BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Probă de lucru: Amazone Catros+ 8003-2TX

Publicat: 12 iunie 2020 - 15:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Amazone a regândit sistemul de reglare a adâncimii de lucru pentru cea de-a treia generație a grapelor cu discuri rabatabile hidraulic, cu şasiu poziţionat central. Am pus la treabă un echipament cu lăţimea de lucru de 8 m, pentru a efectua o a doua prelucrare a terenului.

Bratele laterale Amazone Catros+ 8003-2TX_b

Vara anului 2018 în Germania nu a oferit tocmai condițiile optime pentru prelucrarea miriștii. Pe anumite soluri, în parte extrem de uscate și dure, unele grape cu discuri şi grape cu colţi de mari dimensiuni şi-au atins limitele de utilizare - acestea au reuşit doar să „zgârie” suprafeţele. Nu am fost descurajaţi de acest lucru şi am intrat cu modelul Amazone Catros + 8003-2TX în cursa de mărunţire a solului şi încorporare eficientă a resturilor vegetale şi a buruienilor - iar echipamentul s-a comportat exemplar.

Între timp, a fost lansată pe piaţă cea de-a treia generație a acestui model Catros, cu cele trei lățimi de lucru de 7, 8 și 9 m. Pentru proba noastră de lucru am ales cel mai vândut model, şi anume cel de 8 m. După cum se știe deja, pentru gama de produse Catros oferită de Amazone, toate informațiile importante cu privire la acest echipament sunt redate chiar în denumirea acestuia: dimensiunea discului (+), lățimea de lucru (8000), generația (3) și varianta de şasiu (2TX). Informații detaliate cu privire la caracteristicile individuale ale echipamentului sunt disponibile pe parcursul acestui raport întocmit după proba de lucru.

O spunem de la bun început: Amazone a făcut din această gamă de echipamente un produs cu adevărat de înaltă calitate. Numeroase elemente sunt reglabile hidraulic, astfel încât operatorul tractorului să nu fie nevoit să părăsească cabina. Astfel, va putea reacționa rapid la eventuala modificare a condițiilor de lucru (sol, resturi vegetale), în cazul în care efectuează lucrări pe un teren cu culturi intercalate. În acest scop, este disponibilă o gamă extinsă de tăvălugi, pentru ca echipamentul să realizeze pregătirea patului germinativ în cele mai bune condiţii. Ceea ce lipsește, eventual, din gama de dotări este controlul cu ajutorul sistemului ISOBUS.

 

Date tehnice


Cadru: 8,0 m lățime de lucru, 80 cm distanță între rânduri; cadru rabatabil hi-draulic cu 3 segmente, 700/40-22.5, roți de susţinere 380 / 55-17; adâncime de lucru reglabilă mecanic sau hidraulic, de la 5 până la 14 cm

Discuri: 64 de discuri cu suspensie individuală şi protecție cu resort de cauciuc, concave, dinţate sau netede, cu diametru de 510 mm, echipate cu lagăre cu rulmenţi capsulaţi care nu necesită întreținere. Discurile sunt montate la distanţă de 12,5 cm

Tăvălugi & accesorii: tăvălug cu inele trapezoidale, anvelope cu profil tip matrice, cu diametrul de 650 mm (205 kg/m); 11 tipuri de tăvălugi disponibili, în total; opțional, Crushboard în fața și în spatele secţiunii de discuri; sistem central de gresare, disponibil opțional

Dimensiuni de transport & greutate: 3,0 m lățime şi 3,95 m înălțime; 9.550 kg greutate în regim de lucru cu tăvălug cu inele trapezoidale şi anvelope cu profil matrice

Necesar de putere de la 240 CP

 

Avantajele şasiului amplasat central


Spre deosebire de modelele 2TS ale grapelor cu discuri Catros, la modelul Catros 2TX, şasiul este amplasat central și nu posterior. Rezultă un utilaj mai compact, cu manevrabilitatea excelentă la trasportul pe drumurile publice și, desigur, pe terenurile agricole. În plus, atunci când utilajul este în modul de lucru, greutatea șasiului este distribuită uniform pe tăvălugul posterior şi pe bateriile de discuri.

