Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

MARS - o tehnologie ruptă din viitorul agriculturii

Publicat: 18 octombrie 2017 - 15:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Încă de la primul Dieselross, creat în 1930, Fendt a fost constant un deschizător de drumuri. Astăzi, aproape 90 de ani mai târziu, producătorul din Marktoberdorf, Germania, continuă să fie aliatul de încredere al fermierilor de top de pretutindeni.

Pe lângă tractoarele ultra-performante pentru care Fendt este deja cunoscut în întreaga lume, în portofoliul de produse al acestuia se regăseşte o serie de utilaje şi maşini agricole purtând amprenta unei înalte tehnologii. Combine, prese de balotat, utilaje pentru protecţia plantelor, pentru obţinerea furajelor şi multe altele - Fendt îşi propune ca, până în 2020, să ofere toată gama de echipamente agricole necesare unui fermier modern.
Probabil, cea mai surprinzătoare completare a gamei Fendt, deja impresionantă, sunt roboţii MARS, ce par desprinşi dintr-un viitor ştiinţifico-fantastic. Însă Mobile Agricultural Robot Swarms (MARS) sunt cât se poate de reali. Mai mult, ei vor fi prezentaţi la târgul Agritechnica (Hanovra), la începutul lunii noiembrie 2017.
Ce sunt aceşti roboţi, care sunt specificaţiile lor tehnice şi, mai presus de toate, care este utilitatea lor?

Sistemul MARS_b

Plantare, planificare şi documentare de la distanţă
Sistemul MARS se foloseşte de roiuri („swarms”) de roboţi de dimensiuni reduse pentru a planta şi a urmări în detaliu fiecare bob de sămânţă. Roboţii sunt controlaţi prin satelit, cu ajutorul unei soluţii mobile oferite de Fendt (o aplicaţie special creată pentru a permite fermierilor să controleze flotele de roboţi MARS de oriunde ar fi, indiferent de oră, zi a săptămânii sau de condiţiile climaterice).
Acest sistem este conectat la o bază de date în Cloud, aşa că fiecare informaţie colectată de MARS pe teren va fi instant descărcată într-un spaţiu de stocare virtual. Toată această documentare este disponibilă 24/7, prin intermediul aplicaţiei de pe tabletă, aşa că fermierul va avea posibilitatea de a planifica şi verifica individual fiecare bob plantat.
Cu ajutorul algoritmului OptiVisor, desfăşurarea întregii acţiuni de plantare a cerealelor are loc în mod perfect calculat. Utilizatorul trebuie doar să introducă parametrii însămânţării, iar algoritmul OptiVisor va găsi cea mai eficientă soluţie pentru a duce la îndeplinire sarcina atribuită.
De aici înainte, sistemul MARS va măsura cu precizie parcursul fiecărei seminţe plantate. În consecinţă, fiecare decizie şi acţiune premergătoare recoltei (erbicidarea, spre exemplu) va fi făcută în deplină cunoştinţă de cauză, iar eficienţa recoltelor va fi şi ea pe măsură!

Toţi pentru unul... şi unul pentru toţi
MARS lucrează în flote de 6-12 roboţi, toţi conectaţi de la distanţă la o aşa-numită „unitate logistică”. O astfel de flotă are capacitatea de a lucra (sau analiza) circa un hectar pe oră, dar acest lucru depinde şi de numărul de roboţi şi de unităţi logistice folosite.
Flotele MARS sunt perfect coordonate, atât cu unitatea logistică din care pornesc, cât şi între ei. Astfel, toate informaţiile legate de plantarea cerealelor sunt colectate de roboţi şi transmise instant către unitatea logistică. Mai mult, dacă unul dintre roboţi întâmpină probleme pe teren, această informaţie este transmisă unităţii logistice, iar unul dintre roboţii funcţionali îi va prelua sarcina.
În acelaşi timp, roboţii MARS sunt capabili şi de sarcini individuale. Spre exemplu, fiecare dintre ei poate fi umplut cu diferite tipuri de seminţe, ceea ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a diversifica acţiunile de însămânţare.

Sistemul MARS_b

Consum mic de energie - perfect pentru un viitor verde
MARS funcţionează pe bază de motor electric (de 400 W) şi poate lucra în orice condiţii, pe orice sol (chiar şi în cazul lucrărilor grele, unde până şi echipamentele agricole clasice pot întâmpina probleme).
Deoarece are dimensiuni reduse, MARS asigură o excelentă protecţie a solului, având o presiune la sol de 200 g/cm cm². De asemenea, MARS foloseşte cu 70% mai puţină energie decât utilajele clasice. Prin urmare, aceşti roboţi emit şi mai puţin CO2. De asemenea, sistemul MARS nu foloseşte nici benzină, nici motorină, ceea ce înseamnă că nu există scurgeri ce pot dăuna mediului înconjurător.
Construcţia robustă şi necomplicată face din roboţii MARS echipamente agricole uşor de întreţinut. De la numărul redus de senzori, până la aplicaţia care controlează întregul sistem, toate caracteristicile acestei inovaţii sunt bazate pe conceptul simplificării.

Sursa: www.mewi.ro


FENDT MIZEAZĂ PE SIMPLIFICAREA PROCESELOR DE LUCRU
În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, nevoile de hrană sunt, şi ele, în expansiune. Simplificarea proceselor prin care fiecare bob se transformă în plantă (şi mai departe în hrană) este, aşadar, mai mult decât un capriciu, devenind din ce în ce mai mult o necesitate. Fendt înţelege foarte bine acest lucru, iar MARS este pionierul unei noi generaţii de echipamente destinate agriculturii de precizie.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 737 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?