Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MEWI se pregăteşte pentru un an ”complicat”

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 15:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul trecut a fost unul "bunicel" pentru Mewi, aşa cum l-a catalogat Leontin Coca - director de vânzări al companiei -, la tradiţionala întâlnire la final de an cu Ferma, menţionând că ”acum sunt importante perspectivele pentru anul 2019 şi concentrarea întregii noastre atenţii asupra nevoilor zilnice ale fermierilor".

Într-un scurt rezumat al activităţii companiei în 2018, Leontin Coca s-a declarat mulţumit că "am reuşit să ţinem ştacheta acolo unde am ridicat-o anul trecut (2017 - n.r.) şi cifrele arată bine. Desigur, sunt diferenţe de la o marcă la alta, nu toate brandurile noastre au avut acelaşi ritm de creştere, dar la final lucrurile s-au aşezat tot cam la nivelul anului anterior. Ca atare, putem să ne declarăm mulţumiţi, mai ales că influenţa proiectelor cu fonduri europene (care de obicei cresc cifrele) a fost mult mai redusă şi mai puţin semnificativă în comparaţie cu 2017. Aceasta a influenţat mersul lucrurilor pentru toţi cei din piaţă. Ca dovadă, şi numărul de clienţi s-a redus, automat nu am mai avut clienţii aceia nesperaţi (poate) în 2017 şi care aveau proiecte cu fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mijlocii şi medii. Practic, pentru noi, achiziţiile pe fonduri europene (din totalul vânzărilor) au fost de circa 20% în 2018, faţă de 40% în 2017”, a arătat Leontin Coca situaţia rezultată din ultimele date disponibile.

MEWI_b

Seceta a redus elanul investiţiilor în tehnică agricolă
2018 nu a avut un curs liniar, firesc, atât timp cât condiţiile pedoclimatice au fost grozave în primele trei trimestre, iar după 1 august şi până toamna târziu a fost o perioadă de secetă cumplită, "lucru neobişnuit pentru fermieri, în primul rând, şi pentru companii în faza imediat următoare şi care a tăiat de tot apetitul de a cumpăra şi de a investi în tehnică agricolă. Practic, în trimestrul patru a avut loc o cădere bruscă, care nu era prevăzută iniţial şi raportată la trimestre anterioare, cu un nivel scăzut al achiziţiilor, mult diferit de evoluţia anterioară a pieţei. În decembrie am avut mult mai puţine solicitări care să preseze facturarea şi livrarea până la sfârşitul anului 2018, pentru a beneficia de legea profitului reinvestit", a remarcat Leontin Coca.

Impactul fondurilor europene va fi zero
Acum situaţia din câmp este "una dintre cele mai complicate din ultimii ani buni, poate zeci. Nu este multă rapiţă răsărită, nu vezi prea mult grâu răsărit, toată lumea aşteaptă şi speră că o să se dreagă lucrurile. {anse sunt, dar destul de mici, dacă vorbim în termeni realişti. {i aceasta o să ducă cu siguranţă la o frică şi mai mare de a face investiţii, credem noi. Ne gândim la perspectivă şi aici avem o problemă - optimismul fermierului român. Dar noi credem totuşi că nevoia rămâne şi există - pentru cai putere, lăţime de lucru, număr de trupiţe etc. Aceasta o să genereze cu siguranţă vânzări. Clar, nu putem să mizăm pe un an bun în 2019, mai ales comparativ cu 2017. Impactul fondurilor europene va fi zero. În momentul de faţă (decembrie 2018, n.r.) nu avem discuţii de previzionare de contracte sau precontractare pentru utilaje pe fonduri europene, iar perspectiva de implementare a ultimei sesiuni rămâne pentru sfârşitul anului 2019, probabil, dar cel mai sigur pentru începutul lui 2020. Aceasta înseamnă că în 2019 nu vom avea contracte pe fonduri europene", ne-a declarat Leontin Coca.
Unele firme de vânzări de utilaje au o evoluţie mult diferită de la "anul cu fonduri, la anul fără fonduri", apreciază Leontin Coca, dar "asupra noastră impactul va fi redus, deoarece clienţii noştri nu fac parte, în proporţie mare, din categoria celor care aşteaptă banii europeni. Ca atare, chiar dacă o să fim influenţaţi, asta este sigur, nu va fi chiar aşa mare şocul dat de lipsa fondurilor, în ceea ce ne priveşte".

