Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Maschio și Euralis, parteneri pentru producții mari

Publicat: 11 octombrie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 19 august a.c., la sediul Maschio Gaspardo din Chișineu Criș, Maschio Gaspardo România și Euralis Semințe și-au prezentat noile tehnologii inovative pentru prelucrarea solului și pentru cultura porumbului.

Click pe poza pentru galerie!

Roots Power™: Rădăcini mai bine dezvoltate = producții mai mari

Tehnologia Roots Power™, lansată în 2014, este un concept creat de Euralis Semințe cu scopul de a identifica hibrizii cu cele mai bune sisteme radiculare, astfel încât agricultorii care cultivă hibrizii Roots Power™ au plante cu rădăcini mai puternice, mai rezistente la secetă și cu potențial de producție mai ridicat.

Rădăcinile mai lungi și mai dense generează o mai bună toleranță la secetă, hibrizii Roots Power™ fiind capabili să capteze apa și nutrienții mai eficient și mai adânc în sol. Rădăcinile mai mari și mai puternice pot penetra mai ușor solul compactat, oferind un randament mai bun, indiferent de tehnologia aplicată. Totodată, rădăcinile cu un unghi larg de inserție conferă o rezistență mai bună la cădere hibrizilor de porumb Roots Power™.

Sensor 400 este primul hibrid de porumb Euralis Semințe cu tehnologia Roots Power™ și le are pe toate: cele mai lungi rădăcini principale, rădăcini principale cel mai bine dezvoltate, rădăcini secundare cu cea mai mare densitate, cel mai larg unghi de inserție și cel mai bun efect de compensare.

Sensor 400 a fost a fost înregistrat cu cele mai bune și stabile rezultate în fiecare din cele 10 țări din Europa unde a fost cultivat și este, în prezent, hibridul nr.1 vândut de către Euralis Semințe în Europa.

Alături de Sensor 400, portofoliul Roots Power™ mai cuprinde hibrizii de porumb Antonetti 390 și Antalya 450, ne-a spus Florin Constantin, Executive Manager Euralis Europa de Sud-Est.

„Sensor nu este un hibrid nou, este comercializat de câțiva ani în România, și este, cred eu, unul din cei mai buni hibrizi din grupa FAO 400, în sensul că a avut producții de top în toate zonele de cultură, din sudul țării, până în partea de vest, în județele Arad și Timiș. Antonetti este un hibrid mai nou, de 390 FAO, comercializat doar din 2014, cu producții, de asemenea, bune”, ne-a detaliat Florin Guloiu, Technical specialist pentru Euralis Semințe România.

 

Tehnologia „Strip-tiller” pentru prelucrarea conservativă a solului

Zebra, noul utilaj agricol de la Maschio Gaspardo, utilizează conceptul de lucru pe rând „Strip-tiller”, efectuând, dintr-o singură trecere, lucrările de arat, scarificat, discuit, pregătirea patului germinativ și distribuirea de îngrășăminte.

Zebra este utilizat pentru prelucrarea solului până la 30 cm, distribuirea de îngrășăminte chimice solide sub formă de praf sau granule și pregătirea patului germinativ în vederea semănatului. Acesta este folosit în special pentru porumb și floarea soarelui. Zebra lucrează doar pe benzi (rânduri) de maxim 20 cm lățime, lăsând restul suprafeței necultivate, și astfel ajută la păstrarea apei în sol, la îmbunătățirea structurii solului, dar și la un control mai bun al resturilor vegetale.

Utilajul Zebra are 5 tipuri de organe active: Primul organ de tip disc este folosit pentru tăierea solului și a resturilor vegetale; al doilea organ de tip disc, în formă de stea, are rolul de a îndepărta resturile vegetale, lăsând banda de lucru curată; al treilea organ activ este un organ de adâncime, cu rolul de a deschide rigola (rândul) în vederea semnatului, iar prin intermediul unui tub flexibil, distribuie în sol îngrășământul chimic solid sau gunoiul de grajd lichid; al patrulea organ, de tip disc crestat, este folosit pentru mărunțirea și amestecarea solului, respectiv aerarea lui și are și rolul de a limita banda de lucru; ultimul organ activ este un tăvălug de mărunțire, care creează un pat perfect pentru semințe, fiind folosit pentru închiderea suprafeței de lucru, tasarea și mărunțirea foarte bună a solului.

