Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Recoltarea mecanizată a strugurilor, o alternativă viabilă la recoltarea manuală

Publicat: 06 august 2021 - 14:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În condiţiile accentuării lipsei forţei de muncă manuale şi din motive de costuri şi de logistică, inclusiv ţinand cont de restricţiile legate de pandemie, se impune din ce în ce mai mult găsirea unor soluţii alternative pentru recoltarea strugurilor la momentul optim. 

Recoltarea mecanizată a strugurilor este o soluţie viabilă, însă aceasta se poate aplică cu rezultate bune doar în plantaţiile modernizate şi preferabil care nu au butuc lângă spalier, pentru a avea eficienţă maximă. Sunt preferaţi spalierii de lemn, compozit sau metal celor de beton. Spalierii din beton sunt mai agresivi faţă de scuturători şi de elementele benzilor colectoare “cu solzi”, care se uzează mult mai rapid. Totodată, spalierii din beton prezintă un risc crescut de deterioare, ceea ce poate influenţa buna funcţionare a maşinii de recoltat. Totuşi, cu mai multă grijă, maşinile pot lucră şi în podgorii cu spalieri de beton.

Sunt voci care consideră că la recoltarea mecanizată nu se poate obţine aceeaşi calitate a strugurilor, ceea ce este departe de realitate, deoarece cu maşina se poate recolta atât ziua cât şi noaptea, eliminând nevoia desciorchinării la cramă şi timpul pierdut pentru aceasta, face sortarea boabelor de struguri, recoltând prin reglarea corectă a frecvenţei şi amplitudinii scuturării doar boabele coapte şi sănătoase, ajunse la maturitate, iar cele verzi sau bolnave rămânând pe ciorchine pe butucii din vie. De asemenea, pierderile sunt foarte mici.

 poza 1 Gregoire_b

Gregoire vine în ajutorul viticultorilor cu o ofertă largă de combine de recoltat struguri

 

După demonstraţiile efectuate cu combinele Gregoire pentru recoltat struguri, concretizate prin achiziţia de combine Gregoire de către unii dintre cei mai mari şi mai exigenţi viticultori din România, în ultimii ani am extins oferta, introducând, pe lângă maşinile existente autopropusate şi tractate, încă 3 modele noi de combine autopropulsate pentru recoltat struguri Gregoire, GL6.4, GL7.4 şi GL8.6, care se bucură de recunoaştere internaţională, materializată printr-o serie de premii obţinute la târgurile de specialitate.

poza 2 Gregoire_bMaşinile păstrează elementele cunoscute şi care deja şi-au arătat eficienţa şi fiabilitatea la celelalte combine autopropulsate realizate de Gregoire în cei aproape 50 de ani de experienţă, însă vin cu îmbunătăţiri: un nou motor Deutz cu poluare redusă (TIER V) şi cu putere mărită, bene din inox cu capacitate mărită la 2000 litri fiecare (la GL6.4 standard 1800 litri şi opţional 2000 l), gresare centralizată, platformă şi sistem pentru spălăre, reglare automată a distanţei între scuturători în functie de grosimea stratului vegetal, orizontalizarea automată pe teren înclinat, sistem de ghidare şi monitorizare, sistem de cartare a recoltei, noul echipament pentru curăţarea suplimentară a recoltei, EasyClean, mai simplu şi cu eficienţa de peste 99,8% boabe curate etc.

Avantajele faţă de alte mărci de combine de struguri fac din maşinile Gregoire preferatele celor mai mulţi viticultori. Principalele avantaje sunt:

