Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Profitul se duce-n vânt... Gestionarea corectă a resturilor de PPP

Publicat: 17 iulie 2018 - 22:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mizând pe interesul tot mai mare al fermierilor pentru demonstraţiile practice, Ovidiu Ranta şi colegii săi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au venit anul acesta la Agraria cu proiectul TOPPS, ce urmăreşte instruirea operatorilor pentru utilizarea în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor (PPP), reducerea poluării şi protecţia apelor la aplicarea tratamentelor fitosanitare. 

Cei interesaţi au putut afla cum se realizează alimentarea corectă a maşinilor de erbicidat, distribuţia uniformă pe sol în condiţii de păstrare a normei de aplicare şi a eficienţei economice, optimizarea consumurilor, precum şi conservarea resurselor de apă şi de sol. „Scopul acestui proiect este de conştientizare a faptului că aceste produse de protecţia plantelor pot prezenta un pericol dacă nu sunt manipulate, depozitate şi aplicate corect şi pot produce efecte pe termen foarte lung asupra sănătăţii mediului, a utilizatorului, a consumatorului şi a tuturor actorilor implicaţi în procesele din agricultură”, ne-a explicat Ovidiu Ranta. Printre altele, am aflat că operaţiunea de spălare a echipamentelor este foarte important să se realizeze în câmp, pentru că acolo dispunem de mijloace biologice de descompunere a substanţelor fitosanitare. În fermă este foarte greu de gestionat acest lucru şi riscăm să ajungă substanţe în concentraţii mari pe suprafeţele din fermă şi apoi să le inhalăm sau să ne contaminăm în fiecare zi cu ele.

proiectul TOPPS_b

Atenţie la volumul rezidual!
„La fiecare maşină de tratamente fitosanitare, avem un aşa-numit volum rezidual sau volum mort. În funcţie de capacitate, acesta poate fi de la 20 până la 100 de litri. Adică o cantitate reziduală care rămâne în maşină şi pe care nu o putem evacua orice am face. Prin spălarea buncărului, noi reducem practic concentraţia, dar volumul rezidual rămâne. Spre exemplu, maşinile cu capacitatea rezervorului principal de 4.000 de litri au un volum rezidual de aproximativ 80 de litri. Atât rămâne în pompă, în filtru, pe traseele de distribuţie, pe toate coturile părţilor care menţin lichidul, pentru că în momentul în care apare aerul în instalaţie, el nu mai poate fi evacuat complet. Şi atunci este foarte important să fim conştienţi că acea soluţie reziduală trebuie să aibă o concentraţie redusă, pentru ca atunci când intervenim desfăcând pompa sau filtrele să nu fim expuşi la concentraţii mari. De asemenea, este obligatoriu să purtăm echipamentul de protecţie”, susţine specialistul. În opinia sa, este foarte important ca acest management al resturilor să pornească de la etapa de alimentare. Întrucât majoritatea maşinilor au un sistem destul de empiric de verificare a nivelului de lichid din interior, se recomandă alimentarea cu debitmetre. Trebuie doar să ştim exact ce suprafaţă avem de tratat şi printr-un calcul simplu determinăm volumul de substanţă necesară pentru aplicare!


REDUCEREA FENOMENULUI DE DERIVĂ
Un alt aspect deosebit de important pe care mulţi fermieri îl ignoră este fenomenul de derivă. Iar metoda de aplicare şi eficienţa tratamentului fitosanitar sunt strict legate de factorii fizici şi meteorologici. „Când aplicăm tratamentele este important ca temperatura exterioară să nu depăşească 25 de grade şi umiditatea relativă să nu fie mai mare de 60 de procente, iar viteza vântului să nu depăşească 4-5 km pe oră. Altfel, soluţia se duce în vânt. Închipuiţi-vă că dacă printr-o duză banală cu care sunt echipate foarte multe maşini de erbicidat ar curge 100 de euro, 20 s-ar duce pe plantă şi 80 în aer. Astea sunt pierderile!”, afirmă Ovidiu Ranta. De aceea, forma duzei este foarte importantă. La cele noi, aşa-numitele duze anti-vânt, medaliate cu argint la Agritechnica, pierderile sunt de numai 10%. „Deriva este cel mai periculos element care se poate întâmpla. O picătură care are sub 50 de microni diametrul poate fi transportată de vânt 125 de metri, dacă «supravieţuieşte», adică dacă nu se evaporă pur şi simplu”, consideră specialistul clujean.

Proiectul TOPPS_b
Ovidiu Ranta: „Închipuiţi-vă că, dacă printr-o duză banală cu care sunt echipate foarte multe maşini de erbicidat ar curge o sută de euro, 20 s-ar duce pe plantă şi 80 în aer. Acestea sunt pierderile!”

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 2275 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?