Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Programul de studii MIAIA de la USAMVB

Publicat: 06 iunie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Specializarea „Mașini și instalații pentru agricultură și industria alimentară” (MIAIA) din cadrul Facultății de Agricultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara a confirmat în timp prin profesionalismul studenților pe care i-a format ca specialiști în inginerie mecanică.  

Click pe poza pentru galerie!

MIAIA este un program de studii de licență în domeniul ingineriei mecanice. Universitatea de Științe Agricole de la Timișoara este singura universitate cu „profil agricol din țară” care are o astfel de specializare. Departamentul a fost înființat în baza ordinului C.N.E.A.A. 1819 din 13.07.2004. Începând cu anul universitar 2005-2006, specializarea funcționează în baza Hotărârii Guvernului României - anexele 1, 2 și 3 și a Hotărârii Guvernului României nr. 749 din 24.06.2009. 

Ca urmare a evaluării programului de studii MIAIA din decembrie 2012, această specializare a fost acreditată pe o perioadă de cinci ani, conform raportului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) nr. 6050/20.12.2012, în domeniul de licență - inginerie mecanică, forma de învățământ - cu frecvență, număr de credite - 240, capacitatea de școlarizare în primul an de studiu - 50 de studenți.

 

O misiune asumată: formarea viitorilor specialiști în domeniul ingineriei mecanice

Misiunea specializării MIAIA constă în formarea de ingineri mecanici capabili să conceapă, să îndrume și să conducă procese tehnologice specifice mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industria alimentară, atât în industrie, cât și în agricultură. Principala preocupare o reprezintă pregătirea profesională la un înalt nivel științific și tehnologic al viitorilor specialiști ce vor activă în domeniul ingineriei mecanice.

Planul de învățământ și conținutul programelor analitice ale disciplinelor urmăresc realizarea unei pregătiri profesionale corespunzătoare, care le va da posibilitatea absolvenților să desfășoare activități în: agricultură, industria alimentară, industria constructoare de mașini, service în domeniul mașinilor agricole, tractoarelor și automobilelor, agricultura de precizie, agricultura ecologică, servicii de consultanță, învățământ și cercetare sau ca experți în domeniu. În paralel se urmărește antrenarea studenților în activitățile de cercetare științifică a disciplinelor de profil, inclusiv a celor angajați pe bază de contract, în vederea formării deprinderilor și însușirii metodicii de cercetare, a realizării de venituri extrabugetare menite să susțină dotarea și funcționarea laboratoarelor facultății.

 

Specializare de nivel european 

Disciplinele de studiu din planurile de învățământ sunt prevăzute într-o succesiune logică și definesc precis competențele generale și de specialitate pe domenii de studii universitare de licență, asigură compatibilitatea cu cadrul național privind calificarea și cu planurile și programele de studii similare din statele Uniunii Europene și din alte state ale lumii, ponderea disciplinelor fiind exprimată în credite de studii ECTS.

Baza materială a specializării MIAIA corespunde standardelor care asigură desfășurarea unui proces de învățământ de calitate.

Colectivul Departamentului de Mecanizare de la Facultatea de Agricultură din Timișoara are relații foarte bune cu marile firme din lume constructoare de tehnică agricolă și anume: John Deere, Manithou, Kuhn - IPSO Agricultură, Fendt, Valtra, Horsch, Knoche - MEWI Orțișoara, Claas, Lemken, Amazone - Agrocomerț Holding SA, Maschio Gaspardo, Claas România, Case, Tecnoma - Titan Machinery, Guttler, Massey Ferguson, Weidemann - SC Tehnodisel SRL, Deutz Fahr – Cons DDA, TeeJET - Agri Inovație SRL etc. Studenții noștri efectuează practica în cadrul acestor firme, participă la toate acțiunile organizate de acestea (în general demonstrații practice în camp) și unii devin angajații lor încă din timpul universității.

 

 

 

 

DOTARE CU TEHNICĂ DE ULTIMĂ ORĂ

Spațiile de învățământ ale Pavilionului de Mecanizare, în suprafață de 1188 mp, au dotarea corespunzătoare pentru disciplinele din planul de învățământ. Laboratoarele specializării MIAIA sunt dotate cu mașini agricole, instalații zootehnice și standuri realizate de mari firme producătoare de tehnică agricolă din lume (John Deere, Claas, Maschio - Gaspardo, Amazone, Horsch, Knoche, Celli, Westfalia, Big Dutchman, Caterpillar, Schauer, Suevia, Lacme, Tehnofavorit Bonțida, Lechler, Agrotop, Teejet, Rau, Munax etc.). Lucrările de laborator la unele discipline tehnologice (știința materialelor, tehnologia materialelor, termotehnică, mecanisme, mecanica fluidelor, mașinihidraulice, organe de mașini) se desfășoară în Universitatea "Politehnica" din Timișoara, pe baza unui protocol de colaborare încheiat între USAMVB Timișoara și UP Timișoara.


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 15 iunie 2016

Vizualizat: 2241 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?