Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Managementul cultivării şi al semănării - Partea II/3

Publicat: 27 martie 2017 - 01:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acţiunea umană asupra solului, prin cultivarea pământului, determină importante modificări morfologice, biologice, fizico-chimice şi cu diferite intensităţi şi direcţii evaluative. Experimentele pe terenurile agricole, urmărite pe termen lung, oferă oportunităţi excelente pentru a cuantifica efectele, pe o perioadă lungă de timp, ale sistemelor de lucrare a solului asupra proprietăţilor acestuia.

În prima parte a acestei lucrări, Titan Machinery v-a prezentat contextul agronomic în care se desfăşoară activitatea de cultivare a solului în raport cu necesitatea fundamentală din cauza căreia această activitate agricolă a luat naştere, completată de o abordare nouă, sintetizată, a posibilităţilor de cultivare şi de semănare a solului.
În partea a doua, continuăm să vă prezentăm această perspectivă de cultivare, urmărind sistemele tehnologice de lucrare a solului. Evoluţia avansată a acestora în ultimele decenii, în România, precum şi la nivel mondial, s-a produs atât în plan conceptual, cât şi al extensiei modalităţilor conservative de lucrare a solului. Extensia, în practică, a lucrărilor de conservare a solului este diferită de la o ţară la alta, în funcţie de posibilităţile de mecanizare, şi creşte odată cu sporirea capacităţii tractoarelor şi maşinilor agricole şi a diversificării echipamentelor de afânare, prelucrare a solului şi semănat.

Cultivarea de conservare (Conservation tillage)
Este orice metodă de cultivare a solului care lasă reziduurile de cultură din anul precedent (cum ar fi tulpini de porumb sau de mirişte de grâu) pe suprafeţele agricole, înainte şi după semănarea culturilor următoare, pentru a reduce eroziunea solului, scurgerile sau captarea carbonului.
Primară şi secundară. Combinaţia primară a utilajelor de cultivat, cum ar fi Case IH Ecolo-Tiger 875, poate gestiona reziduurile de cultură, fărâmiţarea solului şi, de asemenea, poate să asigure un pat de seminţe neted printr-o singură trecere. În multe situaţii, discurile de rupere au luat locul plugurilor, evitând compactarea solului şi accelerarea cultivării primare. Aceasta este cultivarea de conservare. Discurile de rupere CASE IH Ecolo-Tiger seriile 530-730 şi 875 sunt o opţiune convenabilă pentru prelucrarea primară în culturile semănate pe rânduri. O alternativă la plugurile Moulboard clasice. Culivatorul CASE IH Tiger-Mate 200 poate reprezenta o alegere la crearea patului germinativ perfect,
Discurile poziţionate în bandă se urmăresc perfect unul pe celălalt (faţă/spate) şi distribuie o forţă de tragere uniformă, asigurând o stabilitate crescută şi o tragere dreaptă cât mai uşoară.
Discul Case IH True-Tandem™ mută solul şi reziduurile în lateral, precum şi în sus şi în jos, spărgând crusta şi aerisind solul, asigurând astfel un pat germinativ uniform. Permite ajustarea cu precizie a adâncimii şi un control cât mai bun asupra reziduurilor de pe sol, fără să lase brazde ce se pot usca.

Cultivarea minimă (Minimum Tillage)Click pe poza pentru galerie!
CASE IH Offset 790 Heavy Disk Harrow este un instrument foarte versatil, utilizat pentru prelucrarea primară


Cultivarea minimă (Minimum Tillage)
Sistemele minime de lucrare a solului reprezintă alternative la sistemul convenţional, prin efectul de conservare a însuşirilor solului şi prin producţiile asigurate.

Cultivarea verticală (Vertical Tillage)
Cultivarea verticală (Vertical Tillage
Patul germinativ. Reziduurile trebuie ridicate şi împrăştiate uniform pentru a încălzi solul. Procentul de sută la sută (de reziduuri) din primii 3 cm de sol trebuie să scadă, pentru o bună germinare a seminţei. Suprafaţa solului este netezită la nivelul celor două rânduri de discuri, iar coşurile montate rup bulgării rămaşi şi fixează suprafaţa pentru semănat.
Lame: puteţi alege forma care oferă cea mai bună performanţă, din cele trei tipuri oferite de furnizorii licenţiaţi. Beneficiile sunt:
1. Reziduurile recoltei sunt ridicate şi distribuite uniform pe suprafaţa solului;
2. Îmbunătăţirea structurii întregii suprafeţe a patului germinativ;
3. Profil vertical sub suprafaţă;
4. Mai multe viteze de operare şi mai puţină putere de tractare necesară;
5. Uşor şi consistent în reglarea adâncimii;
6. Rezultă o cultură răsărită uniform şi mai bine poziţionată.

