Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Lemken: Viitorul înseamnă un alt mod de a lucra solul

Publicat: 06 ianuarie 2022 - 16:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru cei de la Lemken, 2021 este „Year of the Soil” (Anul Solului), fapt pe care au vrut să-l demonstreze din plin la „Blue Innovation Day”, un eveniment dedicat celor mai noi tehnologii de pregătire a terenului.

„Spune-mi cum îți lucrezi terenul ca să-ți spun ce producții vei avea”... Aceasta este provocarea la care producătorul de utilaje agricole Lemken încearcă să răspundă prin inovație de peste 240 de ani. Cum se vor realiza în viitor lucrările de pregătire a solului am reușit să aflăm, în exclusivitate pentru România, chiar de la centrul de testare a noilor tehnologii (AgroFarm), pe care compania îl deține în localitatea Alpen din nord-vestul Germaniei. O experiență de două zile (17-18 noiembrie a.c.) care ne-a arătat că solurile sunt la fel de diverse precum oamenii și că prelucrarea lui necesită soluții adaptate și individualizate pentru fiecare fermă.

Foto 1 KARAT 10_b

Karat 10


iQblue CONNECT: ÎNCEPUTUL UNEI TRANSFORMĂRI


Medaliată cu argint la „Agritechnica Innovation Awards 2019”, tehnologia iQblue Connect funcționează precum „cutia neagră” a avioanelor, permițând inclusiv utilajelor mai vechi să fie digitalizate prin automatizarea funcțiilor mecanice ale utilajului. „Cu ajutorul senzorilor instalați pe utilaj, acest modul înregistrează și transmite informațiile operaționale către tractor sau către o aplicație de gestionare a documentației digitale. Pe baza acestor informații se poate realiza o ajustare automată a plugului, a semănătorii sau a cultivatorului, în funcție de cartarea solelor și de specificul lucrării. Dacă până acum tractorul se mișca, dar nu înțelegea procesul de lucru, cu iQblue Connect avem o simbioză între tractor și utilajul tractat; ca un creier comun pentru întreaga operațiune”, a declarat Peter Baumgärtner, directorul de Agrotraining al companiei.

 

PLAN DE LUCRU INTEGRAT ȘI PERSONALIZAT


Într-adevăr, utilizată împreună cu sistemul de management al tractorului (TIM) și cu interfața ISOBUS, noua versiune a iQblue Connect înregistrează și procesează date din timpul tuturor lucrărilor de prelucrare a solului (adâncime, obstacole, conturul lucrărilor, condițiile de mediu etc) pentru mai multe utilaje și pe parcursul mai multor sezoane, permițând astfel realizarea unui plan de lucru integrat și personalizat pentru fiecare solă sau cultură.

 KARAT 10 in lucru (2)(1)_b


KARAT 10: VERSATIL, UȘOR ȘI REZISTENT ÎN TIMP


Disponibil în versiune purtată (rigid/pliabil) și semi-purtată, noul cultivator cu 3 rânduri de organe active - Karat 10 păstrează principalele trăsături ale predecesorului său, precum lățimea de lucru între 3 și 7 m sau sistemul rapid de schimbare a brăzdarelor, însă vine și cu o serie de plusuri la capitolul manevrabilitate și adaptabilitate.

Cu o dispoziție simetrică a dinților în jurul axului, noul Karat 10 necesită mai puțină tracțiune totală și laterală chiar și în condiții de muncă intensivă. În plus, datorită noului design, cultivatorul este mai facil de utilizat împreună cu sistemele de ghidaj electronice ale tractorului.

Sistemul de prindere a fost la rândul lui îmbunătățit iar versiunile de brăzdare cu care poate fi echipat au fost diversificate: de la organele de lucru destinate lucrărilor superficiale (5-7 cm), precum DeltaCut, la cele destinate lucrărilor profunde, precum ghearele și dalele de brăzdar ce pot ajunge până la 30 cm adâncime.

 KARAT 10 in lucru (1)_b

Karat 10

 

ContourTrack

 

De asemenea, pentru o mai bună încorporare a materiei organice în sol, Karat 10 permite diverse echipări cu discuri (în stea, ondulate sau curbate), iar odată cu lansarea noului cultivator, cei de la Lemken propun și un nou tăvălug, special adaptat pentru solurile grele.

Nu în ultimul rând, trebuie menționat noul senzor care echipează acum sistemul electro-hidraulic ContourTrack și cel de redistribuire a sarcinii, care se dovedesc deosebit de utile pentru menținerea unei adâncimi de lucru uniforme chiar și în cazul terenurilor cu pantă ridicată.

 Foto 2 detaliu langa Karat ContourTrack_b

ContourTrack


Un nou vârf de gamă: semănătoarea Solitair DT


După ce în vară au lansat modelul Solitair 9+ Duo (semănătoare cu buncăr dublu, ce poate fi compartimentat 50/50 sau 60/40 și care are o lățime de lucru de 4 m), cei de la Lemken și-au propus să își extindă gama de semănători cu noua Solitair DT, ce vine ca o alternativă la semănătorile compacte prin folosirea de organe modulare configurabile.

Asemenea lui Solitair 9+ Duo, modelul DT se remarcă prin buncărul dublu de mari dimensiuni ce poate fi compartimentat și configurat atât pentru sistemul semințe/îngrășământ, cât și pentru sistemul semințe/semințe din culturile duble. Dacă la 9+ Duo avem un buncăr de 1.850 litri, noul DT reprezintă vârful de gamă din acest moment, cu o capacitate maximă de 5.100 litri și o lățime de lucru între 4 și 6 m.

 semănătoarea Solitair DT_b

Solitair DT

Un utilaj mai mare, dar mai ușor


Remarcabilă este însă greutatea utilajului, care cântărește cu până la 2 tone mai puțin decât versiunile anterioare 9HD și 9KK. „Ne-am dorit un utilaj mai mare, dar mai ușor și care să permită fermierilor o configurare cât mai diversificată și adaptată nevoilor lor. În cadrul testelor făcute de noi, viteza de lucru a fost între 10 și 16 km/h, cu un consum de sub 5 litri/hectar și o productivitate în jurul a 9-10 ha/oră. Pentru moment lățimea maximă de lucru este de 6 m, însă avem în vedere dezvoltarea unei versiuni de 9 m”, Johannes Kistres, manager de produs.

 

Compactor cu anvelope


Partea din față poate fi echipată cu un compactor cu anvelope, pentru a consolida terenul cultivat, sau cu lame transversale care să spargă bulgării. Urmează două rânduri de discuri adaptabile în funcție de sol și de cultură (discuri concave de 465 mm sau discuri verticale ondulate, care acționează la o adâncime mai mică și ajută la păstrarea apei în sol) și unitățile de distribuire/dozare a semințelor.

 

Dozare de tip OptiDisc


Trebuie spus că vorbim de un sistem de dozare de tip OptiDisc, cu angrenare individuală, ghidare paralelogramică și sistem de control al adâncimii, ce poate fi calibrat electronic.

De asemenea, Solitair DT poate fi configurat în două versiuni: cu o linie de semănare - SingleShot (în care semințele și îngrășămintele sunt așezate în aceeași brazdă) sau cu două linii de semănare - DoubleShot (în care îngrășămintele sunt plasate separat sub nivelul semințe).

 semănătoarea Solitair DT (2)_b

Solitair DT

 

un articol de

DANIEL PLĂIAȘU

Vizualizat: 1376 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?