Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plugurile KUHN distribuite în România prin IPSO Agricultură

Publicat: 13 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Firma Kuhn este unul dintre cei mai mari producători mondiali de pluguri de calitate superioară. Aceasta are sediul la Saverne, în Franţa, are peste 3500 de angajaţi în întreaga lume şi deţine şapte fabrici

Click pe poza pentru galerie!

Plugurile Kuhn se găsesc într-o gamă foartă variată de modele. Ele pot fi purtate sau semipurtate, cu lăţimi de lucru variabile. Ele pot fi dotate cu până la 12 trupiţe, cu diferite tipuri de cormane. Acestea sunt adaptate pentru tractoare de până la 420 CP, în funcţie de tipul solului şi de umiditatea din sol.

Dintre variantele pe care le produce firma Kuhn, amintim:

Plug reversibil MASTER 102, pentru soluri uşoare şi medii, adaptat pentru puteri între 40 CP şi 120 CP, 29 CP pe trupiţă, putând fi dotate cu 2 până la 4 trupiţe, distanţa între trupiţe 90 cm, lăţimea de lucru 35 şi 40 cm.

Plug reversibil MULTI-MASTER 122, pentru soluri medii şi grele, adaptate pentru puteri cuprinse între 85 CP şi 165 CP, până la 33 CP pe trupiţă, putând fi dotate cu 3 până la 6 trupiţe, distanţa între trupiţe 90 sau 102 cm, lăţimea de lucru 35, 40 şi 45 cm.

Plug reversibil MULTI-MASTER 152, pentru soluri grele, adaptate pentru puteri cuprinse între 100 CP şi 200 CP, până la 37 CP pe trupiţă, putând fi dotate cu 3 până la 6 trupiţe, distanţa între trupiţe 90 sau 102 cm, lăţimea de lucru 35, 40 şi 45 cm.

Plug reversibil MULTI-MASTER 182, pentru soluri grele, adaptate pentru puteri cuprinse între 190 CP şi 270 CP, până la 43 CP pe trupiţă, putând fi dotate cu 5 până la 7 trupiţe, distanţa între trupiţe 96 cm, lăţimea de lucru 35, 40, 45 şi 50 cm.

Plug reversibil Challenger, de tip tractat, adaptate pentru puteri cuprinse între 250 CP şi 420 CP, putând fi dotate cu 7 până la 12 trupiţe.

Firma Kuhn este singura din lume care oferă cormana Losange, patent al producătorului. Acest tip de cormană lucrează în condiţii optime pe orice tip de sol. Realizând plugul cu cormane Losange, cercetătorii de la firma Kuhn au rezolvat atât unele aspecte de creştere a lăţimii de lucru a plugului, plasând 4 trupiţe la un cadru de plug clasic cu 3 trupiţe, cât şi corelarea lăţimii brazdei cu a anvelopei roţii tractorului.

Prin specificul geometriei brazdei şi a peretelui brazdei a crescut lăţimea fundului brazdei cu 60%, permiţând deplasarea roţilor late pe fundul brazdei, fără să taseze terenul arat.

Trupiţele pot fi dotate cu cormane cilindrice, universale - culturale, semielicoidale sau elicoidale. Pentru solurile tip lăcovişte, pentru cele cu exces sau deficit de umiditate, firma Kuhn oferă cormana din fâşii (cu lamele). Prin utilizarea acestora, forţa de rezistenţă la tracţiune se reduce cu peste 20% şi se poate lucra la viteze mărite de lucru, până la 12 km/h şi chiar mai mult, pe anumite soluri mai uşoare.

Cormanele sunt realizate din material Triplex, patent Kuhn, realizat din trei straturi diferite ca şi material şi grosime. Stratul care vine în contact cu solul are o înaltă rezistenţă la uzură şi o mare duritate, materialul fiind un oţel cu concentraţie mare în carbon; stratul din mijloc, prin tenacitatea sa, este rezistent la şocuri, reducând la minim riscul spargerii, materialul este un oţel cu o concentraţie mai mică în carbon, iar stratul din spate are o elasticitate superioară, materialul este un oţel care are din nou o concentraţie mai mare de carbon. Primul strat are o grosime de 3,3 mm, al doilea strat 2,3 mm, iar al treilea strat 1,5 mm.

Brăzdarul este realizat din două bucăţi: corpul brăzdarului şi vârful acestuia, care este schimbabil şi inversabil. Acesta din urmă se uzează mult mai repede decât corpul şi din această cauză el este realizat din materiale net superioare corpului brăzdarului. Se poate încărca şi cu diferite materiale pentru a realiza o duritate mai mare a vârfului. Kuhn realizează 3 tipuri de vârfuri, pentru diferite tipuri de sol şi anume: Marathon, Olympic şi Super Marathon.

Firma Kuhn oferă fermierior şi varianta cu trupiţă şi antetrupiţă. Aceasta din urmă este o trupiţă cu dimensiuni mai mici decât cele ale trupiţei principale, şi anume: cu lăţimea de lucru egală cu 2/3b şi cu adâncimea de lucru reglabilă. Rolul antetrupiţei este de a disloca stratul superficial al solului şi de a-l răsturna pe fundul brazdei deschise anterior.

Peste acest strat se aşează stratul răsturnat de trupiţa plugului. Prin aceasta se asigură o îngropare completă a resturilor vegetale, îngroparea seminţelor de buruieni, care se găsesc în stratul superficial şi aruncarea spre straturile inferioare a straturilor superioare cu structura deteriorată.

Pentru ataşarea la tractor, firma Kuhn Huard foloseşte mai multe variante originale de dispozitive. Capul de plug poate fi echipat pentru reversarea plugului cu un cilindru hidraulic cu dublu efect sau, la plugurile uşoare, cu un cilindru hidraulic cu simplu efect şi un mecanism cu două arcuri compensatoare pentru schimbarea fără şocuri a sensului de reversare.

La dispozitivul Kombi, pentru reglarea poziţiei primei trupiţe, se acţionează un tirant sau un cilindu hidraulic, suprapunerea liniilor de tracţiune corijându-se în mod automat.

Trupiţele sunt protejate de eventualele obstacole în timpul lucrului (bolovani, pietre etc.) prin trei tipuri de dispozitive de siguranţă: cu bolţ de forfecare, cu sistem non-stop cu arcuri şi cu sistem non-stop cu cilindri hidraulici.

Vizualizat: 1923 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!