Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ovlac, specialist în pluguri

Publicat: 08 mai 2019 - 17:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu o experienţă de peste 80 de ani, Ovlac este cel mai mare producător de utilaje agricole pentru prelucrarea solului din Spania. Compania produce o gamă diversă de pluguri şi utilaje pentru lucrările solului, maşini adecvate tuturor fermelor, mari şi mici, precum şi pentru diverse tipuri de sol. În ultimii 15 ani, gama de produse Ovlac s-a extins, incluzând şi alte utilaje pentru cultivarea solului, precum cultivatoare, cultivatoare Chisel, grape scurte cu discuri şi maşini pentru vie.

La începutul lunii aprilie a.c., Ovlac a organizat o vizită la sediul său din Spania pentru un grup de jurnalişti din România. Programul a inclus vizitarea fabricii, o întâlnire cu managementul Ovlac şi o demonstraţie în câmp. În ziua următoare vizitei noastre, un grup de dealeri din România a avut un program asemănător, desigur, specific intereselor lor.
În fabrica Ovlac ne-au fost ghizi Félix Bergera Solis, director export Ovlac, şi Marius Mitra, reprezentant Ovlac în România.

Ovlac, specialist în pluguriClick pe poza pentru galerie!

Componente fabricate din cel mai bun oţel
Félix Bergera Solis, o mai veche cunoştinţă a noastră şi un bun cunoscător al pieţei europene de maşini agricole, este o persoană extrem de volubilă. Felix ne-a explicat de ce Ovlac este unic în ceea ce face: "Avem o tradiţie de aproape 83 de ani în producţia de pluguri. Una dintre principalele noastre calităţi şi ceea ce face Ovlac diferit este faptul că suntem o companie flexibilă şi care ascultă fermierii. Încercăm permanent să aflăm ceea ce vrea piaţa şi apoi să dezvoltăm şi să producem utilajele în acord cu dorinţa pieţei şi folosind cel mai bun oţel şi cele mai bune componente. Şi suntem pregătiţi să evoluăm permanent".
De altfel, prima hală de producţie vizitată părea, la prima vedere, un uriaş depozit de materiale, profile şi produse laminate din oţel. Aşa începe producţia utilajelor Ovlac, cu materiale de calitate excepţională şi folosind mijloacele de producţie cele mai moderne şi mai precise: debitare cu laser, roboţi pentru sudură etc. În fabrică sunt produse, toate sub-asamblate, din componente metalice. Vopsirea se face pentru fiecare subansamblu în parte înainte de montaj, urmată apoi, după montarea finală, de o vopsire generală. Astfel se asigură o protecţie completă şi de lungă durată utilajelor Ovlac.

Cinci utilaje pe zi
Ovlac a fost fondată în 1936 şi este o companie de familie condusă acum de cea de-a treia generaţie. Unitatea de producţie din Venta de Baños (Parcelas, Spania) ocupă o suprafaţă de peste 21 mii mp, din care peste 11 mii este spaţiu acoperit. Compania are aproape 80 de angajaţi şi produce circa 1200 de maşini şi utilaje agricole/an, adică în medie cinci utilaje ies zilnic pe poarta fabricii. Jumătate din totalul utilajelor produse sunt pluguri, iar restul sunt maşini pentru prelucrarea solului. Din totalul producţiei, circa 60% este vândută în afara Spaniei, în peste 20 de state, în principal din Europa (Franţa, Germania şi Marea Britanie), dar şi pe alte continente, în ţări precum Chile, Africa de Sud, Noua Zeelandă sau China.
"Specialitatea" Ovlac sunt plugurile, atât cele convenţionale, cât şi cele reversibile, purtate şi semipurtate, cu trei sisteme de protecţie: cu bolţ, cu arc şi hidraulic.

O nouă întrebuinţare dată plugului - combaterea buruienilor
Extinderea companiei Ovlac în afara Spanie a început în 1997, odată cu participarea la EIMA, expoziţia de la Bolognia (Italia). Utilajele Ovlac au fost apreciate la nivel internaţional şi a urmat apoi deschiderea primelor filiale externe. Deşi este încă o companie "mică", raportat la grupurile multinaţionale, Ovlac se bucură de mai multe avantaje: „Suntem mândri să fim specialişti în pluguri. (...) Produsele noastre nu sunt ieftine (dar nici cei mai scumpi de pe piaţă), dar oferim produse de calitate”, a declarat Jorge Calvo Guamis, manager general Ovlac şi unul dintre proprietarii afacerii.
Acum Ovlac produce mai mult de 400 de versiuni şi modele de pluguri, purtate şi semi-purtate, cu diferite sisteme de protecţie etc. "Suntem recunoscuţi pentru pluguri, acestea ne-au făcut populari. La începutul anilor 2000, plugurile erau singurele maşini din portofoliul nostru. După 2001 am început să diversificăm gama şi am început să producem plugurile Mini. Odată cu restricţiile care au apărut în ceea ce priveşte utilizarea glifosatului, aceste pluguri au început să fie folosite pe scară largă şi pentru combaterea mecanică a buruienilor" a mai adăugat Jorge Calvo Guamis.

