Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Retro Classics Stuttgart - legendarele tractoare cu motoare semi-diesel

Publicat: 12 februarie 2020 - 16:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tractoarele cu motor cu cap incandescent (motoare semi-diesel), o tehnologie foarte simplă, au fost cândva prima alegere pentru mulţi fermieri.

Ele vor fi readuse în atenţie la “Retro Classics Stuttgart 2020”, în perioada 27 februarie - 1 martie 2020, la Centrul Expoziţional din oraşul german. Württemberg Bulldog şi Tractor Enthusiasts 'Club vor prezenta anul acesta douăzeci de modele istorice de astfel de tractoare.

Tractoarele echipate cu motoare cu cap incandescent au dominat suprafeţele agricole în multe ţări din Europa, până când au fost înlocuite treptat de utilaje diesel moderne. Ele erau folosite în agricultură la începutul secolului al XX-lea, reprezentând în acele vremuri o alternativă ieftină şi practică la motoarele cu abur.

Retro Classics Stuttgart_b

Tehnologie rudimentară şi robustă

Expoziţia de tractoare cu motoare semi-diesel va evoca marea epocă a maşinilor simple, dar extrem de robuste, care au reuşit să îşi menţină supremaţia în Germania până la mijlocul anilor '50, în ciuda concurenţei puternice în domeniul tehnicii.
"În special, tehnologia rudimentară este în continuare fascinantă", afirmă Hubert Flaig de la Württemberg Bulldog and Tractor Enthusiasts 'Club, organizatorul acestui show. "Primele motoare cu cap incandescent nu aveau cutie de viteze, motor de pornire sau bujii. Capul incandescent era preîncălzit folosind o lampă cu flacără deschisă. Când becul atingea temperatura necesară, după aproximativ cinci minute, se deschidea o supapă şi se injecta combustibil. Motorul era pornit prin intermediul mişcărilor pendulare ale volanţilor împotriva rezistenţei la compresiune. Desigur, acest lucru a fost destul de greoi", a explicat Hubert Flaig.

Retro Classics Stuttgart_b

Alimentare cu ulei pentru... salată

Totuşi, "veteranii" cu un singur cilindru erau foarte puţin pretenţioşi, mai ales la combustibil. "Primele tractoare cu cap incandescent au fost alimentate cu aproape tot ce era combustibil. Acesta a fost adesea un criteriu crucial în efectuarea unei achiziţii, deoarece în acea perioadă nu exista o reţea de staţii de alimentare, iar calitatea îndoielnică a combustibililor disponibili era extrem de riscantă. Dacă era nevoie, aceste motoare funcţionau şi cu ulei alimentar folosit la prepararea salatei", a adăugat organizatorul evenimentului.
Motorul semi-diesel, care a fost fabricat pentru prima dată în 1891 de către Richard Hornsby & Sons, şi-a început marşul triumfal în oraşul englezesc Grantham. Înainte de a ajunge în Germania, s-a bucurat de un succes deosebit în Suedia, Italia şi Franţa. Exponatele care vor fi prezentate la RETRO CLASSICS vor include şi un Lanz Bulldog, marca HL12 din anii 1920, a cărui denumire a fost adoptată, în multe locuri, în limbajul curent ca sinonim pentru tractoare agricole.
Oricine doreşte să vadă această tehnologie rustică ar trebui să participe la una dintre cele trei demonstraţii zilnice de la standul Clubului fanilor "Württemberg Bulldog" şi "Tractor Enthusiasts 'Club", din Sala 8, standul C10, unde "Lanz-ul original" va porni în forţă.
Informaţii şi fotografii referitoare la expoziţia inedită puteţi găsi pe internet la adresa: www.retro-classics.de.

Retro Classics Stuttgart_b


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 84 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?