Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Roboţii anului 2021 în zootehnie, la FIRA

Publicat: 22 februarie 2022 - 15:51
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Automatizarea în zootehnie se practică de mult timp. Relația animal - mașină/robot trebuie să fie în concordanță cu mediul ambiant și să se integreze în mod natural în metodele de lucru ale crescătorilor.

Astfel, roboţii sau mașinile autonome trebuie să se adapteze la ritmul natural de creştere, aducând în același timp un beneficiu real pentru bunăstarea animalelor. Companiile producătoare de tehnologii destinate sectorului creşterii animalelor trebuie să ţină seama de aceste exigențe. Iată ce inovații au prezentat firmele din domeniu la Salonul Internațional FIRA 2021!

 

LELY EXOS FACE TREABA PÂNĂ LA CAPĂT


Premiat la FIRA 2021, Lely Exos este o mașină care poate efectua în regim autonom două operaţii: recoltarea/cositul furajelor verzi, direct din câmp, după care le transportă şi le adiministrează la grajd. În același timp, Lely Exos poate duce şi împrăştia îngrășăminte lichide pe câmp.

Practic, Lely Exos realizează două operaţii costisitoare mai ales din punct de vedere al forţei de muncă și al manoperei şi, în acelaşi timp, optimizează procesul de furajare cu nutreţ verde, evitând tasarea solului şi risipa de furaj.

 LELY EXOS_b


Urmăriți imaginile video cu Lely Exos în misiune!

 

FAMILIA DE ROBOŢI ERMMI

 

Aflat încă în curs de dezvoltare, ERMMI este o familie de roboți de dimensiuni reduse, concepută pentru fermele mai mici. Constructorul Easton Robotics a utilizat un ampatament reglabil unic, adaptat unui robot - vehicul terestru autonom - care îşi poate schimba în mod dinamic distanţa dintre roți pentru a se deplasa pe rânduri aflate la distanţe diferite. Cu ajutorul unor brațe și implemente atașate, ERMMI poate fi adaptat pentru a efectua o mare varietate de sarcini. Modelele viitoare vor fi de mai mari dimensiuni, robuste, vor avea brațe articulate şi durată lungă de funcţionare.

 Foto 3 Ermmi_eastonrobotics_b


XO MONITORIZEAZĂ MEDIUL ŞI ANIMALELE


Robotul XO a fost conceput de către Octopus Biosafety pentru crescătorii de păsări care doresc să crească productivitatea şi prin îmbunătățirea bunăstării. XO urmăreşte parametrii de mediu, tratamentele efectuate şi monitorizează starea de sănătate a animalelor.

Roboţii XO execută mai multe operaţii: scarificarea aşternutului, analiza unor parametri de mediu şi chiar nebulizare în adăposturile pentru păsări.

 Foto 4 XO_b


SWARMBOT, ROBOT UNIVERSAL


Platforma SwarmBot, concepută de către SWARMFARM, este un echipament universal care poate realiza o serie de activităţi agricole specifice, de la lucrări între rânduri şi până la suprafețe mari sau culturi irigate, în livezi, podgorii și gazon.

Utilajele SwarmBot sunt special proiectate şi construite pentru a permite menţinerea centrului de greutate, pe roți şi la lăţimi de 2, 3 sau 4 m și la o gamă diversă de înălțimi, pentru diferite culturi. SwarmBot poate fi echipat cu cositori și pulverizatoare de la peste 10 furnizori diferiți. Multe alte aplicaţii sunt în curs de dezvoltare.

 Foto 5 SWARMFARM 1_b


T-MOOV, AJUTORUL AVICULTORILOR


Robotul T-Moov asistă crescătorii de păsări, patrulând în jurul adăposturilor de păsări timp de 24/7, pentru a stimula comportamentele naturale ale păsărilor. Robotul execută această sarcină repetitivă în locul fermierului, reduce numărul de vizite la cuibare, fără a le stresa suplimentar și le îmbunătățește starea de sănătate. T-Moov încurajează păsările să depună ouăle în cuibare.

Robotul T-Moov reduce agresivitatea şi îmbunătățește comportamentul păsărilor, iar prin varietatea de stimuli acustici și vizuali, creează un mediu de viață mai bun.

T-Moov poate fi controlat cu ajutorul unei aplicaţii pe mobil, iar Tibot Technologies a testat robotul T-Moov în ferme de reproducţie pentru câini şi curcani.

 Foto 6 T-MOOV-poultry-robot_b

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE


Vizualizat: 803 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?