Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Mecanizator în agricultură, meserie de viitor!

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şcoala Agricolă Româno-Germană din Voiteg, judeţul Timiş, va avea, din anul şcolar 2018/2019, prima clasă de învăţământ profesional agricol în sistem dual din vestul ţării.

Învăţământul dual combină educaţia şi formarea profesională într-o unitate de învăţământ cu învăţarea la locul de muncă într-o companie şi dă posibilitatea unor parteneriate stat-privat, prin care o parte din costurile de şcolarizare sunt suportate de agenţi economici privaţi, care asigură pregătirea practică.

CIPRIAN FORA_b
Guvernul a aprobat anul trecut, în luna noiembrie, OUG 81/2016, care reglementează învăţământul dual în România, însă legea a fost trimisă Parlamentului pentru reexaminare de către Preşedintele Klaus Iohannis în luna iulie 2017 şi nu a fost promulgată nici până în prezent.
„Vom merge pe Ordinul de Ministru 5033 din 2016, pentru că lucrurile încă nu sunt aşezate până la capăt cu această lege. La învăţământul dual, aşa cum este el la origine, în Germania, contribuie şi primăria, dar, la noi, primăriile nu au încă pârghiile să intervină. Noi mergem pe această variantă de învăţământ profesional de stat, în sistem dual, printr-un parteneriat între şcoală şi agentul economic. Ce facem noi respectă metodologia existentă şi avem agenţii economici, unde se desfăşoară pregătirea practică”, ne-a spus Ciprian Fora (foto), directorul Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg.
Acesta a reuşit să aducă împreună partenerii care vor face posibilă realizarea acestui proiect: USAMVB Timişoara, prin Centrul de Pregătire Agricolă Voiteg, Colegiul Silvic „Casa Verde” din Timişoara, Inspectoratul Judeţean Timiş, Forumul German din Banat şi agenţii economici care vor asigura o parte din costurile de şcolarizare.
Demersul este încă în faza de proiect şi se lucrează etapă cu etapă. Intenţia ar fi să se meargă pe specializările Agricultură şi Mecanizare agricolă. Pentru început, va fi, cel mai probabil, o singură clasă, pentru 25-28 de elevi. Durata studiilor este de trei ani, iar absolvenţii au, după terminarea şcolii, oportunitatea de angajare. Partenerii privaţi sunt ferme din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin, care vor să îşi califice personal. Până în prezent, sunt nouă ferme care au fost de acord să participe la acest proiect. „Ca idee generală, în primul an se face 80% teorie şi 20% practică, în al doilea an, 40% teorie şi 60% practică, iar în anul trei, 30% teorie şi 70% practică. Este un mare avantaj că 70 la sută din pregătire se va face în mediul rural, ceea ce este esenţial. Învăţământul trebuie să înţeleagă că trebuie să pregăteşti elevi care să se ridice la nivelul cerinţelor actuale”, afirmă Ciprian Fora.

Şcoala Agricolă Româno-Germană din Voiteg_b
10 ANI DE ŞCOALĂ AGRICOLĂ LA VOITEG
Centrul Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg, judeţul Timiş, a împlinit anul acesta zece ani de existenţă. Centrul este un proiect al USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, în parteneriat cu DEULA Kirchheim u. Tech din landul Baden-Württemberg din Germania şi cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat.
Având ca deviză „Pregătire prin bună practică”, Centrul a avut, de la înfiinţare şi până în prezent, peste 350 de cursanţi la cursurile de mecanic agricol. Au fost din toate judeţele din vestul ţării şi chiar câţiva din sudul ţării. O mare parte dintre aceştia lucrează deja în ferme şi vor să se perfecţioneze. Din 2016, cursurile includ 180 de ore de pregătire, din care două treimi sunt practică, cu utilaje puse la dispoziţie de fermieri din zonă. Profesorii sunt ingineri mecanici şi agronomi practicieni. Cursurile se desfăşoară în perioada noiembrie-februarie şi sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (ediţia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 1080 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?