Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pöttinger: inovaţie şi tehnologie de vârf

Publicat: 02 noiembrie 2010 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii august, la invitaţia firmei NHR Agropartners, am vizitat fabrica din Grieskirchen şi am participat la demonstraţia în câmp de la Michaelnbach a companiei austriece Pöttinger. Cu acest prilej, alături de un grup de peste 50 de clienţi ai NHR Agropartners, am vizitat şi sediul din Linz al VA Intertrading şi muzeul renumitei oţelării Voestalpine.

Click pe poza pentru galerie!

După aproape 140 de ani de la înfiinţare, Pöttinger continuă să fie o afacere de familie şi de succes. A încheiat anul financiar 2009/2010 cu o cifră de afaceri de 182 milioane de euro şi are aproape 1150 de angajaţi. Mulţi dintre angajaţii companiei continuă să fie şi fermieri în acelaşi timp.

Pe lângă producţia de maşini agricole, Pöttinger mai are şi alte sectoare de producţie. Din totalul veniturilor realizate din producţia de maşini agricole, 69% rezultă din sectorul maşinilor pentru producerea furajelor (cositori, greble, remorci, prese de balotat etc.) urmat de gama de utilaje pentru prelucrarea solului, cu 19%.

Pöttinger este strâns legată de tradiţiile austriece iar succesul internaţional al companiei este atribuit inovaţiilor pe care aceasta le-a introdus în construcţia de maşini agricole. În ultimul an, inovaţiile se regăsesc în remorcile încărcătoare pentru furaje şi în progresul semnificativ înregistrat la utilajele pentru prelucrarea solului şi semănat.

Din totalul cifrei de afaceri de anul trecut, 80% s-a realizat din export. În anul precedent, compania s-a axat mai ales pe dezvoltarea celor două filiale din Statele Unite şi Canada. Anul acesta, obiectivul principal al companiei este expansiunea în Europa de Est (mai ales în Polonia şi Rusia).

Anul trecut, cca 65% din cifra de afaceri, în sectorul agricol (pentru că Pöttinger are şi alte domenii de activitate) s-a realizat din vânzările în cinci state: Germania, Austria, Franţa, Elveţia şi Cehia. Anul aceasta, top cinci în ceea ce priveşte vânzările sunt: Polonia, Italia, Rusia, Norvegia şi Estonia.

Proprietarii companiei, Heinz şi Klaus Pöttinger (foto), privesc spre viitor cu optimism, după cum au declarat la conferinţa de internaţională de presă: „Pöttinger a fost întotdeauna convinsă de importanţa agriculturii, alimentele şi energia vor fi întotdeauna necesare, numărul tot mai mare de locuitori ai planetei au nevoie de hrană şi energie ce trebuie asigurată. Prin urmare, există un potenţial uriaş pentru agricultură şi... pentru Pöttinger”.

 

Demonstraţie în forţă, dar cu precizie

În curtea fabricii din Grieskirchen a fost amenajată o adevărată expoziţie cu maşinile şi utilajele Pöttinger. Acolo am avut posibilitatea, timp de câteva ore, de a studia fiecare maşină în parte. Dar adevărata demonstraţie a calităţii utilajelor Pöttinger am văzut-o în câmp, alături de aproape o mie de vizitatori străini.

Demonstraţia în câmp a început cu defilarea flotei de maşini şi utilaje agricole din toată gama de producţie Pöttinger. La început au fost prezentate câteva modele vechi, „bunicii” utilajelor de azi, apoi şi-au făcut apariţia una după alta utilajele moderne, prezentate pe scurt de crainicii evenimentului.

A urmat apoi proba de lucru. În viteză, câteva hectare de iarbă au fost cosite, greblate, răvăşite, adunate brazdă şi apoi tocate şi încărcate în remorci. Peste drum, porumbul de pe câţiva ari a fost tocat şi încărcat în remorci pentru siloz. Au urmat apoi utilajele pentru prelucrarea solului şi la final a venit rândul semănătorilor. Totul sistematic şi cu precizie.

 

Noutăţi de la Pöttinger

Cositorile NovaCat şi cositorile frontale EuroCat sunt dotate cu tehnologia alfa-motion, ce permite adaptarea acestora la conturul solului, chiar la viteze ridicate sau pe teren ud.