 • cabina montată central deasupra rândului de viţă de vie, care dă posibilitatea urmăririi perfecte a rândului
 • cabina presurizată, spaţioasă, confortabilă, cu suprafaţa vitrată mare, aer condiţionat, computer de bord, joystick, cameră de monitorizare etc.
 • capul de recoltare cu pendul dublu, cu silentblocuri şi cu aşezare automată pe verticală
 • senzori pentru menţinerea corectă pe rând a maşinii
 • sistemul de montare/demontare rapidă a scuturătorilor şi forma specială a acestora, care asigură o scuturare perfectă a boabelor, chiar şi în zona spalierilor
 • sistemul cu reglare pneumatică a rigiditatii benzii “cu solzi” de colectare a boabelor, care permite reglarea forţei cu care aceştia ating butucii de viţă, aceasta fiind cea mai puţin agresivă faţă de butucii de viţă de vie din industrie
 • doua benzi transportoare pentru boabele de struguri, cu posibilitatea reglării turaţiei în funcţie de viteza de lucru şi de recoltă
 • două extractoare verticale de coarde în partea de jos a benzilor colectoare (cu solzi), în apropierea celor două ventilatoare inferioare
 • traseul în formă de “O” al benzilor transportoare a boabelor de struguri, care asigură respect faţă de struguri, fără mişcare relativă între boabe şi benzi (care ar favoriza producerea unei cantităţi de suc) şi forma paletelor benzii care permite trecerea aerului pe sub struguri şi curăţarea foarte bună a boabelor de struguri de resturi vegetale
 • antrenarea benzilor transportoare cu curea, care, în comparaţie cu acţionarea cu lanţ, permite o anumită alunecare în caz de blocare a benzii, evitând ruperea acesteia. Este prevăzută o alarmă pentru turaţie redusă şi posibilitatea de reversare a sensului de rotaţie
 • sistemul simplu de curăţare suplimentară Easy Clean (brevet Gregoire), cu foarte puţine organe în mişcare, eficient, fiabil şi uşor de întreţinut
 • platforma pentru curăţare, spălare şi întreţinere
 • sistemul de monitorizare şi reglare a parametrilor de lucru, camera video pentru urmărirea proceselor în capul de recoltare şi în bene
 • sistemul flex speed, de reducere a frecvenţei şi amplitudinii scuturătorilor în dreptul spalierilor
 • opţional, magneţi pentru extragerea resturilor metalice care ar putea ajunge în bene
 • sistemul automat de urmărire a configuraţiei terenului
 • gresare centralizată

MOTORUL Deutz, prietenos cu mediul, turbo cu intercooler şi cu catalizator SCR, respectă norma de poluare Stage V, este răcit cu lichid, beneficiază de adaptarea automată a regimului de lucru în funcţie de sarcină. În modul ECO, mai puţin gurmand cu combustibilul, motorul rulează în regim optim în funcţie de sarcină, maşina beneficiind de un regulator de viteză de lucru şi de o transmisie hidrostatică pe toate cele patru roţi motrice, cu motoreductoare. Viteza maximă de transport de 25 km/h se obţine la numai 1650 rpm. Rezervorul de motorină are capacitatea de 260 l, iar cel de AdBlue de 20 l.

Maşina de recoltat struguri Gregoire GL8.6 este dotată cu un motor în 6 cilindri de 190 CP, modelele GL8.4 si GL7.4, în 4 cilindri de 156 CP şi modelul GL6.4 cu un motor în 4 cilindri de 143 CP, care şi-au arătat eficienţa şi în podgoriile din România. Acestea au benele cu descarcare în spate.
Aceleaşi motoare sunt folosite şi pe cele două modele cu benă centrală cu descărcare laterală, GX8.4 şi GX 8.6, cu capacitatea benei de 3200 l la versiunea cu Easyclean şi 3500 l la versiunea cu ventilatoare superioare şi pe un model mai mare GX9.6 cu două bene laterale de 2200 l, cu distanţa între benzi de 750 mm, lungimea benzilor de colectare (a tunelului) 3300 mm, cu 10 perechi de scuturători standard şi cu tub cu înălţimea de descărcare 3100 mm.

Distanţa minimă între rânduri este de 1,6 m la GL6.4 şi 1,7 m la celelalte.
Important este ca raza de întoarcere este foarte redusă, sub 4 m (la GL6.4 chiar sub 3,8 m), asigurând o manevrabilitate foarte bună şi în podgoriile cu spaţii reduse la cap de rând.

 poza 3 Gregoire_t

Pentru plantaţii mai mici, rămân în continuare disponibile modelele tractate G320 şi G Prima. În acest fel, Gregoire poate oferi maşina potrivită pentru orice tip şi dimensiune de fermă viticolă.
Recoltarea mecanizată este nu doar o soluţie de moment, ci este una necesară şi de viitor, putând asigura un flux continuu de struguri la cramă, productivitate mare, înlocuind 100-150 de oameni.

