Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

NO TILL este profitabil dacă este executat corect

Publicat: 07 iunie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Condițiile climatice dificile din ultimii ani au început să schimbe viziunea fermierilor asupra agriculturii. Dacă în urmă cu câțiva ani mulți nici nu puteau să-și imagineze măcar că se poate semăna direct în miriște sau că mai multe lucrări agricole pot fi realizate în același timp, acum acesta este un subiect la ordinea zilei

Click pe poza pentru galerie!

Însămânțarea directă este un subiect care trezește mari emoții și este chiar frustrant să auzi pe cineva care confundă însămânțarea directă cu ceea în miriște, cunoscută și sub denumirea de No Till (zero lucrări).

Sunt semănători care realizează un pat germinativ înaintea discurilor de însămânțare, dislocând o cantitate considerabilă de sol, și sunt semănători care plasează sămânța direct în miriște și nimic altceva. Sunt două sisteme complet diferite. Iar cel din urmă are la bază sistemul NO TILL sau zero lucrări.

No Till - este un concept care are la bază plasarea semințelor direct în miriște, fără a disturba solul cu alte utilaje. În concluzie avem mai puține lucrări, economisim carburant, timp, forță de muncă, echipare, etc. Într-adevăr, sistemul îmbunătățește calitatea solului, iar datorită resturilor vegetale rămase pe sol de la cultura precedentă, se menține umiditatea și totodată răcorește pământul, asta dacă avem un management bun al deșeurilor vegetale. Cu acest sistem reducem eroziunea solului și va dispare fenomenul de pulbere de vânt, evaporarea apei, distrugerea structurii solului și compactizarea acestuia.


Până aici, toate bune! Dar cu producția, cum rămâne?

Producția în primul an de No Till nu va suferi o modificare semnificativă, iar fermierul va fi mulțumit de investiția făcută. Modificări majore se vor semnala din al treilea an, atunci când fermierul probabil se va îndoi de eficiența sistemului No Till și este posibil să renunțe la acesta. Din al patrulea an se vor vedea semne de îmbunătățire, producția obținută ajungând la nivelul producției anului al doilea de tehnologie No Till.

De ce acest interval? Pentru că în toată această perioadă solul își reface structura, se formeză straturile și se creează stratul superior bogat în nutrienți.

Un alt aspect negativ ar fi utilizarea masivă a chimicalelor în lupta cu buruienile, dar și acest lucru poate fi ameliorat folosind „cover crops” - culturi de acoperire utilizate între culturile principale.
La ora actuală, peste 100 milioane hectare de pe întreg mapamondul sunt lucrate în sistem No Till! În concluzie, sistemul No Till POATE fi profitabil, DACĂ este executat corect!

 

Great Plains și No Till - Harvest starts here!

O recoltă bogată începe de la înființarea acesteia, acesta este principiul pe care se bazează constructorul american Great Plains. Great Plains Manufacturing a cercetat și implementat acest sistem în utilajele pe care le produce. La ora actuală, Great Plains propune o gamă variată de semănători mecanice și pneumatice No Till dar și semănători de precizie pentru plante prășitoare, utilizabile în sistem No Till.

Semănătoarea Spartan 607 este prima semănătoare Great Plains care a fost utilizată în România. La demonstrațiile organizate anul trecut de către Titan Machinery, dealerul Great Plains în România, Spartan 607 și-a demonstrat capacitățile de semănătoare No Till, aceasta fiind testată în diferite regiuni ale României după recoltarea grâului, direct în miriște.

Cu o lățime de lucu de șase metri și dotată cu două buncăre de aproximativ 3.000 l fiecare, Spartan 607 poate livra semințe și fertilizant concomitent, pe aceeași infrastructură sau, la cererea clientului, poate fi dotată cu un sistem secundar de dozare pentru fertilizare. Acest sistem permite dozarea individuală a seminței și a fertilizantului, acesta din urmă fiind distribuit pe o altă tubulatură și plasat în spatele semințelor.

Ce face ca Spartan să fie o semănătoare pur No Till sunt secțiile de însămânțare, care au o forță de apăsare de maxim 250 kg/forță pe discul conducător, iar pentru o bună repartizare a presiunii pe secții, Spartan 607 dispune și de un sistem hidraulic de transfer al greutății pe toată suprafața de lucru.

O altă caracteristică a sistemului No Till prezentă pe semănătoarea Spartan sunt discurile Turbo Blades. Cu un design special, acestea sunt montate în fața secțiilor de însămânțare și au rolul de a elibera tensiunea din sol înaintea secțiilor de însămânțare, creând o zonă cu disturbare scăzută.

Greutatea semănătorii este susținută de roțile de transport poziționate sub buncărele de semințe, zona de prelucrare este separată de zona de însămânțare și de aceea poate copia conturul terenului, având o mobilitate de 10 grade în jos și 15 grade în sus dar și o flotație față-spate de 15 grade.

În transport, aripile se pliază vertical, încadrându-se astfel în legislația rutieră, având un gabarit de doar trei metri. Chiar dacă este o semănătoare relativ masivă, ajungând până la o greutate de 15.000 kg, Spartan 607 are nevoie de o putere a tractorului de doar 180 CP, chiar și pentru utilizarea ei direct în miriște.

Vizualizat: 2330 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!