Plugurile de mică adâncime - Mini
Mini sunt pluguri "on-land" (de mică adâncime - Shallow/superficiale) şi au început să fie dezvoltate de Ovlac cu aproape 20 de ani în urmă. "Unul dintre principalele avantaje ale acestui tip de plug (în comparaţie cu cele convenţionale) este aceea că se obţine o lăţime de lucru cu 40-50% mai mare. La început am dezvoltat acest tip de plug pentru piaţa spaniolă, pentru fermierii care doresc o modalitate economică pentru a ara. Apoi acest tip de plug a atras atenţia fermierilor din Franţa, Germania, Austria şi Marea Britanie", ne-a precizat Félix Bergera Solis.
Mini a fost conceput pentru arat superficial (cu răsturnarea brazdelor) şi pentru a putea gestiona volume considerabile de reziduuri vegetale aflate la o adâncime mică (8-20 cm). Prin arătura superficială se grăbeşte descompunerea resturilor vegetale. În plus, acţiunea brăzdarelor fragmentează capilaritatea solului şi contribuie la păstrarea umidităţii solului.
Ovlac produce două versiuni de pluguri Mini: convenţional şi reversibil; purtate şi semi-purtate şi cu lăţimi de lucru de până la 5 m. Plugurile Mini Ovlac au început să fie apreciate şi de către fermierii din România. "Plugurile Mini sunt adaptate pentru o arătură la maxim 25 cm adâncime şi necesită o putere redusă de tracţiune. Acestea sunt pluguri «on-land» - adică tractorul lucrează cu toate cele patru roţi pe teren (în afara arăturii). Ele necesită tractoare de putere relativ mică, respectiv cu un consum mai redus de combustibil. Este recomandat şi fermierilor care practică agricultura ecologică", ne-a declarat Marius Mitra.
Plugurile Mini sunt realizate din materiale de calitate, folosind oţeluri de înaltă elasticitate (HLE - high limit elasticity). Elementele supuse uzurii, vârfurile şi brăzdarele sunt forjate, iar cormanele sunt din oţel tratat cu bor, 8 mm grosime.
În numărul viitor al revistei Ferma vom continua prezentarea cultivatoarelor, discurilor scurte şi a utilajului hibrid pentru vie - Reptil.

 

OVLAC ÎN ROMÂNIA
Prezentă în România de mai mult timp şi binecunoscută de mulţi fermieri, de anul trecut Ovlac a aplicat o nouă abordare pieţei autohtone: "Am început să construim o reţea proprie de dealeri, cu reprezentanţi regionali - companii româneşti care se implică foarte mult, atât pe partea de vânzări, cât şi post-vânzare. În mare parte, această reţea de distribuţie este comună cu reţeaua Sola. Fermierii apreciază produsele noastre, în special plugurile Ovlac, şi începem să ne facem tot mai simţită prezenţa pe piaţă. Un alt pas important în strategia noastră este decizia de a construi un depozit central de piese, pentru România şi piaţa de Est", ne-a declarat Marius Mitra.
Planurile Ovlac pentru România sunt optimiste. "În România suntem prezenţi de mai mult de 15 ani. Cred că avem un potenţial uriaş şi ne dorim să creştem de cinci ori cifra de afaceri din România în urmatorii trei ani. La nivelul companiei, în următoarii ani ne dorim să creştem încet, dar constant. Ne dorim un ritm de creştere de 5-10% în următorii ani, practic, o medie de 8% pe an", ne-a declarat Jorge Calvo Guamis.

Jorge Calvo_b

Jorge Calvo Guamis: "Avem o foarte mare experianţă în ceea ce facem şi suntem foarte focusaţi în ceea ce facem. Suntem mândri să fim specialişti în pluguri. Am fi putut să ne extindem şi în alte domenii de producţie a utilajelor agricole, dar credem că este mai bine să fim focusaţi pe ceea ce ne pricepem mai bine: pluguri şi utilaje pentru prelucrarea solului".

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 117 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?