Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Noua tehnologie de semănat Väderstad

Publicat: 27 decembrie 2021 - 16:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tempo L 16-14 Central Fill şi Inspire 1200 S/C, patru noi modele de semănători cu care producătorul suedez speră să-şi consolideze poziţia globală, vor fi lansate oficial în primăvară, la Agritechnica.

Deţinători ai recordului la semănat porumb (502,05 hectare în 24 de ore), suedezii de la Väderstad nu s-au culcat pe o ureche după reuşita de acum patru ani şi pregătesc terenul pentru o nouă performanţă care să le confirme supremaţia la nivel mondial. Odată cu lansarea noii semănători de precizie Tempo L Central Fill, orice este posibil. Prin manipularea seminţelor şi a fertilizatorilor în vrac, capacitatea de lucru a crescut la un nivel superior.

 Vaderstad Inspire 1200C - 1_b


Semănătoare de precizie pe 24 de rânduri


Această semănătoare tractată are lăţimea de lucru de 12 metri şi este disponibilă în două configuraţii diferite - cu 16 sau 24 de brăzdare, care pot fi distanţate de la 450 la 762 mm. Pentru a face faţă unei astfel de cerinţe, utilajul este dotat cu un buncăr cu capacitatea de 7.200 de litri, dublu compartimentat (2.200 litri pentru seminţe şi 5.000 litri pentru materialul fertilizant). În partea din faţă a rezervorului sunt amplasate două ventilatoare care suflă îngrăşământul şi sămânţa către brăzdare. Tehnologia din spatele sistemului Central Fill este foarte intuitivă. Nu există nici un sistem de motoare centrale pentru dozarea seminţelor - în schimb, fiecare unitate de semănat îşi reglează necesarul de seminţe în mod individual, pentru alimentarea sistemului de distribuţie PowerShoot. Cu funcţia Central Fill, practic fermierii vor reuşi să acopere mai multe hectare în timpul de lucru, crescând astfel productivitatea.

 

Inspire, un nou membru în familia Väderstad

 

Dacă Tempo este totuşi un nume consacrat, cunoscut chiar şi fermierilor români de ani de zile, noutatea absolută o reprezintă Inspire, o semănătoare de păioase care promite „rezultate excelente” pe segmentul utilajelor cu lăţimea de lucru de 12 metri. Deocamdată, au fost confirmate două modele - 1200S şi 1200C, primul fiind echipat cu un singur buncăr de seminţe cu capacitatea de 5.000 litri, iar al doilea având în plus un rezervor de 2.200 litri pentru materialul fertilizant. Aşadar, în cazul lui Inspire 1200C, seminţele şi îngrăşământul se vor uni în acelaşi flux de aer şi vor fi plasate împreună în sol, pentru o înrădăcinare mai rapidă a plantelor.

 Vaderstad Inspire 1200C - 2_b


Un tractor de 275 CP

 

Pentru că nu există instrumente de cultivare, pregătirea patului germinativ trebuie făcută separat. Inspire se bazează practic pe sistemul de brăzdar de la modelul Spirit montat pe un cadru Tempo L. Potrivit producătorului, această semănătoare are un necesar de putere relativ scăzut - aproximativ 20 CP/metrul de lucru, în funcţie de configuraţie (S/C) şi de condiţiile de teren. Cu un tractor de 275 CP poţi semăna fără probleme la o viteză de până la 15 km/h, cu aceeaşi precizie.

 

Rată variabilă la semănat


O caracteristică principală a semănătorii Inspire este abilitatea sa de a controla debitul de seminţe în opt secţiuni separate, fiecare cu propria sa unitate de dozare Fenix III şi cap de distribuţie, transportul presurizat al seminţelor fiind gestionat prin sistemul E-Control. Asta înseamnă că cele două modele Inspire 1200 pot asigura o rată variabilă la semănat, precum şi controlul secţiunilor până la 1,5 m lăţime.

 Vaderstad Tempo L 16-24 Central Fill - 1_b


Sistem de precizie unic


Această precizie este unică pentru segmentul de semănători de 12 m lăţime, susţin reprezentanţii companiei suedeze. Inima Inspire este sistemul extrem de responsiv de brăzdar dublu disc. Acesta are abilitatea excelentă de a se adapta la orice neregularitate din teren, menţinând astfel adâncimea de semănat constantă. Rezultatul este un pat germinativ impresionant şi emergenţă uniformă pe întreg câmpul. La cerere, Inspire poate fi echipată cu bara de nivelare CrossBoard Light. În modul de transport, maşina se pliază înapoi într-un pachet compact de 3 m lăţime şi 4 m lungime.

 

O abordare diferită


Väderstad are o viziune cu totul diferită faţă de principalii săi competitori în ceea ce priveşte designul buncărelor de pe semănători. În ultimul timp, producătorul suedez a preferat să limiteze înălţimea acestora şi să plieze deasupra lor braţele pe care sunt montate unităţile de semănat, în locul unor rezervoare înalte şi mai înguste, cu brăzdarele întinse lângă ele în poziţia de transport.

 Vaderstad Tempo L 16-24 Central Fill - 2_b


MAREA LANSARE, LA AGRITECHNICA


Atât Tempo L Central Fill, cât şi Inspire 1200C/S vor fi lansate oficial în primăvară, la Agritechnica, primele unităţi urmând a fi comercializate abia spre sfârşitul anului viitor. Preţurile de achiziţie nu au fost încă anunţate, însă Väderstad a recunoscut că a fost puternic afectată de creşterea costurilor la materiile prime, ca de altfel mai toţi producătorii de maşini şi echipamente agricole. Cu toate astea, suedezii dau asigurări că fermierii nu vor trebui să suporte în totalitate această creştere a costurilor de producţie: „Vom face anumite ajustări de preţ, dar nu îi vom lăsa pe fermieri să plătească pentru toate creşterile de materii prime şi incertitudinile din lanţul nostru de aprovizionare”.

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1407 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?