Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ne jucăm cu otravă! Cum SPĂLĂM CORECT MAŞINILE de STROPIT?

Publicat: 10 iulie 2017 - 11:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

STOP POLUĂRII! Peste 50% din cazurile de poluare a apelor de suprafaţă cu produse fitosanitare apar în zone punctuale, şi aici ne referim la ce se întâmplă în curtea fermierului”, spune Ovidiu Ranta, conferenţiar la USAMV Cluj-Napoca.

Ranta este, din 2015, Director al Proiectului TOPPS - Protecţia resurselor de apă, ce funcţionează în 12 state, sub coordonarea Asociaţiei Europene a Industriei de Protecţia Plantelor (ECPA).

„În tot lanţul de distribuţie a substanţelor fitosanitare avem câţiva paşi: transport, depozitare, alimentarea maşinilor, aplicare, respectiv funcţionare în câmp, spălare şi managementul reziduurilor de pesticide. S-a constatat că spălarea maşinii, alimentarea şi managementul reziduurilor reprezintă cea mai mare sursă de poluare, urmată de aplicare, depozitare şi transport”, spune Ovidiu Ranta, invitat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România să le vorbească fermierilor despre ce trebuie să facă pentru a evita poluarea surselor de apă cu Produse pentru Protecţia Plantelor (PPP), la expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec din 2017.

Ovidiu-Ranta_b

Volumul rezidual: Pierderi şi poluare
Spălarea corectă a maşinilor de tratamente fitosanitare este cel mai important factor pentru a reduce riscul de poluare a apelor de suprafaţă cu PPP.
Din cauza limitărilor tehnice, un volum rezidual de produse fitosanitare rămâne în maşină, chiar dacă prin duze iese aer. Volume reziduale rămân în rezervor, conducte şi filtre. Dacă volumul de pulverizare necesar nu este calculat cu exactitate sau maşina funcţionează deficitar, cantitatea de soluţie care rămâne în maşină este mai mare.(…)

masini-de-stropit-01_b

Unde „aruncaţi” reziduurile de PPP?
„Ne jucăm cu otravă! Trebuie să conştientizăm că a aduce maşina contaminată în curtea fermei înseamnă a aduce otravă acasă. Maşina trebuie să fie obligatoriu spălată în câmp, atât interior, cât şi exterior, pentru că altfel, substanţele fitosanitare nu se pot biodegrada. Ele sunt biodegradabile, însă doar în contact cu materia organică”, atrage atenţia Ovidiu Ranta.
Volumul rezidual de substanţă rămas în maşina de tratamente fitosanitare după aplicare trebuie diluat cu apă curată şi aplicat pe teren, pe suprafeţele unde nu s-a aplicat doza completă sau într-o zonă netratată a câmpului. De exemplu, puteţi efectua primul parcurs lăsând o zonă de început netratată, iar apoi aplicaţi volumul rezidual diluat pe această suprafaţă. Nu colectaţi niciodată volumul rezidual fără echipamente speciale de protecţie pe suprafeţe tari (asfalt, ciment, pavaj etc.)!

Despre volumul residual calculat şi cum se execută corect spălarea interioară şi exterioară a maşinilor de stropit, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2017!

Vizualizat: 2595 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?