TOP 852 C, s-line: Pöttinger a dezvoltat o greblă rotativă dublă, cu plasarea centrală a brazdei de furaje, de mare capacitate, cu diametrul rotorului de 3,70m.

• Noua generaţie de semănători TerraSem R3 şi C8, prezentate de Pöttinger pentru prima dată la Agritechnica 2009 la Hanovra, cu lăţimea de lucru cuprinsă între 3 şi 8 metri, a fost completată acum cu modelul TerraSem C9, cu o lăţime de lucru de 9 metri. Acest ultim model permite de asemenea prelucrarea superficială a solului, nivelarea şi însămânţarea într-o singură trecere. Pe lângă plasarea cu precizie a seminţelor în sol şi sistemul central de reglare a presiunii Coulter, acest nou model de semănătoare are şi un sistem de urmărire a conturului de sol.

Semănătorile VitaSem pot fi folosite singure sau în combinaţie cu o grapă puternică. Prin combinaţia Lion-VitaSem (grapă-semănătoare), Pöttinger stabileşte un nou standard în tehnologia semănătorilor de precizie, atât prin precizia deosebită a semănatului şi reducerea debitului de seminţe cât şi prin prelucrarea solului în vederea asigurării unei germinaţii şi a unei creşteri uniforme. Această combinaţie este acum una dintre cele mai compacte unităţi disponibile pe piaţă.

Sediul Pöttinger este foarte aproape de munţii Alpi, iar acesta este motivul pentru care dintotdeauna tehnologiile agricole „alpine” au ocupat un loc important în preocupările companiei. Seria Alpin dezvoltată de Pöttinger oferă o gamă întreagă de cositori, maşini pentru răvăşit fânul, greble şi remorci autoîncărcătoare, special concepute pentru aplicaţii în zonele muntoase, cu pante abrupte şi teren accidentat. Cele mai noi modele din acest segment sunt NovaAlpin 306, cositoarea cu o lăţime de lucru de 3 metri şi remorca autoîncărcătoare Boss L 25 T.

Remorcile autoîncărcătoare Pottinger sunt „specialitatea” companiei de mai mult de 45 de ani. Gama completă cuprinde acum 53 de modele diferite, disponibile pentru tractoare între 20 CP şi 450 CP.

Una dintre cele mai recente inovaţii este dezvoltarea sistemului automat pentru ascuţit cuţitele la sistemul de tăiere al remorcii autoîncărcătoare. Acest sistem permite reducerea consumului de combustibil, pe lângă eliminarea efortului necesar pentru ascuţirea convenţională, deoarece, în cazul unei utilizări intensive de 10-12 ore pe zi, este necesară ascuţirea şi în timpul zilei; prin utilizarea sistemului automat de ascuţire, se reduce consumul de energie cu 15-20%.


PÖTTINGER DEZVOLTĂ TEHNOLOGII NOI

Unul dintre obiectivele vizitei noastre a fost şi „Centrul pentru tehnologie şi inovaţie” („TIZ”), centru pentru testarea echipamentelor, modern şi unic în Europa. De peste cinci ani, în acest centru, maşinile, în faza de prototip, sunt testate pentru calitatea şi fiabilitatea lor şi pentru adaptabilitatea la condiţiile de teren. În acest centru se realizează cercetarea, dezvoltarea şi aplicarea noilor tehnologii, întregind sistemul de asigurare a calităţii Pöttinger.

Prin aceste teste se economiseşte timp şi bani, până la 75% faţă de sistemul clasic de testare în teren. La Pöttinger, din fiecare nou model sunt construite cel puţin două prototipuri. Unul dintre ele este "sacrificat" pentru testarea în centru, celălalt este trimis în teren.

Centrul de testare are o reputaţie excelentă, astfel încât mulţi alţi producători îşi testează produsele aici, inclusiv Airbus Industries şi numeroşi producători auto celebri.

De asemenea, Pöttinger dispune de o linie modernă pentru vopsirea subansamblelor şi a pieselor. Sablarea, degresarea, zincarea, grunduirea şi vopsirea prin imersie au loc într-o singură trecere. Pöttinger are mai mult de 13 de ani de experienţă în acest sistem de vopsire (CIP - cataphoretic immersion priming), precum şi pentru vopsirea prin pulverizare.

Vizualizat: 713 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?