Fermierii vor avea în curând posibilitatea de a monitoriza valoarea "nutritivă" şi de fertilizare a gunoiului de grajd și a compostului chiar în timpul împrăștierii acestora pe câmp.
Dezvoltat de către Pichon (SAMSON Group) în colaborare cu INRAE şi Photon Lines, dispozitivul Opti-Sensor, medaliat cu aur laSIMA2022, este un spectrometru NIR (infraroșu apropiat) ce măsoară în timp real conținutul de materie uscată, azot, amoniac, potasiu și fosfor din materialul organic (gunoi de grajd, compost, etc.) în timp ce acesta trece printre senzor şi un dispozitiv cu emisie de lumină în spectru infraroşu apropiat, montat pe peretele mașinii de împrăștiat MK 45 Pichon.
Senzorul NIR este încorporat în panoul lateral al maşinii de împrăştiat gunoi. Dispozitivul, compact şi autonom, utilizează spectroscopia în infraroșu apropiat pentru a analiza şi măsura permanent parametrii materiei organice pe măsură ce aceasta este distribuită pe câmp. Rezultatele sunt comparate cu baza de date EPSOLYS, iar pe monitorul din cabina tractorului sunt afişate, în timp real, valorile determinate.
Sistemul dezvoltat de către Pichon permite analiza cantitativă a parametrilor urmăriţi şi va face posibil controlul cu o şi mai mare precizie a împrăștierii/distribuţiei îngrășămintelor organice solide. Scopul declarat al acestui sistem este acela de a preveni supradozarea sau subdozarea, respectiv o "aprovizionare" controlată pe fiecare hectar. Totodată, această inovație poate contribui la reducerea costurilor cu îngrășămintele minerale, diminuând impactul acestora asupra mediului.
Iniţial, specialiştii Pichon au sperat că vor putea să utilizeze informațiile primite de la acest sistem pentru a varia rata de aplicare în funcție de cantitățile dorite de azot, materie uscată, fosfor și potasiu sau alte caracteristici care sunt măsurate cu ajutorul spectrometrului. Dar testele inițiale au arătat că gunoiul de grajd este, cel mai adesea, omogen. Practic, acum acest sistem poate fi folosit de către fermieri pentru a măsura şi a demonstra în ce cantităţi este aplicat fiecare nutrient analizat per hectar. Testele vor continua şi în 2023 şi se colectază noi date pentru o calibrare cât mai exactă.
Opti-Sensor se află încă în faza de testare, dar împreună cu furnizorul de componente Photon Lines și cu o finanțare parțială din partea Regiunii Bretania și a FEDER, peste 500 de probe de îngrășăminte organice (gunoi de grajd + substrat pentru aşternut, provenit de la bovine, porcine și păsări) au fost introduse în baza de date în ultimii patru ani.
Iniţial proiectul a fost demarat de către Samson Group (prin Pichon), INRAE și Photon Lines şi a avut ca obiectiv dezvoltarea unui sistem integrat de spectrofotometrie pentru cuantificarea nutrienților (N, P, K, substanţă uscată) conținuți în gunoiul de grajd. Acest proiect multidisciplinar a combinat experiența și punctele forte ale fiecărei părți implicate:
Următorul pas și obiectiv al companiei este dezvoltarea unui dispozitiv de control automat al ratei de împrăștiere a gunoiului de grajd pe baza datelor provenite de la Opti-Sensor.
Marca franceză Pichon a fost achiziționată recent de compania daneză Samson din Viborg. Samson Group, proprietate a familiei Glerup, deține acum mărcile SAMSON și PICHON care se completează reciproc. Grupul are unități de producție în Danemarca, Franța și Polonia şi, odată cu achiziția PICHON Industries, SAMSON Group devine unul dintre cei mai mari producători europeni de cisterne şi echipamente de distribuţie şi împrăştiere de îngrășăminte naturale și de tehnologii de aplicare asociate.
Portofoliul de produse Samson şi Pichon include cisterne pentru dejecţii lichide (purin) cu o capacitate de la 5 la 30 mc, folosind vidul ca tehnică de umplere, precum şi remorci pentru împrăştierea gunoiului de grajd cu o capacitate de la 8 la 40 mc.
un articol de
GHEORGHE GHIȘE