La poziţionarea paralelă în teren, în modul de lucru, utilajul se ridică anterior cu ajutorul cilindrului de tractare, iar în partea posterioară, se ridică cu ajutorul roţilor, care, ulterior, se vor ridica şi vor rămâne deasupra şasiului. Roţile late au dimensiunea 700/40-22.5. Astfel, se obţine o punere în teren optimă a utilajului, iar în urma lucrului rezultă o mărunţire ideală a solului. Roțile de susţinere montate anterior bateriei de discuri au rol de stabilitate, asigură un control adecvat al adâncimii de lucru și previn balansarea în timpul utilizării, mai ales la viteze de lucru mari. Pentru obţinerea acestor avantaje, pe ambele laturi s-au montat roţi dublate. Din păcate, acestea nu au mobilitate în viraje. 

 

Catros+ 8003-2TX sectiune frontala_bÎn secţiunea frontală, grapa cu discuri se sprijină pe partea din spate a şasiului de transport.

Amazone Catros colaj 1_b

(poză stânga) Roțile de susţinere cu dimensiunea 380/55-17 asigură o rulare lină a echipamentului.
(poză dreapta) Cu ajutorul tijelor roţilor de susţinere, cadrul este adus într-o poziție paralelă cu solul.

Amazone Catros colaj 2_b
(poză stânga) Şasiul central dispune de roți de dimensiunea 700/40-22.5.
(poză dreapta) Un buton amplasat pe şasiu gestionează unitatea de control pentru a asigura rabatarea utilajului.

Amazone Catros colaj 3_b(poză stânga) Ridicarea şi plierea secţiunilor utilajului se realizează prin intermediul tăvălugului și al şasiului.
(poză dreapta) Un contor electronic al suprafeţei lucrate poate fi necesar la utilizarea utilajului de către mai multe exploataţii. Acest contor este disponibil ca accesoriu.

Amazone Catros bateriile de discuri_bBateriile de discuri au cilindrii hidraulici pentru reglarea adâncimii de lucru, precum și dispozitive pentru reglarea ambelor rânduri de discuri.

Pentru cea de-a treia versiune Catros, Amazone a revizuit întregul sistem de reglare a adâncimii de lucru. În principiu, acesta funcționează prin reglarea înălțimii tăvălugului posterior, iar la nivel frontal, cu ajutorul roților de susținere, dar discurile sunt „balansate către exterior sau interior”. Însă modificările nu se limitează la asta. Prin urmare, nu veți regăsi nici un cilindru hidraulic pe roțile de susţinere sau pe unitatea de rabatare. Excepţie fac dispozitivele de reglare de pe roțile frontale de susţinere, care permit poziţionarea grapei cu discuri într-o poziţie optimă, paralelă cu solul. Dar să revenim la sistemul de reglare a adâncimii: cu ajutorul a trei cilindri hidraulici de pe bateriile cu discuri, cele două rânduri de discuri pivotează către sol, permiţând o prelucrare la o adâncime de lucru mai mare. Astfel, adâncimea de lucru poate fi reglată progresiv între 5 şi 14 cm. O scală mare este poziţionată pe braţul din dreapta şi indică adâncimea de lucru curentă.

Cilindrii pe care sunt fixate organele active sunt rotativi. O caracteristică specială a acestei reglări pe adâncime o reprezintă capacitatea de a configura cele două baterii de discuri astfel încât să poată lucra la adâncimi diferite. Deoarece uzura pe primul rând de discuri este mai accentuată, se recomandă ca aceasta să lucreze puţin mai superficial. Pentru ca ambele rânduri să funcționeze la aceeași adâncime, rândul posterior poate fi configurat la o înălţime mai ridicată, iar cel frontal la o înălţime mai redusă. Pentru această reglare sunt montate dispozitive speciale între cele două rânduri.

Catros este alcatuită din trei segmente, pentru a facilita transportul rutier. Lăţimea totală de transport este de 3 m, fiind posibilă obţinerea unei autorizaţii pentru circulaţia pe drumurile publice. În plus, şasiul poate fi coborât puţin, astfel încât centrul de greutate să fie redus. O soluţie perfectă pentru prevenirea deschiderii accidentale în timpul deplasării este asigurată prin intermediul unei supape de blocare. Ulterior, aceasta poate fi deblocată prin acţionarea unei manete situată la bordul cabinei tractorului.

