Tractoarele cu motor cu cap incandescent (motoare semi-diesel), o tehnologie foarte simplă, au fost cândva prima alegere pentru mulţi fermieri.
Ele vor fi readuse în atenţie la “Retro Classics Stuttgart 2020”, în perioada 27 februarie - 1 martie 2020, la Centrul Expoziţional din oraşul german. Württemberg Bulldog şi Tractor Enthusiasts 'Club vor prezenta anul acesta douăzeci de modele istorice de astfel de tractoare.
Tractoarele echipate cu motoare cu cap incandescent au dominat suprafeţele agricole în multe ţări din Europa, până când au fost înlocuite treptat de utilaje diesel moderne. Ele erau folosite în agricultură la începutul secolului al XX-lea, reprezentând în acele vremuri o alternativă ieftină şi practică la motoarele cu abur.
Expoziţia de tractoare cu motoare semi-diesel va evoca marea epocă a maşinilor simple, dar extrem de robuste, care au reuşit să îşi menţină supremaţia în Germania până la mijlocul anilor '50, în ciuda concurenţei puternice în domeniul tehnicii.
"În special, tehnologia rudimentară este în continuare fascinantă", afirmă Hubert Flaig de la Württemberg Bulldog and Tractor Enthusiasts 'Club, organizatorul acestui show. "Primele motoare cu cap incandescent nu aveau cutie de viteze, motor de pornire sau bujii. Capul incandescent era preîncălzit folosind o lampă cu flacără deschisă. Când becul atingea temperatura necesară, după aproximativ cinci minute, se deschidea o supapă şi se injecta combustibil. Motorul era pornit prin intermediul mişcărilor pendulare ale volanţilor împotriva rezistenţei la compresiune. Desigur, acest lucru a fost destul de greoi", a explicat Hubert Flaig.
Totuşi, "veteranii" cu un singur cilindru erau foarte puţin pretenţioşi, mai ales la combustibil. "Primele tractoare cu cap incandescent au fost alimentate cu aproape tot ce era combustibil. Acesta a fost adesea un criteriu crucial în efectuarea unei achiziţii, deoarece în acea perioadă nu exista o reţea de staţii de alimentare, iar calitatea îndoielnică a combustibililor disponibili era extrem de riscantă. Dacă era nevoie, aceste motoare funcţionau şi cu ulei alimentar folosit la prepararea salatei", a adăugat organizatorul evenimentului.
Motorul semi-diesel, care a fost fabricat pentru prima dată în 1891 de către Richard Hornsby & Sons, şi-a început marşul triumfal în oraşul englezesc Grantham. Înainte de a ajunge în Germania, s-a bucurat de un succes deosebit în Suedia, Italia şi Franţa. Exponatele care vor fi prezentate la RETRO CLASSICS vor include şi un Lanz Bulldog, marca HL12 din anii 1920, a cărui denumire a fost adoptată, în multe locuri, în limbajul curent ca sinonim pentru tractoare agricole.
Oricine doreşte să vadă această tehnologie rustică ar trebui să participe la una dintre cele trei demonstraţii zilnice de la standul Clubului fanilor "Württemberg Bulldog" şi "Tractor Enthusiasts 'Club", din Sala 8, standul C10, unde "Lanz-ul original" va porni în forţă.
Informaţii şi fotografii referitoare la expoziţia inedită puteţi găsi pe internet la adresa: www.retro-classics.de.
Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)