Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Mentenanța grapelor cu disc - Sfaturi de la Industriehof

Publicat: 18 septembrie 2021 - 16:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Grapele cu discuri se împart în două mari categorii: grape cu baterii de disc și grape cu talere independente. În ambele cazuri, cel mai important element este talerul de disc, elementul care “face lucrarea”. Un taler de disc se consideră uzat atunci când diametrul său ajunge să fie cu 15% mai mic decât diametrul inițial. De exemplu, un taler de disc cu diametrul exterior de 660 mm trebuie înlocuit atunci când diametrul său exterior ajunge la 560 mm.

Taleri Niaux de la INDUSTRIEHOF_b


TALERUL CU CEA MAI MARE DURATĂ DE VIAȚĂ

 

Durata de viață a talerului de disc este direct influențată de duritatea acestei zone de uzură. Singurii taleri de disc care depășesc duritatea de 55HRC în această zonă exterioară de uzură sunt talerii Niaux200, produși și brevetați de producătorul francez Forges de Niaux. Această duritate foarte ridicată face din talerul de disc Niaux200 talerul cu cea mai mare durată de viață existent pe piață.

 

CALITATEA TĂIERII

 

Un factor cheie în managementul reziduurilor vegetale este calitatea tăierii, iar talerii de disc Niaux200 rămân ascuțiți, fapt ce oferă o lucrare de calitate și un consum mai redus de combustibil, deoarece înaintarea este mai ușoară.

În cazul solurilor cu pietre, talerii de disc convenționali formează o margine rotunjită iar reziduurile nu sunt tăiate. În cazul solurilor nisipoase, marginea se ascute până devine prea subțire și ușor deformabilă (vezi foto).

Un alt aspect care trebuie verificat este integritatea discului și lipsa fisurilor, un disc fisurat și neobservat la timp poate periclita perioada optimă de lucru în cazul în care acesta se fisurează în timpul lucrării.

Mentenanța grapelor cu disc_b

 

GRAPE CU BATERII DE DISC


La grapele cu baterii de discuri trebuie, de asemenea, verificate componentele bateriei, lagării, axul și strângerea.

Axele bateriilor de discuri sunt de regulă fabricate din oțel S355JR, C45 sau oțel cu bor.

Industriehof produce și comercializează doar axe din oțel cu bor pentru bateriile de discuri care au axele mai mari de 30x30 mm, pentru evitarea problemelor din cauza întinderii și a celorlalte forțe care apar. Strângerea bateriilor cu discuri este aproape la fel de importantă ca și gresarea lagărelor.

Gresarea și verificarea lagărelor bateriilor de discuri trebuie făcută cu atenție. Un element uneori uitat sau considerat mai puțin important, dar vital în anumite condiții de lucru este răzuitorul talerului de disc. Poziția răzuitorului trebuie verificată iar dacă distanța dintre talerul de disc și răzuitor este prea mare, aceștia trebuie repoziționați corespunzător.

Compania Industriehof Scherenbostel produce și comercializează baterii complete de discuri standard sau la cerere, tăvălugi inele, colivie , spirala, Cambridge sau crosskill.


GRAPELE DE DISC CU TALERI INDEPENDENȚI


La acestea trebuie verificat, pe lângă talerul de disc, și starea fiecărui lagăr și fixarea discului pe lagăr.

Talerii trebuie fixați pe lagăr cu șuruburi speciale sau șuruburi cu o clasă ridicată de calitate (10.9 sau 12.9 ) iar strângerea trebuie făcută conform recomandărilor pentru șurubul utilizat.

Un alt aspect ce trebuie verificat este starea suporților și a elementelor elastice.

Elementele elastice din cauciuc suferă o îmbătrânire și, la intervale de timp recomandate de fiecare producător în parte, este recomandată înlocuirea acestora deoarece pierd din elasticitatea inițială.

 

VERIFICAREA TĂVĂLUGILOR


Majoritatea grapelor cu discuri sunt dotate și cu tăvălugi. Aceștia pot fi de tip colivie, spirală, inele de diferite modele, packer, Cambridge, corosskill etc.

Se verifică starea tăvălugilor, uzura și lagărele, aceștia din urmă fiind piesele cele mai supuse uzurii din cauza rotației lor și a forțelor ce apar pentru menținerea tăvălugilor în poziția dorită.

O verificare a bolțurilor și a elementelor de fixare a acestora este, de asemenea, necesară.

 

NIAUX200: 3 ZONE DE DURITATE


Talerii de disc Niaux200 au 3 zone de duritate diferită:
1. Zona centrală de fixare, cu o duritate 48-50 HRC, oferă flexibilitate;
2. Zona de tranziție: 50-55 HRC;
3. Zona exterioară, cu duritate 55-58 HRC, pentru o rezistență mare la uzură.
Datorită acestui tratament brevetat și a flexibilității mari, producătorul francez Forges de Niaux oferă garanție pe viață împotriva fisurilor în condiții normale de lucru.

Vizualizat: 1624 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?