Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lucian Mureşan vinde Fendt

Publicat: 14 iunie 2017 - 02:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este tot timpul ocupat, nu-şi găseşte vreme de odihnă nici pentru sine. Face agricultură - producţie vegetală, creşte animale şi vinde maşini şi utilaje agricole.
Clujeanul Lucian Mureşan, din localitatea Jucu de Sus, căci el este eroul acestui reportaj, nu a împlinit încă 50 de ani.

Când am vorbit cu el, la începutul lunii mai, se grăbea la semănatul porumbului; avea în lucru ultimele suprafeţe. A doua zi intenţiona să ia avionul spre capitala Franţei să aducă în ţară un nou lot de utilaje agricole pentru comercializare: tractoare, prese de balotat, cositori mecanice, înfoliatoare pentru baloţi şi multe altele.

Lucian MureÅŸanClick pe poza pentru galerie!

Piaţa de utilaje second-hand este în cădere liberă
„În această primăvară, piaţa de mecanizare second-hand a mers extraordinar de prost. Principala cauză este lipsa capitalului de lucru; nu sunt bani. Producătorii agricoli nu au putut vinde aşa cum trebuie cerealele. Anul trecut porumbul a fost 0,45 lei/kg. Iar, mieii, care altădată aveau mare căutare în perioada sărbătorilor de primăvară, sunt vânduţi acum cu 5-6 lei/kg în viu. Deşi, mai departe la export pleacă şi la 12 dolari kilogramul. Să ştiţi că producătorilor agricoli le este frică să mai cumpere ceva, să mai investească în fermele lor. Nu ştiu ce le va mai aduce ziua de mâine! Aici e baiul!”, ne-a declarat Lucian Mureşan.

Fendt - „Mercedesul” tractoarelor
Fermierul clujean lucrează aproximativ trei sute de hectare de teren preluat cu contract de arendă. Firesc, nu se poate plânge că nu dispune de mecanizare. „Avem un parc de utilaje agricole suficient şi diversificat. Aducem din străinătate şi lucrăm cu ele. Nu putem lucra cu atâtea utilaje câte avem; suprafaţa este relativ mică. Pentru 100 ha îţi trebuie cam 3-4 tractoare, să te poţi descurca uşor; noi avem tot timpul 30-40 pe stoc!”, a susţinut Mureşan.
Acesta a continuat adăugând că „de regulă, pentru vânzare aducem marca Fendt, «Mercedesul» tractoarelor, cum se spune. Unele au uzură de maximum 20-30 la sută; în general, caroseria, estetica sunt mai afectate, motorul sau cutia de viteze sunt impecabile. Noi le facem revizia, le reparăm, le echipăm cu tot ce trebuie, apoi le vindem”.
Lucian Mureşan susţine că aduce maşini de putere mică şi medie, de până la 300 CP. În zonă, este foarte greu să vândă tractoare de putere mare. Abia-abia a reuşit să scape de o „namilă” ceva mai puternică de peste 300 CP. Dar a avut clienţi de pe la Buzău, Tulcea, Brăila, Sibiu. În genere, este căutat prin internet de fermieri şi contactat telefonic. Are o pagină specializată pe o reţea de socializare.

Gheorghe Silaghi - „omul cu mână de aur”
Lucian Mureşan nu pregetă să-l laude pe omul cu mână de aur, mecanicul lui. Se numeşte Gheorghe Silaghi şi, după spuse lui Mureşan, „pe zonă nu este mecanic în tractoare mai priceput decât el; au vrut să-l angajeze companii serioase, precum Mewi, la reprezentanţă, fără succes însă!”
Lucian Mureşan nu este pe această piaţă de mult timp. Are zece ani vechime. La început comercializa tractoare româneşti, le cumpăra de la oameni, le repara şi le revindea. Îşi aminteşte de primul tractor, un U 651, cu tracţiune 4x4. A prins drag de el, de altfel cele româneşti, şi... gata afacerea! ”Tractorul îţi uşurează munca, domnule, e mare lucru!”, concluzionează hotărât fermierul clujean.


DACĂ NU AJUTĂ, MĂCAR SĂ NU ÎNCURCE
Nemulţumirea clujeanului este legată de politica statului. După ce că nu se implică, mai şi încurcă lucrurile. „Să vă dau un exemplu. Am o grămadă de fermieri care vor să cumpere de la mine tractoare. Şi-au făcut oamenii proiecte în valoare de 30-40 mii euro pentru dotarea exploataţiilor. Statul a pus condiţia ca tractorul să nu fie mai vechi de doi ani! Păi de unde? Mai există vreun tractor să se încadreze în banii ăştia? Nu există aşa ceva la Fendt! Unul de 200 CP dacă are doi ani de exploatare se duce spre o sută de mii de euro! Intervenţia statului ne-a blocat pe noi cu second-hand-urile!”, şi-a vărsat năduful Lucian Mureşan.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 790 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!