Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Munax: demonstraţii practice

Publicat: 25 octombrie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În data de 20 august, în localitatea Dudeştii Vechi din judeţul Timiş, firma Munax, în colaborare cu Maschio-Gaspardo, Pioneer, Biochem, BNP Paribas şi Bega Pam, au organizat demonstraţii practice în câmp cu utilaje agricole şi au prezentat diferite tipuri de hibrizi de rapiţă şi substanţe chimice folosite pentru fertilizare.

Click pe poza pentru galerie!

Firma Pioneer a prezentat hibrizii de rapiţă Maximus®, care au fost realizaţi în Franţa, sunt de talie mică, au rezistenţă foarte bună la cădere, toleranţă ridicată la boli şi productivitate mare.
În ceea ce priveşte demonstraţiile în câmp ale firmei Munax, au fost prezentate următoarele utilaje agricole:

 

Simba Solo 330 ST

Are un rând de discuri crestate în faţă, un rând de organe active, un rând de discuri crestate în spate şi un tăvălug dublu disc (DD - 2 table presate, ambutisate), pentru consolidarea profilului solului. Discurile frontale efectuează procesul de mărunţire a solului şi încorporează în sol resturile vegetale. Acestea au diametrul de 700 mm, montate la distanţa de 250 mm unul de celălalt.

Organele de lucru de tip ancoră sunt montate pe bare în formă de “V”. Acestea sunt asigurate cu un sistem de siguranţă hidraulic ProLift, pentru adâncimi mari de lucru (200-300 mm) sau reglate prin sisteme de siguranţă cu arcuri TerraGrip, pentru adâncimi mici de lucru (150-250 mm). Există şi varianta cu bolţ de forfecare. Aceste organe fac o lucrare a solului uşoară, la 10-15 cm.

Rândul de discuri din spate se foloseşte pentru tăierea finală şi amestecare, în faţa discurilor DD. Încercările s-au efectuat la viteze de lucru cuprinse între 10-12 km/h. Discurile sunt prevăzute cu răzuitoare, reglajele sunt manuale, iar pe acest utilaj se poate monta şi o semănătoare pentru rapiţă sau seminţe mici.

Un lucru important este acela că discurile DD, care sunt un element cheie în cadrul tuturor Solo-urilor, sunt fabricate din oţel cromat pe bază de bor, acelaşi material folosit de Simba în cazul lamelor.


Scarificator Maschio, tip Artiglio

Utilajul are lăţimea de 2,5 m, cu 5 ancore pe 2 rânduri, cu unghi de pătrundere progresiv, combinat cu un tăvălug cu pinteni acţionat hidraulic. Acesta lucrează la 45-65 cm adâncime şi necesită un tractor cu puterea cuprinsă între 150 şi 250 CP, în funcţie de tipul solului. Se foloseşte pentru prelucrarea şi spargerea terenului pe adâncime, precum şi pentru mărunţirea şi nivelarea la suprafaţa solului.

Lucrarea realizată lasă la suprafaţă un strat de resturi vegetale de la 30% la 60%, cu importante avantaje din punct de vedere ambiental, în sensul că prezenţa acestui strat rezolvă problema eroziunii şi compactării şi creşte fertilitatea solului. Terenul este lucrat în adâncime, fără a-l răscoli şi fără a cauza formarea crustei. Ancorele au sistem de siguranţă de tip “cu bolţ de forfecare”. Cadrul este cu ataşare în 3 puncte, de categoria a treia. Ancorele se reglează în fucţie de adâncimea de lucru, între 25 şi 45 cm.

 

Semănătoare Tume Nova Combi 3000 + CultiPack Tume

Semănătoarea are 3 m lăţime de lucru, ceea ce permite o utilizare uşoară şi fără probleme în transportul între terenuri, capacitatea buncărului este de 3000 de litri şi lucrează cu 10-12 km/h.

