Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Massey Ferguson în ferma de familie

Publicat: 17 februarie 2022 - 19:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Peste 95% dintre exploatațiile agricole din UE sunt ferme familiale; în România procentul este chiar mai mare. Cum ar trebui să funcționeze și ce dotări se așteaptă de la un tractor destinat acestui segment aflăm de la Sorin Știubianu.

„Dacă nu ai utilaj, nu faci treaba la timp și dacă nu ai cu ce lucra terenul la timp, mai degrabă nu îl mai lucrezi”, este concluzia la care a ajuns fermierul Sorin Știubianu după mai bine de 30 de ani de agricultură. Tot de atunci datează și primul tractor din exploatația sa, un U650 „cumpărat nou în 1993, direct de la fabrica din Brașov”. A urmat un alt tractor românesc în 2004, „printre ultimele care s-au mai fabricat la UTB”, și un Massey Ferguson de 200 CP (modelul 8160), achiziționat în urmă cu 11 ani second-hand din Franța.

Fermierul din satul Durnești, jud. Botoșani, a decis în ianuarie 2021 să achiziționeze de la Sigma România (fosta General Leasing) un Massey Ferguson 7716S de 165 CP, tractor despre care, după un an de lucru, spune că este „numai bun pentru tot ce am nevoie”, pentru că „a preluat întreaga muncă a celor două tractoare românești și mai face și din ce făceam cu vechiul Massey înainte”.

 

Munca în familie


Pentru Sorin Știubianu agricultura nu este doar o pasiune, ci și o parte integrantă a vieții de familie, atât soția, cât și fiul de 26 de ani fiind direct implicați în activitatea exploatației, iar nora sa a absolvit Agronomia la Iași.
Împărțite între membrii familiei, cele 120 de hectare ale fermei, situate pe raza comunei Ungureni, sunt lucrate la comun. Cultivă în principal porumb, floarea-soarelui, lucernă și, pe suprafețe mai mici, soia. Alături de lucernă, porumbul de pe circa 10-12 ha este însilozat pentru hrana unui șeptel de aproximativ 50 de vaci, juninci și viței de carne.

 Sorin Stiubeanu_b

Sorin Știubianu

Câmpul nu așteaptă


La momentul vizitei noastre, Sorin Știubianu era la arat cu noul tractor și cu un plug reversibil cu 4 trupițe, luat tot de la Massey Ferguson. În același timp, pe o altă parcelă, fiul său realiza aceeași operațiune cu vechiul Massey Ferguson 8160, pentru că „lucrările câmpului trebuie făcute; dacă nu pot eu, poate băiatul, dacă nu poate el, pot eu, iar acum când e nevoie, lucrăm amândoi”, explică fermierul.

 

MF 7716S: Un tractor, mai mulți operatori


Deciziile sunt luate tot la comun, fapt care a contat mult în alegerea modelului MF 7716S, deoarece Sorin își dorea un tractor pe care să îl poată folosi cu ușurință atât fiul, cât și el. „Eu, care am trecut de pe U650 pe acest Massey Ferguson, m-am adaptat foarte repede. Practic, ai totul pe bord vizibil, manetele și butoanele sunt simplificate și organizate la îndemână (becurile, cuplajul de 4x4, diferențialul, tiranții, toate cele). Trecerea din modul transport la cel de lucru mi se pare foarte bună, ca și faptul că pot schimba vitezele fără ambreiaj. Transmisia Dyna 6 simplifică mult lucrul: sunt 6 trepte de viteză care se schimbă din manetă sau automat, în funcție de lucrare. Apoi am observat că ajută și la consum, pentru că ai o turație constantă. La U650, consumul depindea de cum conduci tractorul”, a punctat fermierul.

 Massey Ferguson 7716S_b

Massey Ferguson 7716S


Motor fiabil și transmisie performantă


Experiența cu vechiul Massey Ferguson l-a convins să rămână fidel mărcii, iar astăzi, după 350 de ore de lucru cu noul său tractor MF 7716S, consideră că a făcut o alegere bună. Printre atuurile menționate de el sunt transmisia Dynashift cu 6 rapoarte, fiabilitatea motorului (AGCO Power, dotat cu sistemul de gestionare a puterii - EPM) și consumul redus. „Nu mai stai să schimbi viteza din ambreiaj, ca la ăla românesc sau la modelele mai vechi. Dacă vrei să îi dai altă viteză, apeși pe manetă (n.r. Power Control). Acum este 2D, apăs și se schimbă viteza cu 2E. E mai rapid, dar consumă mai mult, deoarece pământul este greu și uscat, căci nu a mai plouat de mult. Apoi motorul abia are 1700-1800 de turații acum când ară; în afară de terenurile în pantă, nici nu a trecut de 1800 de turații de când îl am”, ne-a arătat fermierul în cabina tractorului.

 

Consum optimizat


În ceea ce privește consumul, Sorin susține că, optimizând viteza de lucru, nu a depășit niciodată 25-26 litri/ha, chiar și în condiții dificile: „Acum la arat, după toată seceta care a fost, cu un plug cu 4 brazde, avem pe bord un consum sub 20 de litri. Aici suntem pe culmea dealului și terenul este mai drept, dar hai să zic o medie de 22 l/ha cu tot cu terenurile din vale, care sunt mai greu de lucrat. Depinde și de pantă: dacă e pământ argilos, pe coasta dealului ajunge și la 25-26 litri, dar la fel am și terenuri nisipoase lângă izvor, unde consumul e mult mai mic”.

 

Condiții bune de muncă pentru uz prelungit


Un alt aspect important este confortul și condițiile de lucru de care beneficiază operatorul, mai ales în cazul unui tractor de uz curent, folosit la o gamă diversă de operațiuni (arat, semănat, scarificat, erbicidat sau balotat). „Când lucram pe U650, seara după ce mă dădeam jos din tractor îmi rămânea huruitul în cap până adormeam, așa de tare era zgomotul. Cu acest tractor pot să ascult liniștit radioul, nu mai intră praf iar sistemul de climatizare face față și la caniculă, și la frig”, ne-a explicat Sorin Știubianu.

 Sorin Stiubeanu alaturi de reprezentantul Sigma Romania_b

Sorin Știubianu alături de reprezentantul Sigma Romania


Va mai colabora cu Sigma România


Sorin Știubianu a achiziționat tractorul Massey Ferguson 7716S în leasing, cu avans 10% și dobândă de 2,9%, la prețul de 80.000 de euro. Afirmă că timpul de livrare a fost foarte scurt: „băieții de la vânzări mi l-au adus acasă într-o zi sau două; la bancă a durat mai mult”.
În viitor, fermierul intenționează să construiască o hală pentru depozitare. Și-ar dori și o combină nouă pentru a face prestări servicii. Tot de la Sigma România. ”Dar mai întâi să mă consult cu fiul și să văd ce răsare în primăvară, căci în toamna asta la noi a fost secetă severă”, a încheiat Sorin.

 

Massey Ferguson 7716S

• Motor: AGCO Power de 6,6 litri în 6 cilindri SCR;
• Putere maximă: 165 CP;
• Transmisie: Dyna 6, semi-powershift cu 6 rapoarte distribuite în 4 game;
• Capacitate de ridicare: 9.600 kg.

 

 

DATE DE CONTACT

Sigla SIGMA Romania-_b

B-dul Ficusului, nr. 8, apt. 2, Sector 1 Bucuresti Romania

T: + 40 21 233 10 64;

office@saracakis.ro;

www.saracakis.ro

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Vizualizat: 1607 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?