MEWI_b

Continuă programul de construcţie şi modernizare a filialelor
Astfel, MEWI are investiţii în derulare la Constanţa şi la Cluj, precum şi pentru extinderea sediului central de la Orţişoara - Timiş.
Evoluţia deosebită a vânzărilor din ultimii ani trebuie susţinută şi prin dezvoltarea echipei. "Suntem în creştere permanentă. Acum dezvoltăm şi departamentul de resurse umane, care trebuie să facă faţă solicitărilor venite din partea celorlalte departamente pentru creşterea echipelor de vânzări, service şi piese de schimb", a mai spus Leontin Coca.
În ceea ce priveşte informaţiile privind volumul vânzărilor de maşini şi utilaje agricole în România, o problemă discutată inclusiv în APIMAR, modul în care "lucrurile se comunică sau - mai bine zis - se intuiesc", există diferenţe între ceea ce s-a vândut efectiv şi ceea ce s-a contractat sau stocat. "Noi ne raportăm numai la ceea ce s-a vândut efectiv. Aceasta cred că este cea mai corectă abordare, ca să ştii cu adevărat cum te situezi, nu cum vrei să te vadă alţii. Astfel că realitatea este între ceea ce obţinem noi ca informaţii din piaţă şi ceea ce se vehiculează oficial", este de părere Leontin Coca.

2019 va fi un an complicat, cu o bătălie mare pe piaţă
"Ne «ascuţim» ofertele, dar mai ales priceperea în a promova fiecare utilaj şi maşină pe care o avem în portofoliu. Nevoia există, s-a văzut clar că fermierii sunt descoperiţi în a face lucrurile repede şi degrabă atunci când situaţia impune o acţiune de genul acesta. Ca atare, sunt şi ferme care au în momentul de faţă liniştea anului care urmează, pentru că au apucat să facă şi au avut posibilitatea să facă - având dotarea tehnică necesară - lucrările într-un timp foarte scurt. Sunt, chiar şi în partea de sud a ţării, ferme care au culturi foarte frumoase şi de rapiţă, şi de grâu, pentru că au putut să acţioneze în acord cu previziunile meteorologice pe termen scurt şi mediu. Pentru fiecare fermier, mic sau mare, condiţiile climatice şi preţul sunt general valabile, diferenţele sunt nesemnificative. Faci producţii bune - atunci îţi rămâne ceva în buzunar. Noi suntem pregătiţi să completăm nevoile fermierilor români", spune cu încredere Leontin Coca.

Leontin Coca_b
Mesajul lui Leontin Coca pentru clienţii Mewi şi abonaţii revistei Ferma: "Să rămânem cel puţin la fel de sănătoşi ca şi în anul 2018 şi să ne bucurăm de realizările pe care le vom avea. Dacă vor fi mai bune sau la fel de bune ca şi 2018, în 2019 cred că nu vom suferi din nici un punct de vedere".


UN DIALOG REAL CU AUTORITĂŢILE
Din păcate, lucrurile nu sunt foarte simple când vorbim de interacţiunea firmelor cu autorităţile, existând tot felul de neclarităţi legate de "când se întâmplă lucruri şi cum se întâmplă, astfel încât să poţi să faci o prognoză, o planificare”, preciza Leontin Coca. Directorul de vânzări al firmei MEWI detaliază: „S-au solicitat şi au fost acceptate nişte fonduri suplimentare pe segmentul care ne interesează, ferme vegetale pentru tineri fermieri şi alte măsuri. Nu ne aşteptam să nu fie, nici la ora actuală, măcar o listă cu clienţi eligibili. Ţinând cont şi de implicarea şi apartenenţa la APIMAR, vrem, mai mult decât până acum, să fim cu adevărat un partener de dialog cu autorităţile în tot ceea ce ne dorim să se întâmple şi cumva să le solicităm autorităţilor responsabile cu cadrul legislativ, şi până la urmă cu decizia, să pună cumva sub o formă legală şi practică solicitările noastre. Cred că prea puţin am fost consideraţi (până acum) parteneri în discuţii, chiar dacă am mai participat la discuţii, cum ar fi, în cazul de faţă proiectul de program de dezvoltare pentru 2021-2027. Acestea sunt chestiuni discutate mai nou şi lunar şi cred că avem destule de făcut pe mai departe. Pe principiul că de la noi trebuie să pornească iniţiativa de clarificare şi de îmbunătăţire a lucrurilor care ne frământă zi de zi", este convins Leontin Coca.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Vizualizat: 393 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?