Cultipack este realizat din două rânduri de discuri crestate, înclinate sub un anumit unghi reglabil şi un tăvălug cu anvelope, discurile fiind montate separat pe suport. Acest utilaj este universal, folosit atât pentru semănat cât şi pentru fertilizat, pentru toate tehnologiile de cultivare a solului. El poate fi folosit atât pentru semănatul direct în mirişte cât şi pentru un sol pregătit prin arătură minimală, tradiţională şi grăpare.

Nova Combi trimite seminţele şi îngrăşământul pe acelaşi disc, dar soluţia unică cu disc dublu dezvoltată de Tume le ţine separat. Deoarece nu se utilizează discuri de fertilizare separate, solicitarea de putere a tractorului este cu până la 30% mai mică.

Discurile robuste ale lui Nova Combi sunt ataşate în grupuri de câte două, garantând o adaptare optimă la terenul denivelat sau cu suprafaţă neprelucrată. Presiunea maximă pe fiecare disc Nova este de aproximativ 200 kg. Buncărul este împărţit în două compartimente, cu un perete despărţitor ajustabil plasat între ele.

Această semănătoare poate fi dotată şi cu un monitor computerizat Agrocont sau AgrocontPlus. Acesta prezintă funcţii de control la osie/stabilizare nivel, operaţia de marcaj, măsurare zonă şi, dacă se doreşte, aşa-numita semiridicare. Noile caracteristici includ un modulator uşor de folosit al presiunii discurilor pentru Nova Combi.

Monitorul AgrocontPlus are aceleaşi caracteristici, plus o telecomandă electronică pentru controlul fertilizării. La semănătoarea Tume se poate monta şi un dispozitiv pentru urme tehnologice. Acestea din urmă pot fi trasate cu uşurinţă chiar şi cu tractoare de 125 CP.


Grapa cu discuri FraDisc 4000X

Acesta este un disc cu bateriile în X, discurile sunt crestate, având răzuitoare pentru sol umed; la proţap, gradul de apăsare se poate regla, sistemul de reglare a unghiului bateriei este de tip mecanic în spate şi de tip hidraulic în faţă, iar reglarea înclinării se face hidraulic. Reglarea optimă a unghiurilor de lucru nu necesită treceri succesive pentru obţinerea adâncimii, ajutând la realizarea unei porozităţi dorite şi ducând la eliminarea tasării şi uscării solului.

Datorită calităţii discurilor, a reglării optime a unghiurilor şi a faptului că presiunea de apăsare pe element disc este de 120 kg, acestea sunt folosite cu succes şi pe solurile grele, cu exces sau cu deficit de umiditate. Acest disc lucrează la adâncimi cuprinse între 5 şi 15 cm şi are nevoie de un tractor de 140-170 CP.


Tractoarele Landini LandPower 165

Aceste modele sunt echipate cu motoare Tier 3, cu 6 cilindrii, turbo, intercooler, sistem de injecţie mecanic şi transmisie electrică. Motoarele sunt silenţioase şi au consum scăzut de combustibil, respectând standardele Tier 3 privind emisiile. Motoarele NEF 2V sunt capabile de performanţe constante, cuplu ridicat şi utilizare diversificată. Ele sunt ideale atât pentru lucrările agricole cât şi pentru transportul pe drumurile publice, la viteză mare.

Tractoarele LandPower pot fi dotate la ora actuală cu trei tipuri de schimbătoare de viteza: Speed Six - o transmisie complet mecanică, pentru tipurile Techno; Power Six - cu schimbător de cuplu hidraulic pentru variantele Top şi TopTronic şi cu transfer de putere electrohidraulic pentru varianta TopTronic cu control Declutch, şi schimbător Reverse Power Shuttle pentru versiunile TopTronic şi Transport.

Transmisia are posibilitatea să tripleze cele 36 de trepte de viteză de bază, făcând posibilă cuplarea a 108 trepte de viteză înainte şi 36 înapoi.

Au mai fost prezentate la demonstraţie plugul firmei Emmegiemme şi maşina purtată de stropit Berthoud Pulvasol 2.

Vizualizat: 797 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?