Amazone Catros pozitie rabatata_bÎn poziție rabatată, Catros are un gabarit de 3 m lățime și aproape 4 m înălțime. 

„ContourFrame” este denumirea sistemului hidraulic cu cilindrii presurizaţi (60 bar) care exercită greutatea necesară pe cele două braţe laterale, în timpul lucrului. Astfel, la nivelul secţiunii frontale, braţele au un contact foarte bun cu solul. Rezervoarele cu azot asigură o adaptare bună la conturul suprafeţei de lucru. Acest lucru permite segmentelor laterale să se deplaseze în sus și în jos și să amortizeze diferenţele de nivel.

 Amazone Catros 4_b

(poză stânga) Presiunea exercitată la nivelului secţiunilor de discuri este de 60 bar - dar poate fi modificată.
(poză dreapta) Discurile modelului Catros + au formă concavă un diametru de 510 mm, și pot fi netede sau crestate.

  • Prin acţionarea unei pârghii este activat sistemul hidraulic de pliere, iar şoferul nu trebuie să părăsească, în acest scop, cabina tractorului - foarte confortabil.
  • Fiecare disc este fixat individual şi este prevăzut cu siguranţă la suprasarcină şi la corpuri străine cu resort din cauciuc.
  • Opţional, în fața tăvălugului de nivelare se poate monta un Crushboard, adică un dispozitiv de nivelare cu cadru rigid şi colţi elastici, care reduce debitul de pământ, nivelează şi fărâmiţează solul.
  • Intensitatea de lucru a Crushboard-ului poate fi reglată foarte uşor prin intermediul conexiunii hi-draulice.

 

+“-discuri


Pe cele două baterii cu discuri, având dimensiunea profilului de 80 x 80 mm şi cu o lăţime de 8 m, sunt amplasate, în total, 64 de discuri. Astfel, rezultă o distanță între discuri de 12,5 cm şi o distanță de 80 cm între cele două baterii. Discurile au un diametru de 510 mm (varianta Plus) și formă concavă, astfel că unghiul de tăiere nu se modifică odată cu accentuarea uzurii. În gama de produse Amazone sunt disponibile discuri cu profil neted sau crestat.

Pentru a preveni deplasarea laterală a grapelor Catros, care nu sunt concepute în formă de X, cele două rânduri de discuri dispun de unghiuri de tăiere diferite. Discurile frontale sunt reglate la 17 grade, iar cele posterioare la 14 grade. Discurile sunt fixate individual. Protecţia împotriva corpurilor străine, pietrelor etc. este asigurată cu ajutorul resorturilor din cauciuc. Lagărele cu rulmenţi capsulaţi sunt concepute pentru a asigura o durată de viață lungă. Acestea nu necesită nici un fel de lucrări de întreținere. Ca elemente laterale, Amazone utilizează discuri de margine obișnuite. Adâncimea de lucru a acestora poate fi reglată independent, prin intermediul unui dispozitiv de reglare situat pe braț.

 

Resturile vegetale au fost incorporate perfect (1)_bResturile vegetale și buruienile au fost încorporate perfect.

 

Gamă extinsă de accesorii de lucru


Există 11 tipuri de tăvălugi compatibili pentru grapele Catros - aşadar, există o gamă foarte extinsă de variante de echipare. Utilajul pe care l-am supus probei de lucru a fost echipat cu tăvălug cu inele trapezoidale, cu anvelope cu profil tip matrice şi cu diametru de 650 mm. Caracteristic acestui model de tăvălug este prelucrarea în benzi, cu reconsolidarea intensivă a solului. Graţie capacității sale portante ridicate, tăvălugul este recomandat pentru aproape toate terenurile. În plus, capacitatea de auto-antrenare și cea de autocurăţare sunt foarte bune. Cu o greutate de 1,64 t pentru modelul Catros de 8 m, acest echipament este unul dintre cele mai mari din gamă. Tăvălugul nu necesită nici un fel de lucrări de întreţinere, ceea ce înseamnă că nu se impune gresarea rulmenților. Racletele amplasate între profilul de cauciuc asigură curăţarea continuă.