Cultivarea în bandă (Strip-tillage)
Metoda presupune o trecere a cultivatorului (de obicei în toamnă) pentru a lăsa o bandă liberă de sol ce se va semăna în primăvară.
Cultivarea în bandă (Strip-tillage)

Cultivare minimă (Minimum Tillage)
• Această practică evită cultivarea primară, înlocuind-o cu alte modele mai pragmatice şi mai ieftine.
• Se pierde mai puţină umiditate, ceea ce este de o importanţă capitală atunci când irigarea este imposibilă, adică în majoritatea cazurilor.
• Capacitatea productivă a muncii pe suprafeţele mai extinse este îmbunătăţită în comparaţie cu modelele de cultivare convenţională şi, de asemenea, se reduce timpul de lucru. Un avantaj foarte important este reducerea costurilor pentru combustibil, lubrifianţi şi cu forţa de muncă.
Scade numărul de utilaje şi de treceri, evitându-se astfel distrugerea structurii solului şi tasarea lui.
• O mai bună protecţie a solurilor împotriva eroziunii vântului şi a apei este cu siguranţă un alt avantaj în cazul sistemelor minime de lucrare a solului.
Atunci când cultivarea minimă a solului este aplicată, controlul buruienilor devine tot mai dependent de erbicide. În orice caz, erbicidele sunt utilizate mult mai eficient, controlând cele mai multe buruieni în sistemele cultivării de conservare.
• Selecţia erbicidului, rata de aplicare, precizia şi sincronizarea devin tot mai importante. Gestionarea reziduurilor grele şi a gunoiului de grajd devine mai mult dificilă.
Atunci când se utilizează cultivatoare sau/şi scarificatoare cu freză, se poate forma un strat compact de pământ, care, de asemenea: duce la pierderea fertilităţii solului şi, cel mai rău, impiedică infiltrarea de apă.

Principii
Discurile sunt utilizate atât de maşinile Combo, cât şi independent, să taie şi să încorporeze reziduurile în sol.
Tocătorul de paie Straw chopper reprezintă primul pas pentru a schimba o cultivare convenţională într-una minimă. Cultivarea minimă a solului este un model de succes pentru culturile de grâu, porumb, soia, bumbac şi multe alte specii agricole. Cultivarea minimă cere un control al buruienilor corespunzător atât înainte, cât şi după însămânţare. Un pulverizator eficient este unul dintre cei mai importanţi factori care merită luaţi în considerare.

Cultivarea minimă şi cultivarea convenţională
Gestionarea reziduurilor, prin cultivarea convenţională, este un instrument eficient pentru reducerea eroziunii solului. Procentul suprafeţei solului acoperit cu reziduuri este important în a determina cât de multă eroziune va avea loc în urma căderii precipitaţiilor. Reziduurile de cultură creează un scut pe suprafaţa solului la impactul precipitaţiilor, reducând astfel cantitatea de particule desprinse. Reziduurile, de asemenea, reduc suprafaţa de cruste, ceea ce permite impregnarea unei cantităţi mai mari de apă în sol, şi creează numeroase mici baraje, care reduc vitezele de scurgere, precum şi capacitatea de a transport a sedimentelor. Zăpada căzută în timpul iernii menţine reziduurilor în sol şi, de asemenea, sporeşte înmagazinarea umidităţii pentru culturile ulterioare. Cercetarea arată o reducere de 50% a eroziunii în sol, pentru prăşitoare, pe câmpurile acoperite cu reziduuri de 20% până la 30%, în comparaţie cu câmpurile curate.
Tehnologia "No-Till" reduce eroziunea solului cu 90 până la 95%.

Cultivarea minimă

 

Cultivarea minimă
CASE IH Offset 790 Heavy Disk Harrow este un instrument foarte versatil, utilizat pentru prelucrarea primară

 

TT 340-(345)-370-(375)-330-(335)
Grapele cu discuri sunt utilaje foarte flexibile.
Măsurile de stopare a pierderii de umiditate au devenit o practică larg răspândită în culturile de grâu, după recoltare.

Tehnologia fără cultivare (No Tillage)
Nici o perturbare a solului, pierderi minime de umiditate. Această tehnologie nu afectează în deloc solul şi reduce la minimum pierderile de umiditate. În acelaşi timp, conţinutul de materie organică din straturile superioare ale solului vor creşte şi structura lui se va îmbunătăţi.

Material oferit de Titan Machinery România

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 273 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?