Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

L-a "virusat" agricultura de când era mic copil

Publicat: 05 noiembrie 2018 - 10:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe Alin Ciprian Vaidianu din Pătulele, judeţul Mehedinţi, l-am cunoscut la sfârşit de august, când pe unul dintre terenurile lui firma MUNAX din Timişoara a organizat o demonstraţie în câmp.

Lucrează în jur de 80 de hectare, cât de cât comasate, dar recunoaşte că e cam greu, cu suprafaţa aceasta, să poţi trăi rezonabil doar din cultura mare. L-am întrebat dacă a tras linie să vadă eficienţa din ultimii ani... şi e clar că i-ar trebui mai mult teren, însă nu intenţionează să crească numărul de hectare! "La o suprafaţă mai mare ar fi mult mai bine însă intenţia mea ar fi ca pe viitor să mă specializez, adică pe o parte din teren să am culturi complementare, de nişă... mă gândesc la asta, sunt la faza de studiu şi prospectare. Este o chestie pe care ar trebui să o fac nu doar eu, ci şi ceilalţi fermieri mici din zona noastră. Însă o problemă importantă este lipsa forţei de muncă, de care se plâng toţi fermierii, ori ca să te extinzi este nevoie de oameni cu care să lucrezi", spune cu mâhnire Alin Vaidianu.

Alin Ciprian Vaidianu_b

Banii din agricultură sunt singurul venit
E împătimit la propriu cu agricultura de când era mic iar pe atunci îşi ajuta părinţii. S-a apucat intensiv prin anul 2010 iar în prezent îl ajută părinţii pe el. "În momentul de faţă în familia noastră toată lumea se ocupă cu agricultura. Mama este pensionară şi tata este profesor la şcoală, dar se apropie şi el de pensie. Sunt ingineri agronomi amândoi, au absolvit facultatea de agronomie şi au predat după Revoluţie biologia la clasele V-VIII. Pentru noi singurul venit este cel din agricultură", povesteşte tânărul fermier în vârstă de 38 de ani.
Structura de culturi de anul acesta a fost: floarea soarelui pe aproape 40 de hectare, cinci hetare cu mazăre, sorg pe zece hectare, iar restul suprafeţei a fost cultivată cu porumb.
Alin are doi băieţi, pasionaţi de pe-acum de câmp şi de tractoare. Pe toţi trei îi vedeţi pe coperta ediţiei.

Ferma lui Alin Ciprian Vaidianu_b

La utilaje stă cel mai bine!
Alin Vaidianu: "Ca utilaje agricole în momentul de faţă nu mai am nevoie de nimic, pentru că am accesat un proiect cu fonduri europene, pe submăsura 4.1. şi l-am conceput în aşa fel încât să am toate utilajele necesare pentru ceea ce fac acum. Ca necesar de echipamente, în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, ar fi ceva pe partea de procesare sau utilaje specifice culturii de nişă despre care v-am spus că intenţionez să o cultiv pe viitor".
Procesarea produselor agricole obţinute în cultura mare ar presupune transformarea acestora în furaje pentru animale. Acest lucru ar asigura o foarte bună rotaţie a culturilor şi "ar mai diminua dependenţa noastră de traderii de cereale", e de părere fermierul.
Proiectul "Modernizarea fermei vegetale" a demarat în iulie 2017 şi va fi finalizat în iulie 2019. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de peste 350 de mii de euro, din care puţin peste 320 de mii sunt nerambursabili.

Alin Ciprian Vaidianu_b
Acestea sunt o parte dintre cele 15 utilaje achiziţionate prin proiect, majoritatea de la firma MUNAX: plug Rabe 4 trupiţe, scarificator Pinocchio, semănătoare Monosem cu sistem Monoshox, semănătoare Tume Nova Combi 3000, tocătoare pentru resturi vegetale Breviglieri, remorcă de 21 de tone marca Bicchi, combinator de la Agrocomerţ, prăşitoare Maschio, distribuitor îngrăşăminte Sulky cu cântar foarte precis, instalaţie de erbicidat Dubex Olanda (lăţime 24 metri, buncăr apă de 2.400 litri). Mai are în fermă un tractor Fendt nou de 120 CP adus din Olanda iar pe un alt proiect (măsura 3.1.2.), acum vreo 7 ani şi-a cumpărat de la Agrocomerţ Holding cultivatorul Lemken Rubin 9 şi o grapă Lemken Korund de 4,5 m. La combină a optat pentru CLAAS Tucan 320.

Pasionat de tehnica agricolă
Înainte să devină fermier implicat, Alin Vaidianu s-a ocupat de comerţul cu utilaje second-hand. Deci ştie foarte bine cu ce se "mănâncă domeniul". Mi-a transmis câteva precizări cu privire la semănătoarea Tume Nova Combi 3000 pe care a cumpărat-o şi care a fost în demonstraţia firmei Munax. Sunt aspecte practice care pot ajuta şi alţi fermieri în luarea unei decizii cât mai aplicată spre realitatea din teren. De pildă: la Tume nu este nevoie de un tractor foarte puternic; pentru semănătoarea cu lăţimea de 3 m sunt suficienţi 100 CP în timp ce alte semănători cu pregătire necesită tractoare mult mai mari; consumul este de 4-5-6 litri de motorină la hectar.
Din lipsă de spaţiu, sfaturile interlocutorului nostru vor constitui un articol distinct în ediţia viitoare. Ele sunt, de fapt, răspunsul la întrebarea: Ce este mai economic? Să folosim o semănătoare cu tot cu discuri pentru pregătirea terenului sau să pregătim terenul anterior semănatului, printr-o lucrare distinctă cu discul/combinatorul?

Alin Ciprian Vaidianu_b

Cu toate greutăţile unui sezon mai dificil în vară, Alin Vaidianu nu se plânge. Spune că a fost un an bun pentru că a reuşit să realizeze proiectul; dacă nu reuşea, e sigur că s-ar fi retras din agricultură. Din fericire, nici culturile nu s-au lăsat mai prejos: "A fost un an ploios, dar am ieşit foarte bine la orz; la grâu iarăşi a fost foarte bună producţia, însă am întârziat puţin cu recoltatul, l-au prins ploile şi i-au mai redus calităţile, aşa cum s-a întâmplat la toţi cei care nu au recoltat înaintea ploilor. De producţia de floarea soarelui am fost foarte ulţumiţi şi acum aşteptăm să vedem ce vom obţine la sorg şi la porumb", declara fermierul din Pătulele la sfârşitul lunii august.

Ciprian Vaidianu_coperta 15-31 octombrie 2018_b

Alin Ciprian Vaidianu şi cei doi fii ai lui au apărut pe coperta ediţiei Ferma cu numărul 18/220


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/220 (ediţia 15-30 octombrie 2018)

 

Vizualizat: 1390 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?