Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Maria Codrea are 28 de ani și un proiect de 2 milioane de euro!

Publicat: 20 septembrie 2021 - 15:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Maria Codrea, o tânără din judeţul Satu Mare, a intrat în liga fermierilor profesionişti şi are mari şanse să demonstreze că femeile pot fi cel puţin la fel de competitive ca şi bărbaţii în agricultură.

Maria Codrea si tractorul Massey Ferguson_b

Ambiţia Mariei Codrea este de a construi la Drăguşeni un modern complex zootehnic iar colaborarea cu Tehnodiesel a propulsat-o într-o poziţie favorabilă, netezindu-i drumul spre culmile performanţei. La numai 28 de ani, Maria a reuşit să acceseze cea mai mare finanţare din fonduri europene acordată anul trecut în România pentru un proiect privat din sectorul agricol. Nu mai puţin de 2 milioane de euro vor fi investiţi (90% din această sumă reprezentând bani europeni nerambursabili) în ceea ce va fi probabil cea mai modernă fermă de creştere a vacilor de carne în sistem ecologic din nord-vestul ţării.

 

Tehnodiesel este partener în proiect

 

Chiar dacă o bună parte din cheltuieli au fost alocate pentru construirea de grajduri şi dotarea acestora, ambiţiosul proiect a inclus şi investiţii în maşini şi echipamente agricole, toate achiziţionate prin intermediul Tehnodiesel. De altfel, familia Codrea are o relaţie specială cu reprezentantul Massey Ferguson în Transilvania. Nu mai puţin de trei tractoare şi o combină purtând sigla renumitului producător se regăsesc astăzi în ferma din Drăguşeni. Vizita noastră a coincis cu momentul reviziei de 500 de ore la modelul 7714 S de 140 CP, cumpărat vara trecută, şi de care Maria este foarte încântată.

 

Loiali mărcii Massey Ferguson


„Tata, Victor, a fost cel care a ales practic marca Massey Ferguson. Iar noi suntem de felul nostru mai conservatori. În sensul că dacă am pornit la drum cu un anumit tip de tractor sau combină, preferăm să nu le schimbăm. Mai ales că suntem foarte mulţumiţi de colaborarea cu Tehnodiesel”, mi-a explicat tânăra absolventă a Facultăţii de Horticultură din Cluj-Napoca, care nu peste mult timp îşi va susţine doctoratul în domeniu, având ca temă de studiu cultura căpşunilor bio.

Tractoare si combina Massey Ferguson de la TEHNODIESEL_b


Părerea angajaţilor contează


În ferma Codrea, femeia e la putere. Dar chiar dacă se află în minoritate, Victor este de fapt răsfăţatul familiei. Tot el este cel care ia deciziile importante. Nu înainte însă de a se consulta cu soţia şi cu cele două fiice ale sale. Mai mult decât atât, întotdeauna a ţinut cont şi de părerea angajaţilor. În special când se discută despre tehnica de lucru. „Când am ales ultimul tractor, am făcut o şedinţă în familie la care am invitat şi angajaţii să-şi spună părerea. Că până la urmă ei sunt cei care lucrează mai mult cu aceste echipamente. Când se pune problema să facem noi achiziţii de utilaje, întotdeauna ţinem cont şi de părerea operatorilor. Mi se pare logic şi corect să-i implicăm în luarea unor astfel de decizii. Ei cunosc deja foarte bine Massey Ferguson şi pe undeva e de înţeles că şi-au dorit să mizăm în continuare pe acest brand”, susţine Maria.

Maria Codrea si tractorul Massey Ferguson (1)_b

"Ca fermieri, ne interesează desigur şi aspectele financiare ale oricărei investiţii. Iar raportul calitate-preţ este unul foarte bun în cazul mărcii Massey Ferguson" - MARIA CODREA, Tânăr fermier din judeţul Satu Mare

 

O alegere absolut firească


În 2014, când a accesat primul proiect pe numele său, a cumpărat modelul 7620, un tractor de 200 cai putere. „A fost o alegere absolut firească, pentru că aveam nevoie de un tractor de putere mai mare. Astăzi îl folosim practic la toate muncile grele - arat, discuit, frezat, chiar şi la transportul remorcilor în câmp”, a ţinut să precizeze tânăra.

 

Pierderi minime şi consum redus de carburant


„Tractoarele şi combinele Massey Ferguson sunt printre cele mai economice de pe piaţă, datorită motorizării. Spre exemplu, la o combină de 300 CP consumul de motorină pe hectar după o zi de lucru ar fi undeva la 13,5 litri!”, îmi spunea, la rândul său, Ionuţ Socaciu, brand manager la Tehnodiesel.

Ionut-Socaciu TEHNODIESEL_b

Pe lângă asta, insistă Maria, pierderile la recoltat sunt minime iar costurile de exploatare reduse, ceea ce contează foarte mult la o combină. Combina pe care familia Codrea se bazează în campaniile lungi de recoltat, MF 7344 Activa, a fost achiziţionată în 2018. Victor s-a ataşat atât de mult de ea încât cu greu lasă pe altcineva să o conducă.

 

Detalii care fac diferenţa


Pe lângă aspectul în sine şi confortul în exploatare, care e foarte important pentru operator, calitatea serviciilor post-vânzare a fost un alt argument în favoarea extinderii colaborării cu Tehnodiesel. „Pe mine ca fermier mă interesează cât de aproape se află punctul de lucru al dealerului, pentru a asigura intervenţia pe partea de service, dacă e nevoie, într-un timp cât mai scurt. E important să existe disponibilitate din partea furnizorului. Ştiu că dacă îi voi suna astăzi pentru a solicita o piesă, băieţii vor ajunge în fermă în cel mai scurt timp posibil”, a punctat Maria Codrea.

La fel de important este şi preţul pieselor de schimb. Pentru că în agricultură inevitabil apar şi astfel de situaţii când e nevoie de înlocuit o piesă sau o anumită componentă a echipamentului. „Sunt detalii care pot face diferenţa pe termen lung. Şi de aceea am încercat să ţinem cont de acest aspect în momentul în care am decis să cumpărăm un tractor sau orice alt utilaj în fermă”, a concluzionat tânăra. Împreună cu părinţii şi sora sa, aceasta lucrează astăzi 400 de hectare şi deţine un efectiv de 120 de bovine pentru lapte, din care 70 de vaci la muls.

 

DATE DE CONTACT TEHNODIESEL:

DN 6, KM 10, Jud. Timiş RO307041

Dudeştii Noi, România

T: +40 (0) 256 378003;

info@tehnodiesel.com;

www.tehnodiesel.com.

 

un reportaj de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 10261 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?