 

CABINA


Cabina, montată central ca şi la celelalte maşini Gregoire, are dimensiunea şi caracteristicile identice la întreaga gama GL, asigurând o vizibilitate excelentă asupra rândului de recoltat, a fiecărui butuc de viţă de vie şi pentru urmărirea întregului proces de recoltare.
Comenzile şi reglajele maşinii se fac din cabină prin intermediul unui computer de bord foarte prietenos. Acesta, ca şi un monitor pentru camerele de supraveghere a funcţionării montate în capul de recoltare şi în benele de colectare a strugurilor fac parte din dotările standard. Cu ajutorul calculatorului se pot regla şi urmări înclinarea maşinii, viteza de croazieră şi parametrii de lucru: distanţa între scuturători, frecvenţa şi amplitudinea scuturătorilor, viteza benzilor de transport a boabelor de struguri în bene, regimurile de funcţionare a motorului etc. Funcţiile de deplasare în 3 moduri: manual, semiautomat şi automat se gestionează cu ajutorul unui joystick.

 poza4 Gregoire_b


CAPUL DE RECOLTARE


În ceea ce priveşte funcţionarea în modul de recoltare, Gregoire a aplicat tehnologiile deja verificate, cum ar fi capul de recoltare pendular care se aşează automat după verticala locului şi este suspendat pe 8 silentblocuri, prevăzut standard cu 7 perechi de scuturători tip ARC 2 cu fixare rapidă şi reglare pe înălţime. Maşina are posibilitatea de a recolta şi strugurii aflaţi la mai puţin de 15 cm deasupra solului, dar şi în vii înalte, garda la sol ajungând până la 2,55 m.

Lăţimea tunelului de recoltare de 650 mm permite intrarea operatorului la nevoie şi asigură un flux optim al boabelor de struguri către cele două benzi de 320 mm care transportă boabele în bene. Acestea sunt montate pe nişte fulii de 35 cm diametru, cu turaţie redusă, care asigură protecţia benzilor şi respect faţă de boabele de struguri. Colectarea şi dirijarea boabelor spre benzile transportoare se face cu ajutorul a două benzi înclinate, “cu solzi”, care creează un tunel cu lungimea de 2,4 m la GL6 si 2,6 m la celelalte modele. Ele sunt prevăzute cu un sistem pneumatic de reglare a agresivităţii, asigurând o protecţie deosebită a butucilor de viţă de vie, fiind soluţia tehnică cea mai puţin agresivă faţă de plante dintre toate maşinile existente pe piaţă. Curăţarea preliminară a boabelor de frunze şi resturi de coarde se face cu două ventilatoare montate în partea de jos a maşinii (opţional se pot folosi şi două în partea superioară) şi cu două extractoare verticale de coarde. Pentru o curăţare perfectă a boabelor, maşina are, ca şi la celelalte modele, opţiunea Easy Clean, cu mişcare de oscilaţie, obţinându-se un grad de curăţare de 99,8% a boabelor de struguri.

Doi senzori montaţi la intrarea în sistemul de recoltare propriu-zis dau informaţii operatorului dacă maşina este bine centrată pe rând în raport cu vegetaţia, prin afişare pe o bară cu LED-uri.
Corecţia poziţiei maşinii pe pantă se face semiautomat (opţional, complet automat) şi este, ca şi la celelalte maşini autopropulsate Gregoire, de 600 mm (28%) pe direcţia stânga/dreapta.

 

ÎNTREŢINEREA MAŞINII

 

Curăţarea maşinii şi spălarea zilnică se fac cu uşurinţă de pe o platformă funcţională, iar punctele de gresare sunt grupate în locuri uşor accesibile. La fel, accesul la toate punctele de verificare zilnică şi pentru schimburile de ulei şi filtre este foarte uşor.

