Între noutăţile pregătite de Horsch pentru Agritechnica 2019 se înscrie şi noul Maestro CV, care oferă acum posibilitatea de a utiliza buncărul central pentru seminţe şi îngrăşăminte sau, la fel ca şi modelul anterior, un buncăr mare pentru îngrăşăminte şi rezervoare individuale de seminţe.
În ceea ce priveşte reglarea distanţării unităţilor de seminţe, Horsch a ales o soluţie flexibilă pentru a putea varia numărul de rânduri şi distanţa dintre ele.
În plus, maşina este echipată cu un dispozitiv de dozare complet nou, uşor de configurat şi care funcţionează cu o precizie ridicată. Noul sistem de dozare se numeşte AirVac şi prezintă o abordare complet nouă, funcţionează cu un raclet şi nu trebuie ajustat. Trebuie doar ales discul de dozare corespunzător culturii, ceea ce reduce considerabil timpul alocat pregătirii semănătorii. AirVac permite, de asemenea, creşterea gamei standard de culturi pe care o poate gestiona prin semănatul de precizie: porumb, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, soia şi rapiţă. În viitor, este prevăzută producerea unor discuri de dozare şi pentru alte culturi, de exemplu diverse soiuri de fasole şi de mazăre. Aceasta garantează o flexibilitate enormă.
Unitatea de semănat este acţionată electric pentru a putea utiliza tehnologii precum SectionControl şi VariableRate pentru fiecare rând individual, ca şi în prezent.
Proiectanţii Horsch s-au concentrat pe creşterea stabilităţii şi pe crearea unei presiuni ridicate a brăzdelor hidraulice, care şi-a dovedit eficienţa. Secţiile de semănat sunt conectate la cadrul principal cu un nou profil de prindere pentru a putea schimba simplu şi rapid numărul de rânduri de la 12 la 8, aceasta fiind o cerinţă importantă din partea fermierilor.
Îngrăşămintele se aplică printr-un brăzdar cu un singur disc, a cărui adâncime de lucru poate fi controlată separat şi care, printre altele, prezintă un avantaj mai ales în cazul lucrărilor efectuate în solurile grele şi lipicioase. Brăzdarul de îngrăşăminte este ataşat la unitatea de semănat şi astfel distanţele dintre rânduri pot fi modificate uşor.
Toate celelalte caracteristici - cum ar fi variabilitatea roţilor de tasare - au fost păstrate. S-a menţinut şi principiul binecunoscut al unui rezervor de seminţe pe rând. Alimentarea cu îngrăşăminte se realizează printr-un buncăr sub presiune, de exemplu Horsch Partener 2000 FT.
Alături de versiunile clasice cu 8 şi 12 rânduri, acum este disponibilă şi varianta Maestro CV cu 9 rânduri.
Există şi varianta Maestro CV cu rezervoare de seminţe individuale/pe rând, dar acum este disponibilă şi opţiunea de echipare, la fel ca şi la semănătorile Maestro SW, cu un rezervor central pentru îngrăşământ şi seminţe. Această tehnologie este numită MTS - Main Tank Supply. Capacitatea buncărului central este de 3.000 litri pentru îngrăşăminte şi de 800 litri pentru seminţe. Dacă se utilizează un buncăr central pentru fertilizare, capacitatea se ridică la 3.000 litri şi, respectiv, 70 litri seminţe/pe rând.
Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)