Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Opti-Sensor ”citește” parametrii gunoiului de grajd

Publicat: 27 ianuarie 2023 - 11:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii vor avea în curând posibilitatea de a monitoriza valoarea "nutritivă" şi de fertilizare a gunoiului de grajd și a compostului chiar în timpul împrăștierii acestora pe câmp.

Dezvoltat de către Pichon (SAMSON Group) în colaborare cu INRAE şi Photon Lines, dispozitivul Opti-Sensor, medaliat cu aur laSIMA2022, este un spectrometru NIR (infraroșu apropiat) ce măsoară în timp real conținutul de materie uscată, azot, amoniac, potasiu și fosfor din materialul organic (gunoi de grajd, compost, etc.) în timp ce acesta trece printre senzor şi un dispozitiv cu emisie de lumină în spectru infraroşu apropiat, montat pe peretele mașinii de împrăștiat MK 45 Pichon.

Opti-Sensor 1_b


Compact și autonom


Senzorul NIR este încorporat în panoul lateral al maşinii de împrăştiat gunoi. Dispozitivul, compact şi autonom, utilizează spectroscopia în infraroșu apropiat pentru a analiza şi măsura permanent parametrii materiei organice pe măsură ce aceasta este distribuită pe câmp. Rezultatele sunt comparate cu baza de date EPSOLYS, iar pe monitorul din cabina tractorului sunt afişate, în timp real, valorile determinate.

 

Aprovizionare controlată

 

Sistemul dezvoltat de către Pichon permite analiza cantitativă a parametrilor urmăriţi şi va face posibil controlul cu o şi mai mare precizie a împrăștierii/distribuţiei îngrășămintelor organice solide. Scopul declarat al acestui sistem este acela de a preveni supradozarea sau subdozarea, respectiv o "aprovizionare" controlată pe fiecare hectar. Totodată, această inovație poate contribui la reducerea costurilor cu îngrășămintele minerale, diminuând impactul acestora asupra mediului.

Opti-Sensor 2_b

Aplicare cu rată variabilă


Iniţial, specialiştii Pichon au sperat că vor putea să utilizeze informațiile primite de la acest sistem pentru a varia rata de aplicare în funcție de cantitățile dorite de azot, materie uscată, fosfor și potasiu sau alte caracteristici care sunt măsurate cu ajutorul spectrometrului. Dar testele inițiale au arătat că gunoiul de grajd este, cel mai adesea, omogen. Practic, acum acest sistem poate fi folosit de către fermieri pentru a măsura şi a demonstra în ce cantităţi este aplicat fiecare nutrient analizat per hectar. Testele vor continua şi în 2023 şi se colectază noi date pentru o calibrare cât mai exactă.


Proiect multidisciplinar


Opti-Sensor se află încă în faza de testare, dar împreună cu furnizorul de componente Photon Lines și cu o finanțare parțială din partea Regiunii Bretania și a FEDER, peste 500 de probe de îngrășăminte organice (gunoi de grajd + substrat pentru aşternut, provenit de la bovine, porcine și păsări) au fost introduse în baza de date în ultimii patru ani.

Iniţial proiectul a fost demarat de către Samson Group (prin Pichon), INRAE și Photon Lines şi a avut ca obiectiv dezvoltarea unui sistem integrat de spectrofotometrie pentru cuantificarea nutrienților (N, P, K, substanţă uscată) conținuți în gunoiul de grajd. Acest proiect multidisciplinar a combinat experiența și punctele forte ale fiecărei părți implicate:

  • INRAE a realizat o bază de date cu buletinele de analiză a peste 500 de produse organice (gunoi de grajd, compost, etc.) colectate de la diferite specii şi sisteme de producţie.
  • Photon Lines a dezvoltat senzorul.
  • Samson Group/Pichon a pus în practică sistemul, instalând senzorul pe maşinile sale.

Următorul pas și obiectiv al companiei este dezvoltarea unui dispozitiv de control automat al ratei de împrăștiere a gunoiului de grajd pe baza datelor provenite de la Opti-Sensor.

Opti-Sensor 3_b


SAMSON GROUP & PICHON


Marca franceză Pichon a fost achiziționată recent de compania daneză Samson din Viborg. Samson Group, proprietate a familiei Glerup, deține acum mărcile SAMSON și PICHON care se completează reciproc. Grupul are unități de producție în Danemarca, Franța și Polonia şi, odată cu achiziția PICHON Industries, SAMSON Group devine unul dintre cei mai mari producători europeni de cisterne şi echipamente de distribuţie şi împrăştiere de îngrășăminte naturale și de tehnologii de aplicare asociate.

Portofoliul de produse Samson şi Pichon include cisterne pentru dejecţii lichide (purin) cu o capacitate de la 5 la 30 mc, folosind vidul ca tehnică de umplere, precum şi remorci pentru împrăştierea gunoiului de grajd cu o capacitate de la 8 la 40 mc.

 

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 1172 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?