Scormonitorii montaţi în spatele tăvălugului nivelează și asigură fărâmiţarea suplimentară a solului. Efectul de lucru al scormonitorilor se poate modifica prin intermediul unui dispozitiv de reglaj. Aceşti scormonitori pot fi montaţi opţional.

Dar lucrurile nu se opresc aici: atât în-tre discuri și tăvălug, dar şi în fața bateriilor de discuri poate fi montat, suplimentar, un Crushboard. Acesta nu face parte din echiparea standard şi este disponibil pentru un preţ suplimentar. Rolul său este, în principal, de nivelare și fărâmiţare a solului. Acesta poate fi folosit în special când Catros este utilizat pe terenuri arate, pentru a sparge bulgării de pământ. În plus, Crushboardul posterior poate reduce debitul de pământ înainte de a începe prelucrarea cu tăvălugul. Crushboardul poate fi coborât sau ridicat hidraulic pentru a obţine gradul de prelucrare pe care îl doriţi. Scalele de mari dimensiuni amplasate pe grapă indică operatorului valorile selectate de către acesta.

Un număr atât de mare de conexiuni hi-draulice necesită un distribuitor hidraulic de comandă performant. Sunt necesare cel puțin 3 conexiuni pentru funcțiile de bază, cum ar fi rabatarea secţiilor, şasiul și reglarea adâncimii de lucru. Cine alege și Crushboard-urile opționale, necesită două conexiuni suplimentare. Pentru remorcare, Catros + 2TX dispune de opțiunile de cuplare în tiranţii inferiori, cuplaj K80 sau inel de tracțiune.

În echiparea de bază, acest model Catros este disponibil fără sistemul de reglare hidraulică. Reglarea adâncimii de lucru a discurilor și a Crushboard-urilor se face, în acest caz, mecanic.

Furtunurile hidraulice sunt bine marcate, colorate și numerotare și pot fi sortate uşor în cutia de depozitare a furtunurilor. Ca bonus, cuplele furtunurilor sunt prevăzute cu mâner de cuplare. În plus, pe bara de tracţiune este lipit un element grafic pentru identificarea clară a racordurilor și a funcțiilor acestora - ceea ce reprezintă o soluţie excelentă. O caracteristică specială este reprezentată de gresarea centrală pentru seria Catros + 2TX. Toate punctele de lubrifiere sunt alimentate de la nivelul sistemului central, în funcţie de necesar. Această opțiune este extrem de utilă în cazul utilizării continue în regim intensiv a echipamentului, sau pentru distribuirea dejecţiilor lichide, dar generează costuri suplimentare. Pentru lucrări care includ şi distribuirea dejecţiilor, este disponibilă varianta de echipare Catros Pro. GreenDrill pentru însămânțarea culturilor intermediare și buncărul tractat Xtender completează opțiunile de echipare.

 

 Amazone Catros inele_bUtilajul supus probei de lucru a fost echipat cu tăvălug cu inele trapezoidale cu diametrul de 650 mm. Grație sistemului de înlocuire rapidă, pot fi montați și alți tăvălugi.


Concluzia noastră:


Reglată la aproximativ 8 cm adâncime de lucru, Catros+8003-2TX a obținut un rezultat excelent la aproximativ 14 km/h. S-a remarcat prin trecerea lină şi pătrunderea foarte bună în sol. Reglarea adâncimii de lucru și a Crushboard-urilor opționale se realizează uşor, manual, graţie sistemului hidraulic, și reglajele pot fi citite cu ușurință pe scalele disponibile pe cadrul grapei. De asemenea, şi reglarea individuală a rândurilor de discuri se realizează în mod independent. Datorită multiplelor opțiuni de reglare foarte confortabile și a configuraţiei accesoriilor de lucru, în asociere cu o gamă variată de tăvălugi, grapa cu disc supusă probei noastre de lucru este recomandată în special exploataţiilor mari și prestatorilor de servicii care efectuează lucrări pe suprafețe medii.

+ Gamă variată de tăvălugi

+ Crushboard-uri opționale

+ Ușurinţă în utilizare

+ Gresare centrală opțională

- Greutate de lucru foarte mare

 

Un articol de Alexander Brockmann

Vizualizat: 1299 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?