Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Lecția de tehnologie

Publicat: 29 decembrie 2016 - 19:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

IPSO Agricultură a organizat la mijlocul lunii noiembrie a.c., în localitatea arădeană Peregu Mic, o demonstrație în câmp cu tractoare și echipamente agricole, la care au participat fermieri din zona de vest a țării, interesați să afle care sunt ultimele noutăți în ceea ce privește cultivarea și prelucrarea solului.

Au fost prezentate și soluții de microirigații pentru cultura mare. Tiberiu Nagy, proprietarul exploatației gazdă, ne-a vorbit despre acest subiect din proprie experiență. În 2016 a cultivat porumb pe o suprafață de circa 250 de hectare, din care zece la sută s-a bazat pe tehnologia de irigare prin picurare achiziționată de la IPSO. Producțiile obținute în aceste condiții au fost cu adevărat impresionante, o medie de peste 16 t/ha, cu aproape șase tone mai mult decât a realizat pe parcelele neirigate! Nu este nimic exagerat, ne-a asigurat Romeo Drăgan, specialist în irigații. „Într-un an secetos, diferența poate ajunge și la nouă tone. Marele avantaj la porumbul irigat este predictibilitatea. Domnul Nagy știe de la începutul anului cât va recolta și ce va face cu producția de pe parcelele irigate. Instalația poate fi montată imediat după semănat, dacă vrem să dăm apă pentru germinat, dar și mai târziu, în stadiul de 4-6 frunze. Pe de altă parte, există posibilitatea distribuirii fertilizanților solubili prin tuburile de picurare”, ne-a explicat reprezentantul IPSO.

Mașini agricole în acțiune
În ceea ce privește partea de demonstrații, reprezentanții IPSO au adus în câmpul de testare două echipamente de prelucrat solul. Unul dintre ele a fost plugul Multi-Master 153 6T de la Kuhn, cu șase trupițe, ultima trupiță putând fi detașată în condiții de teren greu. Forma elicoidală a trupițelor precum și antetrupițele de mare capacitate asigură o bună încorporare a resturilor vegetale, iar piesele de uzură au o durată lungă de viață.
Cel de-al doilea implement testat cu această ocazie a fost un scarificator semi-purtat, respectiv Terraland TO produs de compania Bednar FMT. Având o lățime de lucru de 6 m, acesta este proiectat pentru o procesare intensivă a solului până la o adâncime de 55 cm. Prelucrarea perfectă este realizată de două rânduri de organe active și de ruloul dublu în tandem. Ancorele au un unghi agresiv de penetrare, iar vârful dălților este acoperit cu tungsten, pentru o rezistență sporită la uzură. Acest utilaj se pretează fermelor de dimensiuni mari, deoarece necesită a fi atașat unui tractor de cel puțin 500 CP. Pentru demonstrația din județul Arad, s-a apelat la modelul articulat John Deere 9620 RX (pe șenile), un colos de peste 600 CP.

Lecția de tehnologie
Foto 1: Gazdele evenimentului au recoltat o parcelă cu porumb irigat, iar proba cântarului a scos la iveală o producție medie la hectar de 18,6 tone (fizic). „Este vorba de hibridul Dekalb 4590, care a ajuns în numai trei ani să fie cel mai vândut hibrid de porumb din România”, a ținut să precizeze Dorin Jurca, director regional la Monsanto, co-organizator al manifestării de la Peregu Mic.

Lecția de tehnologie

Foto 2: Romeo Drăgan (d) explicând tehnologia sistemului de irigații prin picurare

 

Lecția de tehnologie

Foto 3: Plugul Multi-Master 153 asigură o întoarcere perfectă a brazdei

 

Lecția de tehnologie

Foto 4: John Deere 9620 RX și scarificatorul Terraland TO fac treabă bună împreună

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 22 (183) din 15-31 decembrie 2016

 

Vizualizat: 519 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?