 

LUMINI

 

Combina este adaptată şi pentru lucrul noaptea. Luminile cu LED de 18000 lumeni asigură vizibilitate excelentă. Astfel, se pot recolta în condiţii optime şi soiurile sensibile la temperatură.

 

EXTINDEREA PERIOADEI DE UTILIZARE

 

Pentru a mări perioada de utilizare a combinelor pentru recoltat struguri Gregoire sunt disponibile trei echipamente de stropit: Multiflow Progress şi Multiflow Quatro pe 4 rânduri şi Ecoprotect L3 pe 3 rânduri.
Ecoprotect este o maşină de stropit cu recuperarea surplusului de soluţie, care asigură o lucrare de calitate, chiar când bate vântul, cu evitarea derivei, protejând mediul şi realizând o economie substanţială de chimicale şi de lichid. Două panouri montate de o parte şi de alta a fiecărui rând de viţă de vie asigură o incintă etanşă în care se pulverizează soluţia, acoperind foarte bine viţa de vie, iar surplusul de soluţie se prelinge pe pereţiii panourilor şi se transferă în rezervor. Economia de lichid şi chimicale este substanţială, pentru ca toată soluţia este pulverizată acolo unde trebuie, iar restul se recuperează.

poza5 Gregoire_b

Principalele avantaje ale acestui echipament sunt:
• realizarea unui tratament de foarte bună calitate şi la momentul optim, fără a ţine cont de condiţiile de vreme
• eliminarea derivei prin crearea unei incinte etanşe (lateral, în spate, în partea de jos şi de sus a panourilor), care nu permite pierderea soluţiei în atmosferă
• economii importante de substanţa activă în raport cu tratamentul convenţional, în funcţie de faza vegetativă în care se află cultura în momentul tratamentului, aplicarea unei cantităţi optime de substanţă activă şi recuperarea excesului de soluţie şi reducerea impactului pesticidelor asupra mediului, creşterea autonomiei maşinii de stropit prin reducerea cantităţii de lichid aplicat la hectar etc
• supleţea panourilor de pulverizare, de doar 20 kg pe rând şi flexibilitatea lor, elimină riscul de deteriorare la lovirea cu un corp solid, dur, oferind siguranţă atât în transport cât şi în lucru
• reglarea automată a poziţiei de lucru prin setare pe computer a distanţei între rânduri şi a grosimii stratului vegetal al viţei de vie; prin apăsarea unui singur buton de pe maneta multifuncţională panourile se aşează singure în pozitia de lucru corespunzătoare
• urmărirea topografiei terenului şi păstrarea poziţiei faţă de sol, prin utilizarea unor senzori cu ultrasunete care măsoară distanţa de la rampă până la sol
• uşurinţa exploatării: pregătiriea soluţiei se face de la sol datorită unei cuve speciale prevăzute şi cu posibilitatea de spălare a recipientelor cu soluţie; gresare centralizată pentru uşurinţa întreţinerilor; acces uşor la filtre
• posibilitatea de reglare a debitului de aer pe fiecare rând
• protecţia tijelor cilindrilor hidraulici pentru creşterea duratei de viaţă a acestora etc.

poza6 Gregoire_b

Pe langa alte modele, combine de recoltare struguri Gregoire GL7 şi GL8, care lucrează deja şi în ferme din România, sunt apreciate pentru cabina centrală, grija faţă de butucii de viţă de vie, fiabilitate, calitatea boabelor, gradul de curăţare, productivitate, consum de combustibil, uşurinţa în exploatare, costurile totale ale lucrării şi fac din combinele de recoltat struguri Gregoire utilaje indispensabile, cu avantaje incomparabile cu recoltarea manuală.
Pentru a asigura funcţionarea sigură, reducerea timpilor morţi, service şi piese de schimb originale, consultanţă şi vânzări, NHR Agropartners, importatorul oficial Gregoire în România, are specialişti pregătiţi şi piese de schimb în toate filialele sale din ţară si vă poate oferi toate detaliile de care aveţi nevoie.


Dr. ing. FLORIN NEACŞU

Vizualizat: 860 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?