor de Bălțată românească tip Simmental. „Asociația Bălțată românească a venit la Eurotier 2016 pentru a intra în contact cu expozanți din sectorul zootehnic și pentru a crea noi relații cu aceștia. Pentru ferma mea am văzut un robot de alăptat viței, care are mai multe funcții: alăptează cu lapte proaspăt, dar și cu lapte praf”, ne-a declarat fermierul din Hărman, județul Brașov.
Alături de el era Mircea Dumitru, administrator la Zabet Impex, care căuta un robot de muls: „Ne confruntăm cu o acută lipsă de personal în zootehnie și trebuie să aplicăm tehnici cât mai noi, să scutim cât mai mult personal, cu beneficii mai mari. Vreau să-mi instalez un robot de muls și am căutat producători. În altă ordine de idei, robotul de alăptat este una din marile descoperiri pentru tehnica de alăptat vițeii. Sper că anul viitor vom instala roboții. Avem două sute de capete în Brașov”.
Emil Neacșa, managerul sectorului zootehnic de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, are în grijă o fermă mixtă, de taurine și de curci, ambele făcând parte din patrimoniul genetic al României. „Eu sunt genetician. Hanovra este vârful expozițiilor la nivel european și, probabil, și mondial, unde poți compara reușitele în genetică. De la an la an realizările sunt tot mai bune”, ne-a declarat specialistul Emil Neacșa.

Emil Neacsa

O mare absență - abatoarele mobile
Radu Antohe, medic veterinar și expert în dezvoltare rurală și politici agricole, a venit la Hanovra special pentru sectorul avicol, fiind interesat în primul rând de procesare, dar și de eficientizarea producției, de modul de obținere a unei cărni de calitate cu costuri reduse la energie și inputuri. „}inând cont că sunt medic veterinar și specialist pe patologie aviară, m-a surprins plăcut faptul că sunt aplicate din ce în ce mai mult condițiile de bunăstare a păsărilor, atât în exploatațiile intensive, cât și în cele în sistem tradițional, care iau un avânt foarte mare. M-a surprins și calitatea furajelor, mai atent studiate din punct de vedere al nutrienților. Apoi, îmbunătățirea condițiilor de adăpost pentru păsări. Este tendința de a se trece pe un sistem de creștere în baterii”, ne-a explicat Radu Antohe. Medicul veterinar are un singur regret după ce a vizitat expoziția: era interesat de un abator mobil, exponat pe care nu l-a văzut la Eurotier.

 

javier casas alaturi de seful sau spaniol

Javier Casas (stg) alături de șeful său spaniol
Javier Camara, singurul expozant din România
Răsfoind catalogul expoziției, plăcută mi-a fost surpriza să găsim o firmă din România - Javier Camara. Javier Casas, director general pentru România și Europa de Est al firmei, a explicat că „deși suntem originali din Spania, avem fabrică și în România și ne-am înregistrat așa pentru a face promovare țării”.
Deși cu accent spaniol, Javier Casas vorbește românește destul de bine. Ne-a explicat și planurile pentru fabrica din România: „Vom continua să producem în România. Fabrica de la Iași ar trebui să fie la nivelul celei din Spania. Acolo avem o fabrică de 10.000 mp, în timp ce în România unitatea are numai 3.000-4.000 mp. Vom mări și la Iași suprafața la 10.000 mp în doi ani. Este o zonă strategică pentru noi, ne ajută pentru export în Rusia, Ucraina și în Asia Centrală. Produsele de la Iași merg în România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovenia și o parte în Polonia”.

Firme străine cu reprezentanță în România
La standurile companiilor care activează în România au fost reprezentanți care puteau oferi fermierilor informații în limba română. „Pentru România pregătim produse noi de management al fermei, computere noi, echipamente de protecție, alarme. Cu sistemul de hrănire, se poate obține o reducere de 15-20% a costurilor, dar totul depinde de managementul local. Orice echipament aduce îmbunătățire dacă managementul local este de top. Fermierii din România trebuie să investească, să caute noul și soluțiile cele mai bune din punct de vedere tehnic. Finanțarea este o mare problemă. Iar accesarea fondurilor europene este greoaie, durează un an, poate mai mult, iar în acest timp se schimbă multe în piață”, ne-a declarat Dan Stănică, reprezentant pentru România al Big Dutchman.
La standul Kraiburg, un punct de atracție a fost salteaua Tarsa, care a primit de altfel și una din medaliile de argint la actuala ediție a Eurotier. „S-au făcut teste la o fermă și după trei luni escarele vacilor au dispărut doar utilizând salteaua Tarsa. Este nouă, abia acum intră în vânzare și în România. Conform studiilor pe care le-am făcut, producția de lapte crește cu un litru de lapte/zi dacă vaca stă confortabil. Salteaua se poate folosi la efective de peste 20 de vaci”, a explicat Simonei Ehmann, reprezentant pentru România al Kraiburg.

Ovidiu Ranta
„M-a impresionat o inovație simplă în domeniul energiei descentralizate, un sistem de curățare continuă a coșurilor de la centralele care funcționează pe biomasă. La fel de interesant este și un sistem de monitorizare a greutății porcilor la livrare, și nu doar după ce avem identificat fiecare animal în parte. Este foarte util pentru fermieri în momentul ieșirii pe piață și la conducerea în ultimele etape de finisare.
Remarcabil este și un sistem inteligent pentru adăpătoare și unul pentru transportul laptelui la viței, care ține laptele în mediu steril, la temperatură constantă”, ne-a enumerat Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj-Napoca, câteva dintre noutățile acestei ediții a Eurotier.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

 

Vizualizat: 661 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!