Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MF 8740S: din pasiune pentru tehnologie

Publicat: 03 decembrie 2021 - 14:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Pregătirea patului germinativ trebuie să fie aproape de perfecțiune și o să îți spună recolta singură de ce. Pentru asta am cumpărat tractorul MF 8740S, versiunea Exclusive, de la Sigma România”, spune fermierul Cătălin Cenușă.

Fost navigator, Cătălin Cenușă a renunțat la marinărie și s-a apucat de agricultură în 2012, preluând exploatația tatălui său care activa în domeniu încă din primii ani de după Revoluție.

În prezent, cultivă orz, grâu semitimpuriu pentru panificație, floarea soarelui și porumb, în două ferme de 300 hectare, respectiv 600 hectare, situate pe raza a 3 localități din județul Constanța (Dumbrăveni, Furnica și Independența).

 fermierul Cătălin Cenușă si tractorul Massey Ferguson_b

"Este un tractor pe care l-am luat special pentru muncile grele, pentru că este important să faci lucrări de calitate la timpul potrivit, altfel nu ai rezultate." - CĂTĂLIN CENUȘĂ, Fermier din jud. Constanța


În agricultură înveți mereu


Pasionat de tehnologie, Cătălin Cenușă susține că a învățat ce înseamnă să faci agricultură în mod metodic, „ca la cursurile de navigație: înveți tehnicile, faci practica, te consulți cu specialiști și te perfecționezi pe zi ce trece”. Astfel, în 2021 a ajuns la o producție de 8000 kg/ha la orz, 7900 kg/ha la grâu și aproape 4000 kg/ha la floarea soarelui.

„Important este să fii mereu la curent cu ce se întâmplă în domeniu și să alegi cele mai bune soluții tehnice și tehnologice”, a continuat fermierul constănțean. Din acest motiv a și ales să achiziționeze noul tractor Massey Ferguson 8740S de 405 CP, de la Sigma România.

 

”La Massey Ferguson caii putere sunt 100% reali”


În cadrul exploatației, Cătălin Cenușă mai deține alte 4 tractoare (un Massey Ferguson de 260 CP de la finalul anilor 2000, două tractoare de 200 CP, respectiv 250 CP de la alți producători, și unul mai mic de 90 CP), însă noua achiziție l-a impresionat cel mai mult.

Puterea și fiabilitatea motorului au fost primele criterii de selecție. „Nu eram mulțumit de cum trăgeau tractoarele pe care le aveam și atunci am zis că vreau unul mai mare. Am început să mă documentez pe la mai mulți producători și să mă duc pe la prieteni să le văd la lucru în câmp. Înainte să cumpăr, m-am uitat la un prieten cu un Massey de 350 CP și cu un disc de 6 metri de aproape 9 tone; «zbura» cu el chiar și în pantă. Apoi am văzut un tractor de la alt producător, de 360 CP, care avea atașată o semănătoare de 6 m, pe la 7 tone, și tractorul«gâfâia» pe teren drept, deși teoretic erau necesari doar 220 CP. Or, dacă puterea maximă înseamnă să forțezi mereu motorul, la un moment dat acesta cedează. Am văzut asta și la mine în fermă, cu Massey-ul vechi nu am avut probleme nici după 9000 de ore de lucru, la celelalte pe la 3000 de ore începeau problemele”, ne-a declarat fermierul.

 tractorul MF 8740S (1)_b


„Dintre toate tractoarele, Massey Ferguson este top”


Un alt punct forte este confortul. Conform lui Cătălin Cenușă, suspensia cabinei, cu 3 niveluri de amortizare, suspensia punții și cea a scaunului fac din Massey Ferguson MF 8740S „un tractor top. Oricâte denivelări ar fi pe teren, în cabină nu simți nimic, nici nu zici că ai avut o zi de lucru în câmp”.

 display tractorul MF 8740S_b


Eficiență maximă în câmp


La momentul vizitei noastre, fermierul constănțean tocmai ce finaliza lucrările de toamnă cu rezultate convingătoare chiar și în condiții relativ dificile (teren calcaros-argilos, specific Dobrogei, umiditate crescută și unele parcele cu pantă ridicată).

Consumul s-a situat între 16 și 17 l/ha la arat și 7-7,5 l/ha la discuit, iar suprafața lucrată a fost de 52 de hectare, în interval de 9 ore, cu un disc de 5 m lățime, pe sole variind între 300 m și 1 km.

 fermierul Cătălin Cenușă_b


Transmisia Vario (Dyna-VT)


Conform lui Cătălin Cenușă, „transmisia Vario (Dyna-VT) și-a făcut pe deplin treaba; nu contează că e pantă, că e loc drept sau că e vale, setezi tractorul să meargă cu 15 km și el se reglează singur, pentru a menține viteza de lucru. Cu un disc de 5 m la 15 km la oră, abia am ajuns uneori la 74% sarcină pe motor, mai puțin de 3 sferturi din ce poate”.

În viitor, alături de arătură și discuit, tractorul urmează să fie folosit și la lucrări de semănat, fermierul intenționând să achiziționeze o semănătoare pneumatică de 6 m, cu pregătire, mulți dintre caii putere fiind necesari la discurile din față ale utilajului.

 

SIGMA România: Prețuri bune, intervenții prompte


În momentul achiziției tractorului, relația cu reprezentatul regional al SIGMA România a fost decisivă. „Pe Cristian Târcă îl cunosc de foarte mulți ani și mi-a explicat tot, atât despre acest model Massey Ferguson 8740S, cât și despre leasing și garanții. Eu am achiziționat modelul Exclusive la 180.000 de euro cu 3 ani garanție în limita a 2500 ore și o extensie în valoare de 5800 euro în total, pentru anii 4 și 5 de garanție”, a declarat Cătălin Cenușă.

În plus, ceea ce l-a convins pe fermier a fost sistemul de comunicare între tractor, service și proprietar: „Pentru mine GPS-ul este mai puțin important, mai ales că am multe sole chiar în granița cu Bulgaria, unde sunt probleme cu sateliții, însă ceea ce a contat cel mai mult este comunicarea electronică cu service-ul. Pe acest model, orice eroare care apare la tractor, apare și în service și îmi apare și mie printr-o aplicație pe telefon, așa că dacă e ceva, stau fără griji. În plus, prin intermediul aplicației am acces la toate datele tehnice și la istoricul tractorului”, arată fermierul.

tractorul MF 8740S (2)_b


Planuri de viitor


După campania din această toamnă, Cătălin Cenușă este sigur că în următorul an va achiziționa încă un tractor de la SIGMA România, ținta lui fiind un model din seria nouă de la Massey Ferguson, de 300 CP, pe care l-a văzut pe youtube și care urmează să fie comercializat și în România, „dacă nu cumva mă răzgândesc între timp și mai iau unul la fel de 400 CP, atât de bun este”.

 

DATE DE CONTACT

 

 

Romania

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro;

www.saracakis.ro

 

un articol de DANIEL PLĂIAȘU

Vizualizat: 2524 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?