Utilajele Zebra nu sunt echipate cu marcatoare de rânduri, de aceea se utilizează cu sistemele de ghidare automată prin satelit (GPS). Folosind un receptor D-GPS poate fi optimizat timpul și precizia de lucru la prelucrarea solului în benzi. În plus, prin memorarea traseelor lucrate anterior în câmp, este posibil ca la o nouă trecere să executăm o prelucrare a solului în benzi mai exactă și să semănăm cu o precizie ridicată în centrul benzii prelucrate.

Un alt avantaj aparte la utilajul Zebra este posibilitatea distribuirii îngrășămintelor sub rândul de semănat. Astfel, în primele stadii de creștere în adâncime a rădăcinii, planta va fi puternic stimulată, cu efecte pozitive asupra rezistenței ulterioare la stresul hidric al culturii. Alimentarea buncărului cu îngrășământ se face prin intermediul unui încărcător frontal montat pe tractor. Distribuitorul de îngrășământ este acționat de către un motor hidraulic ce permite modificarea dozei în timpul lucrului, fără a opri mașina.

Utilajul Zebra Strip-Tiller este disponibil în patru variante constructive, de 4, 6, 8 și 12 rânduri, pentru tractoare de la 110/150 CP până la 220/300 CP.

 

Mașina de erbicidat Uragano 3000

Mașina de erbicidat autopropulsată Uragano 3000 are înălțimea de lucru maximă de 3,9 metri și 4 roți motoare. Pentru demonstrații s-a ales varianta 170/24, cu lățimea de lucru de 24 m și capacitatea buncărului (rezervorului) de 3.000 litri. Pulverizarea este de tip pneumatic. {asiul autopropulsat este dotat cu motor diesel John Deere 6068HF285 cu turbosuflantă, cu putere nominală de 170 CP. Transmisia este de tip hidrostatic, cu 2 viteze, cu motoare hidrostatice montate pe fiecare roată. Viteza maximă de deplasare a mașinii, echipată cu anvelope de tip 270/80 R36 (standard), este de max. 20 km/h la lucru în câmp și de max. 40 km/h pe drumurile publice. Pompa este de tip „cu membrană”, cu debitul max. de 280 l/min. Pentru omogenizarea presiunii și a debitului pompei, pompele cu membrană sunt prevăzute cu un recipient de nivelare a vârfurilor de debit.

 

 

 

ROOTS POWER™ + ZEBRA „STRIP-TILLER” = PRODUCȚII MARI LA PORUMB

Doi hibrizi de porumb Euralis, Sensor 400 și Antoneti 390, ambii cu noua tehnologie Roots Power™, au fost cultivați în primăvara acestui an pe un lot comercial de 14 ha, proprietate a Maschio Gaspardo România.

„În toamna lui 2013, pe terenul care este acum cultivat cu porumb de la Euralis, s-au efectuat lucrările de prelucrare a solului cu sistemul strip-tiller de la Maschio, cu utilajul Zebra, dotat și cu sistemul GPS -Auto Pilot. Când am trecut cu Zebra, am distribuit 200 kg de îngrășământ NP18-46 pe hectar. În martie - aprilie, s-a semănat direct în miriște, cu semănătoarea de precizie MTR 8R. Noi am pus 68.000 de boabe la hectar. Imediat după, am efectuat o erbicidare totală cu mașina de stropit autopropulsată Uragano 3000 și am aplicat și un erbicid de post-emergență, când porumbul era cam la 10 centimetri înălțime. În luna mai, am mai dat de două ori cu uree, cu 400 kg de uree pe hectar, din două treceri,  cu ajutorul unei prășitoare Maschio, fără să prelucrăm terenul. Organele active au fost îndepărtate și a rămas doar tubul de distribuire a ureei. Alte lucrări sau tratamente nu am făcut. Solul aici este de calitate medie, însă precipitațiile au fost duble față de normal anul acesta”, ne-a detaliat Paolo Rocchi, responsabil service Maschio Gaspardo România. Acesta estimează o producție de porumb de 10-11 tone/ha.

„Trecerea cu utilajul Zebra înseamnă o economie de motorină de cel puțin 45 de litri pe hectar. Tehnologia este foarte simplă. Este însă important să folosim GPS-ul, ca să fim singuri că mergem pe rând”, a subliniat Paolo Rocchi.

 

Vizualizat: 693 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?